Mergi la conţinutul principal

Muzeul Umorului, transferat la Biblioteca Județeană

* în contextul neînțelegerilor apărute pe tema înființării Muzeului Umorului la Brăila, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a anunțat că are de gând să ia clădirea de pe Ana Aslan nr. 27 din administrarea Muzeului Brăilei ”Carol I”  și să o dea Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” * deși poate părea hilar, Biblioteca Județeană primește misiunea să facă un muzeu al umorului, acolo unde Muzeul Brăilei vrea să facă o bibliotecă

 

Soluție tragi-comică pentru rezolvarea problemei înființării Muzeului Umorului la Brăila. În contextul în care președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, și managerul Muzeului Brăilei ”Carol I”, Ionel Cândea, nu se înțeleg în privința spațiului pe care ar trebui să îl împartă în clădirea-monument de pe Strada Ana Aslan nr. 27, astfel încât acolo să funcționeze și Muzeul Umorului (idee a caricaturistului Ionel Pătrășcan), dar și o bibliotecă de instituție a Muzeului Brăilei, șeful Consiliului a anunțat că va rezolva problema tranșant: va da clădirea în administrarea Bibliotecii Județene ”Panait Istrati”. Cu alte cuvinte, conducerea CJ Brăila, care dorește să înființeze un muzeu al umorului, are de gând să ia acel imobil din administrarea Muzeului Brăilei ”Carol I”, deoarece nu rezonează cu ideea conducerii Muzeului Brăilei care a început deja să amenajeze acolo o bibliotecă. Ulterior, clădirea va fi plasată în administrarea Bibliotecii Județene, astfel încât aceasta să realizeze un muzeu. Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a făcut acest anunț în cadrul unei conferințe de presă recente.

”Decizia este luată! Da. În viitoarele ședințe, cred că în prima sau în a doua, o să facem documentele astfel încât clădirea să treacă în patrimoniul Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” și să înființăm secția umorului. Sau vom vedea. Pentru că am luat o hotărâre anul trecut împreună cu toți consilierii. Lucrurile nu s-au mișcat. Și atunci, încercăm o altă variantă ca să ducem acest proiect pe care mi l-am asumat împreună cu ceilalți, care au venit și au propus acest proiect. Vreau să-l ducem la bun sfârșit. Bineînțeles, directorul Bibliotecii a fost consultat. Am avut o discuție”, a declarat Chiriac.

Întrebat de jurnaliști ce se va alege de cărțile pe care Muzeul Brăilei ”Carol I” le-a transportat deja în clădirea de pe str. Ana Aslan, președintele CJ Brăila a punctat că ele vor fi transferate în clădirile pe care instituția condusă de Ionel Cândea le deține.

Cât despre faptul că managerul Muzeului a semnalat că unele dintre lucrările propuse spre a fi expuse în viitorul Muzeu al Umorului nu erau în original, șeful județului a afirmat că în opinia sa acest aspect nu este important.

”Chiar nu contează! Chiar și o lucrare originală dacă avea... Ideea de a face un muzeu este de a strânge anumite lucrări. Nu sunt doar lucrările domnului Pătrășcan. Pot să fie lucrările lui Popa's (n.r. - caricaturistul Ștefan Popa). Pot să fie al altor caricaturiști, ai altor umoriști. Un muzeu se face strângând astfel de opere. Am luat hotărârea să facem această secție, o vom face! Nu se poate la Muzeu, o facem la Bibliotecă! Deja cred că ajungem la aproape un an de zile când nu s-au mișcat lucrurile. Sau s-au mișcat doar într-un singur sens, cu ce a vrut domnul Cândea. Eu nu sunt de acord!”, a conchis Chiriac.

Așa cum am anunțat într-o altă ediție a cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", o idee bună a caricaturistului Costel Pătrășcan, Muzeul Umorului la Brăila, se transformă, din păcate, într-o comedie cu accente triste. Mai exact, după ce a fost reabilitată în urmă cu aproape 8 ani, pe milioane de lei, clădirea-monument de pe strada Ana Aslan nr. 27 zace aproape nefolosită chiar și în 2021. Asta, deoarece nu există înțelegere între conducerea Consiliului Județean Brăila și cea a Muzeului Brăilei ”Carol I”, instituție în cadrul căreia ar urma să funcționeze secția Muzeul Umorului desenat. Într-o conferință de presă recentă, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, s-a arătat nemulțumit de atitudinea managerului Muzeului ”Carol I”, prof. univ. dr. Ionel Cândea, susținând că acesta ar fi cel care ar bloca lucrurile. Chiriac s-a plâns că directorul a făcut scandal la adresa președintelui Consiliului de Administrație al Muzeului, consilierul județean Dumitru Văduva (PSD), trimis să rezolve problema. Șeful CJ a amenințat chiar că îi va cere demisia lui Cândea, dacă lucrurile nu intră pe un făgaș normal. De cealaltă parte, Ionel Cândea a publicat pe site-ul oficial al muzeului un comunicat de presă în care a precizat că el a cerut dinainte spațiul respectiv pentru amenajarea unei biblioteci de instituție, ba mai mult, că jumătate dintre lucrările aduse de caricaturistul Costel Pătrășcan nu ar fi originale, ci copii, lucru de neacceptat pentru un muzeu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro