Mergi la conţinutul principal

"Naţia de mâine arată ca şcoala de azi"

"Asistăm la un asalt al mediocrităţii asupra istoriei, un domeniu care, de fapt, domină toate celelalte discipline. Rezultatul va fi crearea unui popor de sclavi. La ora actuală noi nu ne mai putem numi naţiune. Suntem, cel mult o naţie, o populaţie şi, în viitor, probabil, că ne vom transforma în trib. Am ajuns o ţară fără lideri, fără oameni de stat care să privească peste decenii. Practic nu avem niciun viitor, iar de această situaţie sunt vinovaţi toţi miniştrii educaţiei din tranziţie. Am avut 20 de ani de involuţie. Fractura care s-a produs în '89 este mai mare decât fractura produsă în 1945", consideră academicianul Gheorghe Buzatu. El a precizat că la istorie nu trebuie să se facă nici o concesie şi a amintit faptul că atunci când era copil învăţa istoria după manuale traduse din limba rusă şi a apreciat că lucrurile stăteau foarte bine atunci. Apoi, l-a citat pe Eminescu, spunând că "naţia de mâine arată ca şcoala de azi" şi că istoriei trebuie să i se dea o mai mare importanţă, elevii să aibă mai multe ore pe săptămână. Profesorul Octavian Osanu a vorbit despre importanţa studiului istoriei în şcoală şi greşeala care se face acum trecând istoria între disciplinele unei probe transdisciplinare, adică micşorându-i importanţa. De asemenea, a subliniat şi care sunt duşmanii istoriei: televiziunea, calculatorul şi globalizarea, care atacă istoria şi slăbesc conştiinţa naţională.

Cu aceeaşi ocazie au fost prezentate şi cele mai noi volume din colecţia "Opera Omnia" a TipoMoldova Iaşi, care au în prim plan pe Nicolae Titulescu şi Nicolae Ceauşescu.

La evenimentul moderat de prof. Ionel Alexandru a participat şi directorul editurii amintite, Aurel Ştefanache.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro