N-ajung banii pentru Olimpiada de Limba Română | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

N-ajung banii pentru Olimpiada de Limba Română

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila caută şi acum sponsori pentru organizarea fazei naţionale a olimpiadei de limba şi literatura română, asta deşi mai sunt doar două săptămâni până la eveniment.
După cum probabil ştiţi deja, etapa naţională a Olimpiadei la limbă, comunicare şi literatură română pentru ciclul gimnazial se va desfăşura anul acesta la Brăila, în perioada 6 - 10 aprilie. Decizia Ministerului Educaţiei vine ca o recompensă, în urma rezultatelor foarte bune obţinute de elevii brăileni atât la examenele naţionale cât şi la olimpiadele şi concursurile şcolare de limba română. Astfel, luna viitoare, sunt aşteptaţi la Brăila nu mai puţin de 350 de persoane (elevi, profesori însoţitori şi membri ai comisiei centrale).
Bugetul alocat de către Ministerul Educaţiei pentru întregul eveniment este 56.857 lei. Această sumă ar trebui să acopere costul cu transportul de la unităţile de cazare la locul de susţinere a probelor (2,5 lei/persoană), masa şi cazarea (50 lei/persoană/zi) şi rechizitele (4 lei/persoană). Pentru premii, ministerul nu a alocat nici măcar 1 leu. Raportată la realitate, categoric suma este infimă.
Din aceste motive, inspectorul şcolar de specialitate Daniel Kiţu a trimis, săptămâna trecută, un mesaj către toţi profesorii de limba română din judeţ, prin care îi ruga să doneze bani în contul Asociaţiei "Ars Poetica". Banii proveniţi din donaţii ar fi urmat să fie daţi Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila prin contract de sponsorizare, într-un cadru legal.
Trebuie precizat faptul că la momentul luării deciziei ca etapa naţională a concursului să aibă loc la Brăila, inspector de limba română era Adrian Simion, inspector şef al IŞJ era Iulian Danielescu, iar la conducerea judeţului se afla Gheorghe Bunea Stancu. Iar aceştia din urmă aveau deja experienţa unui astfel de eveniment, în 2014 Brăila fiind gazda fazei naţionale a olimpiadei pentru limba engleză.
Practic, anul acesta, atât inspectorul Kiţu, cât şi profesorul Viorel Mortu, preşedinte interimar al CJ, s-au văzut puşi în situaţia de a găsi sprijin financiar, astfel încât elevii şi însoţitorii lor să beneficieze de toate condiţiile impuse de un eveniment de o asemenea anvergură.

"Este un act benevol, nu e o obligaţie, nu e nimic impus"

Rugămintea inspectorului Kiţu nu a fost văzută însă cu ochi buni de toţi profesorii. Astfel, vineri, pe adresa redacţiei, a sosit o sesizare, prin care semnatarul îşi exprima clar dezaprobarea faţă de această formă de "întregire" a bugetului, dar şi faţă de statul român, pe care l-a catalogat drept "un impotent, pentru că am ajuns să plătim obligaţiile pe care şi le asumă singur".
Daniel Kiţu a confirmat redactorilor "Obiectiv - Vocea Brăilei" că el este cel care a trimis mesajele către toţi profesorii de limba română, dar că a făcut-o pur şi simplu din dorinţa ca oaspeţii să fie trataţi cum se cuvine, iar imaginea Brăilei să nu aibă de suferit: "În cadrul şedinţei Consiliului Consultativ din 4 martie 2015 a existat propunerea ca profesorii de limba română să contribuie cu donaţii, acţiune absolut benevolă, într-un cadru absolut legal, oferit de Asociaţia «Ars poetica», contul fiind legal constituit, aspect consemnat în Procesul-verbal al şedinţei. Fondurile astfel adunate ar fi fost apoi depuse în contul Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, prin contract de sponsorizare între Asociaţia «Ars poetica» şi IŞJ Brăila. Este un act benevol, nu e o obligaţie, nu e nimic impus. Stăm prost cu sponsorizările. Sponsorii la care am fost nu prea au bani. Trebuie să acoperim nişte costuri legate de Olimpiadă. E vorba de partea de catering, apă pentru copii, cafea pentru profesorii evaluatori, mărunţişuri din acestea, flori pentru festivităţi. Noi nu am impus nu ştiu ce sume. Şi dacă nu vor dori să doneze, nu e absolut nicio problemă, asta e, ne descurcăm cu ce avem. Sumele de la minister sunt destul de mici. Am găsit o sponsorizare legată şi de premii, pentru că ministerul nu mai dă deloc premii în bani anul ăsta. Avem premii în carte de la Muzeu, de la Biblioteca Judeţeană. Şi am zis că una din căile de susţinere a olimpiadei ar fi şi asta, prin donaţii din partea profesorilor de română din Brăila. Sper că n-au perceput-o ca pe o obligaţie".
Ieri însă, inspectorul Kiţu a revenit cu un telefon şi ne-a explicat că vineri, în urma discuţiei cu noi, a transmis un nou mesaj către profesorii de specialitate, prin care i-a anunţat că a renunţat la această formă de susţinere financiară a concursului. "Urmare sesizării apărute la «Obiectiv - Vocea Brăilei», am dispus încetarea acestei acţiuni pentru a nu arunca nicio umbră de suspiciune asupra organizării Olimpiadei. Consider că tot cadrul organizatoric al acestei iniţiative a fost absolut legal şi transparent şi că persoana care a depus sesizarea este pur şi simplu răuvoitoare", a menţionat inspectorul şcolar.

Şefii administraţiei judeţene şi municipale, surprinşi de gestul inspectorului

Contactat telefonic de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" imediat după primirea e-mail-ului privind solicitarea iniţială a lui Kiţu către profesorii de limba română, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu s-a arătat complet surprins. Acesta a recunoscut că inspectorul de limba română l-a vizitat săptămâna trecută pentru a-i cere sprijinul în privinţa olimpiadei, însă în niciun caz nu a pomenit despre aşa ceva."Nu am ştiut. Acum aud prima oară. Evit să fac orice fel de comentarii până când nu discut şi eu cu inspectorul", a declarat Viorel Mortu. Totodată, PSD-istul a specificat că administraţia brăileană nu se poate implica decât în anumite sectoare când vine vorba despre un astfel de concurs. "Deocamdată, eu şi domnul primar Aurel Simionescu încercăm să rezolvăm probleme legate de transportul elevilor din Lacu Sărat, unde vor fi cazaţi, la centrele de examen. Să găsim o formă prin care să asigurăm excursii la muzeele din Brăila şi dacă timpul este frumos poate vom organiza şi o scurtă plimbare pe Dunăre. Aceste elemente ţin de puterea administraţiei locale de a rezolva problema. De asemenea, ne dorim să oferim elevilor unele premii de clasă, stimulente. Fiind olimpiadă de limba română vom da un premiu D.P. Perpessicius, Panait Istrati, Fănuş Neagu, Mihail Sebastian. Acestea sunt cele patru premii pe care le vom da. Acestea constau în bani şi cărţi. Atât ne putem implica legal. Toate olimpiadele şcolare au preţ fix pe capital, iar concursurile de evaluare naţională de asemenea. Sunt taxe fixe nu mai pot fi negociate", a mai completat sursa citată.

Simionescu: "Nu am primit o astfel de solicitare de la nivelul inspectoratului"

La rândul său, primarul Aurel Simionescu a ţinut să sublinieze că, de obicei, în astfel de situaţii, Inspectoratul avea grijă să solicite din timp ajutorul municipalităţii, lucru care nu s-a întâmplat de această dată. "La toate manifestările acestea, în sensul de activităţi legate de olimpiade, de fiecare dată noi avem o discuţie, o colaborare cu Inspectoratul Şcolar, pentru că întotdeauna mai trebuie câte ceva. De exemplu, transportul copiilor de unde sunt cazaţi ei şi până la locul în care va avea loc olimpiada. Atunci, le dăm nişte tichete să poată circula liber pe tramvai/maşină sau le dăm un autobuz în funcţie de numărul lor. Dar întotdeauna primim o astfel de solicitare. Altceva în legătură cu masă, cazare etc. nu am primit. Am auzit şi eu chestiunea asta", a declarat Simionescu, arătându-se surprins de gestul inspectorului de a cere bani de la profesori.
Întrebat dacă administraţia are în plan să organizeze o masă festivă pentru olimpici sau evenimente distractive, Simionescu a afirmat: "De regulă, la cantina unde sunt ei arondaţi, la Liceul Sportiv sau la Liceul Edmond Nicolau, într-una din seri se întâmplau lucruri din astea. Le aduceau muzică, se distrau. Dar nu a fost vorba de cheltuieli suplimentare, au fost copii de la Liceul de Artă, care au susţinut astfel de acţiuni. Nu a fost vreo masă festivă de vreun fel oarecare. Noi putem să îi ajutăm în măsura în care avem şi posibilităţi. Dacă la capitolul transport, să spunem, putem să îi ajutăm în felul acesta, la capitolul mâncare nu am cum să îi ajut. Dar, repet, din câte ştiu eu, de fiecare dată, alocările de la nivel ministerial au fost relativ suficiente. Noi am fost nemulţumiţi de fiecare dată mai mult de cuantumul premiilor. A fost un demers mai ciudat din punctul meu de vedere, dar poate că asta a fost concluzia dumnealor, au crezut că pot rezolva în felul acesta. Nu am discutat cu inspectorul".
Am încercat să aflăm şi opinia inspectorului şcolar general interimar, Cristina Anton, despre apelul lui Daniel Kiţu, însă aceasta nu a răspuns la telefon până la închiderea ediţiei. În schimb, Carmen Pîrlog, inspectorul şcolar general adjunct, a spus că nu este implicată în organizarea evenimentului şi că nu are ce să declare pe acest subiect. "Ce-mi spuneţi dumneavoastră e complet nou pentru mine. Eu nu sunt implicată în organizare. Nu ştiu niciun detaliu. Bănuiesc că dumnealui a folosit calea legală, cu contract de sponsorizare. Partea de organizare a olimpiadei naţionale a preluat-o doamna Cristina Anton", ne-a declarat aceasta.

IŞJ ar mai avea nevoie de 3.000 de lei

Copiii şi profesorii însoţitori vor fi cazaţi în staţiunea Lacu Sărat, mai exact în hotelurile "Flora" şi "Lacu Sărat", iar membrii comisiei centrale vor sta la Hotelul Traian. Pentru ca persoanelor cazate să li se asigure mesele, câteva ferme agricole din judeţ şi magazine din municipiu vor duce produse alimentare în bucătăriile hotelurilor.
În ajutorul inspectorului Kiţu şi, totodată, în apărarea reputaţiei judeţului Brăila, au sărit până acum omul de afaceri Florin Cârligea şi Clubul Rotary. Totuşi, pentru ca lucrurile să fie organizate ca la carte, iar oaspeţii să nu sufere de nimic, ar mai trebui circa 3.000 lei, susţine inspectorul Kiţu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro