Fostul ministru Dan Şova a venit, miercuri dimineaţă, la DNA. Şova, a declarat, la ieşirea de la DNA, că procurorii l-au pus sub învinuire pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul în care se fac cercetări privind contracte încheiate de firma "Şova şi asociaţii" cu complexurile Turceni şi Rovinari, relatează Mediafax.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, a spus că în acest caz este vorba de o sesizare făcută de cineva, cel mai probabil fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, şi este normal ca procurorii să facă cercetări, dar asta nu înseamnă şi că se poate vorbi de vinovăţie.
Fostul ministru a precizat că faptele vizate în dosar sunt din perioada în care el nu a avut legătură cu politica. Şova a mai spus că le-a oferit procurorilor detalii despre contractele încheiate de firma sa de consultanţă cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari. El a precizat că a fost vorba de dosarele prin care a reuşit să salveze de la faliment aceste două instituţii, în procesele cu ICM-ul şi de o creanţă care exista între Turceni şi Electrica cu privire la o serie de plăţi.
Întrebat dacă a obţinut contractele cu ajutorul lui Victor Ponta, Şova a răspuns: "Nu. Nici nu s-a pus o asemenea problemă nici măcar de domnii procurori, nu are nicio legătură. A fost un onorariu proporţional, 1-2% din ce am obţinut efectiv".
Întrebat dacă o parte din acei bani s-au dus spre cabinetul de avocatură al lui Victor Ponta, Şova a replicat: "Numai dumneavoastră aţi înţeles aşa ceva, nici procurorii nu au înţeles aşa ceva, nici măcar domnul Blejnar n-a înţeles aşa ceva. Din banii de la Rovinari, n-a ajuns niciodată la domnul Ponta niciun leu. Obţinerea contractelor a fost transparentă, selecţia firmelor s-a făcut prin cerere de ofertă la vremea respectivă. Am fost concurat de mai multe firme de avocatură la acel moment".
Întrebat care este concret acuzaţia procurorilor, Şova a spus că nu poate spune exact, dar că anchetatorii au dorit să ştie împrejurările în care s-au încheiat acele trei contracte. Şova a precizat că miercuri nu a dat o declaraţie în faţa anchetatorilor, întrucât mai întâi trebuie să vadă dosarul, ocazie cu care va afla şi numele persoanei care a făcut sesizarea în acest caz.
Ponta, luat la ochi de Fisc cu un an înainte să devină prim-ministru
În 22 iunie 2011, preşedintele PSD, Victor Ponta, a primit o invitaţie de la ANAF, în care era solicitat să se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaraţiile de venit pe 2007 şi 2008 şi cu registrul jurnal de încasări şi plăţi. Adresa aparţinea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, Activitatea de Inspecţie Fiscală, Serviciul de Inspecţie Fiscală Persoane Fizice, precizează Mediafax.
Invitaţia primită de Ponta era datată 20 iunie 2011, zi în care două cotidiene centrale relatau că un control făcut de ANAF la complexurile energetice Turceni şi Rovinari ar fi demonstrat că firma de avocatură condusă de senatorul Dan Şova, din care a făcut parte şi Victor Ponta ca "senior partner", a încasat ilegal 4,4 milioane de lei. Potrivit relatărilor presei, în raportul făcut de ANAF se concluzionează că mai mult de jumătate din banii încasaţi de SCA "Şova & Asociaţii" de la Turceni şi Rovinari - 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost plătiţi necuvenit în baza unor contracte întocmite defectuos, prin încălcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achiziţiile publice.
ANAF îl iartă pe Ponta, dar intră DNA pe fir
În 24 iunie 2011, preşedintele PSD, Victor Ponta, şi-a trimis contabila la sediul ANAF Sector 1, cu declaraţiile de venit pe anii 2007 şi 2008, răspunsul inspectorilor fiscali fiind, potrivit liderului social-democrat, că nu s-au constatat nereguli.
Tot atunci, presa relata că ANAF a trimis o sesizare Direcţiei Naţionale Anticorupţie în legătură cu contracte încheiate cu complexurile Rovinari şi Turceni.
Sesizarea ANAF trimisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie, privind un prejudiciu de 67 milioane de lei constatat la complexurile energetice Rovinari şi Turceni, a fost făcută ca urmare a unui control financiar la cele două companii şi este îndreptată împotriva întregului proces, spunea şeful de atunci al ANAF, Sorin Blejnar.
Acesta preciza că în perioada 2007-2009, cele două companii au denaturat veniturile, în sensul că au diminuat nejustificat veniturile şi au majorat cheltuielile, care au condus astfel la un prejudiciu de 67 milioane de lei, adică 16-17 milioane de euro.