Nădejdea românilor pentru la iarnă. Brăileanul Ion Sterian | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nădejdea românilor pentru la iarnă. Brăileanul Ion Sterian

• într-un interviu acordat presei centrale, directorul general al Transgaz a dat asigurări că nu vor fi probleme de alimentare în sezonul care urmează, cum de altfel nu au fost nici în iarna precedentă • “Putem importa gaze naturale din orice sursă de producție din orice zonă a globului”, a punctat Ion Sterian

 

Directorul general al Transgaz, brăileanul Ion Sterian, a răspuns pe larg întrebărilor adresate de  Gândul pe subiectele “arzătoare” ale momentului printre care securitatea energetică.

 

Înmagazinări uriașe de gaze naturale

“România este pregătită pentru sezonul rece. Țința țării noastre este să avem, până la 1 noiembrie, depozitele pline la un nivel de cel puțin 90%. Astăzi, gradul de înmagazinare este de 82,72%, în depozite fiind 2,63 miliarde de metri cubi de gaze naturale înmagazinate, cu 570 milioane de metri cubi de gaze naturale mai mult decât aveam anul trecut la aceeași dată. Noi avem capacitatea de înmagazinare operabilă de 3,17 miliarde de metri cubi. Dacă luăm în calcul o medie a producției interne a României de circa 26 de milioane de metri cubi gaze naturale pe zi (din care 24 milioane mc/zi prin SNT) și o medie de consum, pentru intervalul 1 aprilie – 30 octombrie (210 zile), între 16 -18 milioane mc/zi (din care 14-16 milioane mc/zi prin Sistemul Național de Transport – SNT), avem deja o rezervă de 8-10 milioane de metri cubi din producția internă să-i înmagazinăm zilnic”, a declarat directorul Transgaz.

Sursa citată a adăugat că având în vedere și investițiile pe care Transgaz le-a realizat și le realizează în infrastructura de transport gaze naturale, nu vor fi probleme cu disponibilul de gaze naturale nici în sezonul rece 2023-2024, a dat asigurări brăileanul.

Directorul Transgaz a precizat că, consumul anual de gaze naturale al României este de aproximativ 10,2 miliarde de metri cubi, iar în următorii trei-patru ani, acesta va crește cu circa 9-10 miliarde metri cubi de gaze naturale. Acest lucru se va realiza prin:

- construirea centralei electrice de la Mintia, cu o capacitate de producție de 1700 MWh și un consum de 2,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an,

- prin construcția celor două centrale pe cogenerare de la Ișalnița și Turceni, din cadrul planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia (CEO), aprobat deja de Comisia Europeană, cu o producție de 1200 MWh și un consum de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale,

- prin finalizarea lucrărilor la Centrala de la Iernut, cu o capacitate de producție de 450 MWh și un consum de 1 miliard de metri cubi de gaze naturale,

- prin repornirea Combinatului de îngrășăminte Azomureș, care consumă anual 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale,

- prin repornirea Combinatului chimic de la Piatra Neamț, care consumă peste 0,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

“În plus, trebuie să avem în vedere că un consum adițional de 2-3 miliarde de metri cubi pe an va veni din partea localităților care se vor racorda la rețeaua de gaze naturale, unde administrațiile locale au pregătit deja proiecte de distribuție folosind instrumentele aflate la dispoziție: PNRR, Fondul de Modernizare, REpowerEU sau Programele Guvernamentale precum Anghel Saligny”, a mai declarat Ion Sterian.

 

România, mai sigură ca oricând când vine vorba de gaze

“România este mai sigură, din punct de vedere gazier, în prezent, decât oricând altcândva în trecutul său modern. Mă refer la faptul că, acum, suntem conectați prin reverse flow la toate țările din regiune, mai puțin Serbia, dar și acolo am întreprins și întreprindem demersuri pentru a rezolva situația.

Faptul că suntem interconectați în regim reverse flow, înseamnă că putem să importăm gaze de pe diferite coridoare. Până acum patru-cinci ani, nu aveam decât varianta de import de gaz rusesc de pe conducta de transport internațional T1. Acum lucrurile sunt radical diferite. Putem importa gaze naturale din orice sursă de producție din orice zonă a globului.”, a conchis directorul Transgaz.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro