Începând de astăzi, naşterile naturale de la Maternitatea ieşeană „Elena Doamna" se vor putea face folosind ca analgezic protoxidul de azot medical, un gaz ilariant. Oficialii instituţiei sunt îngrijoraţi că, aici, numărul femeilor care vor să nască prin cezariană a ajuns la cote uriaşe: circa 50%.
De altfel, numărul cezarienelor este mare în toată ţara. Cu un procent naţional de 36,9% de cezariene din numărul total de naşteri, România se situează pe locul trei în Europa, după Italia, cu o rată de 38%, şi după prima clasată, Cipru, cu 52,2%. La polul opus, cu cele mai puţine naşteri prin cezariană se situează Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia, Islanda şi Norvegia. În Olanda, spre exemplu, unde naşterile acasă erau o opţiune frecventă, rata cezarienelor a scăzut din 2004 de la 30% la 16,3%, acum.
Gazul este un amestec 50% din oxigen medical şi 50% din protoxid de azot medical, un gaz ilariant. Pacienta este cea care îşi administrează singură analgezicul, atunci când prezintă dureri. Medicamentul se află într-o butelie, prevăzută cu un furtun, la capătul căruia se află o „pipă", prin care gravida inspiră gazul. Acesta are efect imediat, iar amestecul este inofensiv atât pentru mamă, cât şi pentru făt, pentru că nu pătrunde în organism.
Medicii speră că astfel vor convinge cât mai multe paciente să nască natural. Metoda a mai fost folosită anul trecut, experimental, pentru doar două luni. Specialiştii susţin că este redusă la minim durerea şi că este eliminată total starea de nelinişte.
După aproximativ 2 minute de la încetarea administrării gazului, efectele dispar, iar potrivit medicilor în 20 de minute, pacienta s-ar putea urca şi la volan. Totuşi, ziaruldeiasi.ro precizează că produsul trebuie evitat de femeile cu boli cardio-vasculare severe, disfuncţii pulmonare şi de cele care se ştiu că au reacţii adverse la protoxidul de azot.
Pe de altă parte unii specialişti susţin că, deşi la noi a apărut recent, este o metodă învechită. Potrivit reprezentanţilor Societăţii de Obstretică şi Ginecologie din România în majoritatea ţărilor din vestul Europei, la naşterea naturală se foloseşte anestezia epidurală mult mai uşor de controlat decât administrarea unui gaz ilariant.