Mergi la conţinutul principal

Năpasta CET

* "recordul" aparţine unui apartament de 3 camere din Călăraşi IV, unde întreţinerea pe decembrie este de aproape 900 lei * cam acestea sunt sumele reprezentând întreţinerea pe ultima lună a anului trecut, stabilite în contul proprietarilor de apartamente rămase branşate la sistemul centralizat de încălzire * cea mai mare cotă din întreţinerea pe decembrie o are încălzirea, mai ales că a fost şi o lună friguroasă * conducerea SC "CET" SA: de vină pentru sumele imense sunt conducerile AP, care au refuzat să introducă la plată, cu o anumită cotă, şi pe cei debranşaţi

Costul cu întreţinerea în aceste luni de iarnă a crescut alarmant. Zilele trecute, asociaţiile de proprietari au afişat listele cu întreţinerea pe luna decembrie 2010 şi au apărut, inevitabil, "aberaţii" în care, pentru un apartament cu 2 camere, suma afişată la avizier să fie de peste 500 lei sau chiar 900 lei pentru 3 camere. De unde aceste sume? De ce este întreţinerea aproape dublă în comparaţie cu anul trecut? Iată doar câteva întrebări la care caută răspuns brăilenii care stau la bloc. Păi, să le luăm în ordine: în primul rând, cea mai mare cotă din întreţinere în sezonul rece o are, în mod evident, cheltuiala cu încălzirea. Iar cota este şi mai "fierbinte" în cazul apartamentelor racordate sistemului de termoficare în blocurile unde gradul de debranşare este foarte mare. La unele blocuri, administratorii au repartizat o parte din cheltuiala cu încălzirea şi debranşaţilor, aşa cum obligă o lege în acest sens, dar în alte asociaţii regula nu se aplică. Şi de aici o adevărată harababură, ce a condus la situaţiile aberante în care costurile cu întreţinerea sunt exagerat de mari. În ce priveşte al doilea factor determinant în cheltuiala cu întreţinerea, adică temperatura exterioară, trebuie precizat că luna decembrie a fost una friguroasă, cu o medie generală aproape de zero grade Celsius. Dar ce ne facem cu luna ianuarie 2011, în care nota dominantă a fost gerul? Aceasta este întrebarea pe care, îngrijoraţi, şi-o pun proprietarii apartamentelor care se încălzesc în sistem centralizat.

De câteva zile, brăilenii care locuiesc în apartamente încălzite în sistem centralizat sunt pe jar. Asta din cauză că s-au trezit cu sume mari la întreţinere, după ce s-au afişat listele cu defalcarea cheltuielilor aferente lunii decembrie de anul trecut. În general, costurile sunt mai mari, pe de o parte din cauza creşterii preţului energiei termice, iar în al doilea rând pe fondul unor temperaturi scăzute. Dar vectorul care a dat peste cap orice calcule şi a condus la înregistrarea unor enormităţi în ce priveşte suma finală de plată este subiectul "repartizarea unei cote din factura la energie termică şi către apartamentele debranşate". Cel puţin aşa susţine conducerea CET. Un periplu prin scările de blocuri prin cartierele oraşului arată că lucrurile au luat-o pur şi simplu razna când vine vorba de întreţinere. De exemplu, în zona Viziru există situaţii în care pentru un apartament cu două camere costul întreţinerii pe decembrie este undeva la 500 lei sau chiar şi 650 lei. La fel de mult au de plătit şi proprietarii la două camere în Călăraşi IV sau aproape 900 lei pentru 3 camere în acelaşi cartier, în timp ce în zona Gării, pentru un apartament cu 3 camere, suma finală este undeva la 780 lei. De menţionat că astfel de sume se înregistrează în cazul blocurilor unde gradul de debranşare este mare. "Nu ştiu de unde o să plătesc întreţinerea de 400 lei, cât mi-a rămas de plată după ce mi-a scăzut subvenţia la încălzire pe decembrie. Mă aşteptam la ce este mai rău, ştiind că mai suntem doar câteva apartamente care am rămas branşate la termoficare, dar nu în halul ăsta. De la asociaţie mi s-a spus că Adunarea Generală a hotărât că nu se repartizează o cotă din încălzire şi la celelalte apartamente, aşa că întreaga factură la căldură şi apă caldă de la «CET» s-a împărţit numai la cele câteva apartamente care am mai rămas branşate", s-a plâns Aurelia S., care locuieşte în zona Hipodrom. Aceleaşi probleme le are şi Constantin B., care locuieşte în apropierea Gării CFR: "La 3 camere, mi-a venit întreţinerea 780 lei şi mai apar şi diferenţe de câteva zeci de lei de la apă caldă. Este enorm, pentru că îmi depăşeşte cu mult posibilităţile financiare. M-am gândit să-mi pun centrală anul trecut, dar n-am avut bani, dar dacă fac socoteala cât plătesc la întreţinere pe timp de iarnă, cred că am să fac pasul spre debranşare acum, în primăvară".

Există o Lege care stabileşte repartizarea şi către apartamentele debranşate a unei cote din costul cu încălzirea

Compania locală de termoficare aflată în subordinea municipalităţii susţine că înregistrarea unor costuri nefiresc de mari cu întreţinerea este generată de neaplicarea prevederilor legale privind repartizarea costurilor la nivelul asociaţiei de proprietari. "Astfel de dereglări ne-au fost sesizate şi acolo unde s-a putut «discuta» cu preşedintele sau administratorul AP lucrurile s-au rezolvat în sensul recalculării cu aplicarea corectă a Legii 325/2006 care, la articolul 38 alineatul 2, stabileşte clar că «Proprietarii apartamentelor individuale situate în imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la reţeaua de alimentare cu energie termică, plătesc o cotă parte din cheltuielile cu energia termică consumată pentru încălzirea spaţiilor aflate în proprietate indiviză, proporţională cu cota indiviză». Aşadar, trebuie aplicată în mod corect această prevedere şi nu după bunul plac, aşa cum se întâmplă la unele asociaţii. De altfel, un studiu efectuat de noi la blocurile din oraş a arătat că odată cu o creştere a gradului de debranşare apare o creştere şi a procentului reprezentând cota la care se face referire în legea menţionată anterior", ne-a declarat Ionel Pătraşcu, directorul general al SC "CET" SA Brăila. De asemenea, sursa citată a adăugat că dispeceratul companiei are un control mult mai bun asupra parametrilor de livrare către populaţie a energiei termice care permite un reglaj mai bun în cazul Punctelor Termice în cazul blocurilor cu grad mare de debranşare. Asta ca urmare a încheierii programului de modernizare şi automatizare a PT-urilor din reţeaua de termoficare a oraşului, investiţie care s-a realizat în perioada 2006 - 2010, cu sprijinul municipalităţii şi a costat circa 18 milioane de lei.

Decembrie friguros, cu un consum de peste 15.800 Gcal

Date statistice prezentate de companie arată că media temperaturilor exterioare în luna decembrie 2010 a fost de 0,8 grade Celsius, faţă de 12 grade în noiembrie 2010. Aşadar, spun specialiştii de la "CET", este vorba despre un decembrie friguros, care a însemnat un consum mai mare de energie termică. De exemplu, cantitatea de energie facturată în decembrie 2010 a fost de 15.820 Gigacalorii, după ce, cu doar o lună înainte, deci noiembrie 2010, cantitatea facturată fusese de doar 9.001 Gcal. De precizat că în acest sezon rece au mai rămas branşaţi la sistemul centralizat de încălzire un număr de aproximativ 13.800 de apartamente, comparativ cu 16.500 apartamente în sezonul rece 2009 - 2010. Aşadar, rezultă un grad de debranşare de circa 70% din totalul de aproximativ 52.000 de apartamente din oraş. Revenind, dacă facem un calcul prin raportarea numărului total de apartamente (indiferent că este vorba despre apartament cu 1, 2, 3 sau 4 camere) rămase branşate la total cantitate de energie facturată, rezultă că în decembrie 2010 acest indicator a avut o valoare de 1,14 Gcal/apartament convenţional, iar în noiembrie 2010 a fost de 0,65 Gcal/apart. convenţional. Iar dacă introducem în calcul şi factorul preţ (192 lei/Gcal inclusiv TVA preţul de facturare la populaţie a energiei termice) ar rezulta o medie de 219 lei/apart. convenţional în decembrie 2010 şi 125 lei/apart convenţional în noiembrie, acelaşi an. În realitate însă, sumele au fost cu totul altele.

FUAP Brăila: Puterea este la nivelul conducerii AP!

Conducerea Federaţiei Uniunea Asociaţiilor de Proprietari (FUAP) Brăila susţine că era de aşteptat o asemenea brambureală. "Din informaţiile noastre a fost un caz în care la un apartament cu 3 camere, în Călăraşi IV, a venit întreţinerea undeva aproape de 900 lei! Aşa cum am susţinut tot timpul, prevederea privind repartizarea unei cote din căldură şi celor debranşaţi a fost şi este o aberaţie. Totuşi, dacă discutăm din punct de vedere al relaţiei între vecini, noi am recomandat asociaţiilor ca, pentru spaţiile comune încălzite, aşa cum este subsolul blocurilor pe unde trec conductele de căldură, să se facă o repartiţie. Dar asta în urma unor calcule la nivelul asociaţiilor de proprietari şi cu aprobarea finală a forului decizional al fiecărei asociaţii. Astfel nu s-ar mai fi ajuns la sume enorme, puse în sarcina câtorva apartamente care au mai rămas branşate sistemului centralizat de termoficare. De altfel, există o practică de câţiva ani, în acest sens, la foarte multe AP-uri care au aplicat astfel de cote de repartizare", a spus Marian Covache, preşedintele structurii FUAP Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro