Muzica populară - preferata brăilenilor în acest weekend | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Muzica populară - preferata brăilenilor în acest weekend

Timp de două zile brăilenii s-au distrat pe faleza Dunării ascultând cele mai frumoase cântece populare de dragoste ale comunităţilor situate pe malurile fluviului care străbate aproape jumătate din continent. La ediţia a IV-a a festivalului "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării" au participat 23 de concurenţi din România, Serbia, Croaţia, Bulgaria, Moldova, Ucraina. Brăila a fost reprezentată de trei concurenţi, toţi apreciaţi de juriu: Maricica Radu, Alina Gurgu şi Iuliana Ivan, reprezentantă a comunităţii lipovenilor din Brăila. Concurenţii au interpretat o melodie fără acompaniament şi una cu acompaniamentul asigurat de orchestra "Lăutarii" de la Chişinău, condusă de Nicolae Botgros. Evaluarea candidaţilor a fost realizată de juriul condus de producătorul TVR Elise Stan. Din juriu au mai făcut parte: Niţă Frăţilă - profesor universitar din Serbia,
Daniela Gibescu - specialist de la Electrecord, Oana Petrică - director adjunct al Centrului Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bucureşti şi profesorul brăilean Petrică Gogu. Membrii juriului au apreciat că festivalul este într-o vădită creştere calitativă, lucru de remarcat mai ales având în vedere conjunctura financiară globală. Preşedintele juriului a mai vorbit şi despre criteriile pe care le au în vedere la evaluarea candidaţilor. "Un prim criteriu este acela să cânte corect, să aibă voce timbrată, să aibă strălucire. Alt criteriu este repertoriul, obligatoriu tradiţional, să nu fie făcături, adică bucăţele adunate, puse cap la cap. Sau, mai rău, unii apelează la scribi, care fac şi ei nişte melodii, dar ei nu ştiu să discearnă ce este corect. Cum tinerii sunt la început, mai acceptăm să vină cu cântece adevărate ale interpreţilor consacraţi. Se dau puncte în plus pentru cei care vin cu melodii cu un grad sporit de dificultate. Un alt criteriu este interpretarea, să treacă dincolo de bariera scenei, să ajungă la sufletul auditoriului. Foarte importantă este şi costumaţia, care trebuie să reprezinte exact zona. Trebuie să evite să poarte costume făcute la «cooperativa munca în zadar». Un alt criteriu este cel al prezenţei scenice. Unii au dezinvoltură, prezenţă scenică mai mult decât agreabilă, care poate face departajarea între doi candidaţi care sunt foarte apropiaţi ca valoare", a explicat preşedintele juriului, Elise Stan. Prezentarea spectacolului a fost asigurată de Izabela Tomiţa şi Ovidiu Homorodean. În prima seară au cântat 12 candidaţi, după care a concertat Nicolae Furdui Iancu, iar în cea de-a doua seară 11 candidaţi, iar în final laureaţii marilor festivaluri folclorice din ţară.
În aceeaşi perioadă, în jurul scenei de la Esplada Dunării, 20 de meşteri din ţară au venit la Brăila să-şi popularizeze meşteşugul şi să-şi vândă produsele tradiţionale în cadrul Târgului de meşteşuguri "Tezaure umane vii". Evenimentele au fost organizate de Consiliul Judeţean şi Centrul de Creaţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro