Muzeul Umorului cu Costel Pătrășcan, Constantin Teodorescu și Cristian Lucilius Niculae | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Muzeul Umorului cu Costel Pătrășcan, Constantin Teodorescu și Cristian Lucilius Niculae

• Muzeul Umorului își are acum ”casa” la Palatul  Lyra, în Centrul Istoric, pe Strada Cojocari nr. 21, grație unei colaborări dintre Costel Pătrășcan, Societatea Filarmonică Lyra și Asociația Brăileană pentru Educație Civică – ABEC • piatra de temelie s-a pus sâmbătă, 22 octombrie, la o zi după ce Pătrășcan susține că ar fi fost gonit de primar și PSD din atelierul pe care îl avea la teatru, iar asta deoarece a criticat prin arta sa modul în care este condus orașul • în replică, primarul Dragomir susține că l-a apreciat întotdeauna pe Pătrășcan, că așteaptă propuneri pentru o activitate culturală și dacă nu o va face “o să îi facem noi o propunere și apoi vom vedea cine este dispus la colaborare și cine nu”

 

Costel Pătrășcan a deschis Muzeul Umorului la Brăila! S-a întâmplat sâmbătă, 22 octombrie, la o zi după ce i s-a cerut să plece din atelierul de la Teatrul ”Maria Filotti”, locul în care în ultimii ani și-a desfășurat activitatea. Concret, la scurt timp după ce Pătrășcan a postat pe pagina sa de Facebook că la mijloc ar fi vorba de o răzbunare a primarului Marian Dragomir și a PSD-ului pentru criticile aduse, prin caricaturile sale, modului în care este administrat orașul și județul, acesta a primit mai multe oferte de colaborare din zona privată. Una dintre acestea, care s-a și concretizat rapid, a venit din partea Societății Filarmonice Lyra, ONG condus de Constantin Teodorescu, și Asociației Brăilene pentru Educație Civică – ABEC, președinte fiind Cristian Lucilius Niculae, iar Muzeul Umorului va funcționa acum la Palatului Culturii Brăilene Lyra, în Centrul Istoric, pe Strada Cojocari nr. 21. Pe 22 octombrie, la Palatul Lyra, a avut loc un eveniment susținut de Doru Octavian Dumitru, unul dintre pionierii stilului stand-up comedy, prilej cu care Costel Pătrășcan și-a expus și prima galerie de caricaturi în noua ”casă”.

Luni, 24 octombrie, la Palatul Lyra a avut loc o conferință de presă susținută Costel Pătrășcan, Constantin Tedorescu și Cristian Lucilius Niculae, în care s-au oferit mai multe detalii despre noul proiect.

“Nu ascund că idea Muzeului Umorului o consideram un proiect pierdut. Dar după «împingerea» mea din teatru viitorul va dovedi că acesta este de fapt un început. Am pus piatra de temelie și va urma și conținutul pentru că în luna decembrie planificăm și primul mare eveniment. Îmi doresc un spațiu prietenos, vesel, în care să aducem brăileni și turiști care vin în orașul nostru, să avem un program și în weekend, până la ore târzii. O să vedeți evoluția muzeului pentru că e un proiect care se va construi”, a declarat Pătrășcan.

De asemenea, caricaturistul a explicat că a acceptat propunerea venită din zona private pentru că ține foarte mult la “doza de libertate” pe care o are pentru a duce un proiect cum este Muzeul Umorului, unic în România, acolo unde își dorește.

”În orașele bine administrate există și noțiunea de a acorda niște scutiri de impozite pentru un jucător economic important care vine și aduce niște avantaje indirecte, care se transformă într-un câștig financiar ulterior. La fel și la Costel. Poți să investești în Costel să vină în spațiul tău pentru că nu poți să evaluezi în bani ceea ce el îți aduce ulterior. Și e ceea ce am gândit și noi aici când l-am rugat pe Costel să gândim o echipă care să sprijine o investiție monument istoric, în Centrul Istoric din Brăila. Suntem convinși că în noua conjuctură toți vom avea de câștigat. Și comunitatea și Costel și Palatul Lyra și administrația brăileană, a declarat Cristian Lucilius Niculae, președintele Asociației Brăilene pentru Educație Civică – ABEC.

De cealaltă parte, Constantin Teodorescu, președintele Societății Filarmonice Lyra, a declarat: ”Vreau să îi mulțumesc public domnului primar pentru un anumit lucru. Situația aici este poate un pic mai ciudată. Conform statutului actual încă în vigoare primarul în funcție este și președintele de onoare al Societății Filarmonice Lyra. Deci cu alte cuvinte, ca să o dăm pe latură pașnică și ca un soi de mână întinsă, am putea să spunem că domnul primar a mutat într-un fel problema, mutându-l pe Costel dintr-un spațiu al Primăriei într-un spațiu în care este președinte de onoare, dându-i posibilitatea unui salt. Și iată că a împlinit un vis pe care îl are de șapte ani”

Pătrășcan: ”Bănuiesc să e logic să fii pedepsit fiindcă nu ești prin atitudinea ta un om care aduce elogii”

În cadrul conferinței de presă organizată luni, Costel Pătrășcan a ținut să lămurească lucrurile și cu privire la alungarea sa de la teatru, lăsând să se înțeleagă că nu întâmplător Muzeul Umorului se deschide după șapte ani și din inițiativă privată.

“De ce nu s-a făcut până acum? A fost un oarecare entuziasm în acești ani dar faptul că suntem după șapte ani de zile și acest muzeu s-a făcut în zona privată cam spune tot. Și nu știu dacă în altă situație sau în altă instituție s-ar fi realizat. Pentru că există o ostilitate a instituțiilor publice din Brăila vizavi de mine. Că până la urmă despre asta e vorba și cred că și de aici lucrurile s-au împotmolit puțin. (…) Bănuiesc să e logic să fii pedepsit, căci știm foarte bine că despre ce e vorba, fiindcă nu ești prin atitudinea ta un om care aduce elogii. Eu pot să fac o expoziție în stilul elogiile pe care poate unii le așteaptă, o expoziție dedicată domnului primar. Cred că e o chestie care o așteaptă. Mă gândesc. Poate că așteaptă astfel de gesturi”, a afirmat caricaturistul.

Acesta a mai afirmat că cel mai tare în toată această poveste l-a deranjat faptul că din punctul lui de vedere liderii administrației brăilene “lucrează doar pentru ei”.

“E o constantă chestia asta că noi nu prea contăm. Noi, oamenii care votăm. Alegem niște oameni care sperăm că lucrează pentru noi, brăilenii. Avem sentimentul că vor fi funcționarii noștri, dar fără discuție, și spun un truism, ei lucrează doar pentru ei”, a mai comentat aceasta.

Tot la capitolul lămuriri, caricaturistul Costel Pătrășcan a explicat cum a stat din punctul lui de vedere treaba cu atelierul pe care îl avea la Teatrul “Maria Filotti”, încăpere care după plecarea sa ar urma să fie transformată în spațiu de cazare pentru artiști. Astfel, referitor la criticile că a ocupat un spațiu ani de zile fără să plătească chirie, acesta a spus că a fost invitat să lucreze acolo, “nu a spart ușa să intre în teatru”. Așadar, fiind vorba despre o colaborare, Pătrășcan spune că a oferit mereu înapoi, participând cu expozițiile sale, pro bono, la diferite evenimente.

”Mai e o nuanță care ar trebui limpezită. Spațiul în care eu am funcționat să nu își închipuie cineva că era un birou ca al domnului primar. Nu există chestia asta! Este ca debaraua domnului primar! și nu exagerez! Era o cămăruță. La subsol, fără ferestre, fusese spațiu tehnic. Și nu am scos pe nimeni de acolo. Era un spațiu care nu era folosit. Spațiul respectiv se poate filma, se poate fotografia, dar eu cred că putem să ne oprim până la urmă că nu ducem o luptă sau o dezbatere pe chestia asta la nesfârșit. Da, nu era un spațiu generos, dar era bun pentru mine și chiar fără ipocrizie mulțumesc pentru că acolo am putut să îmi fac treaba”, a declarat Costel Pătrășcan.

Replica lui Dragomir:  “Ca să nu mai existe alte speculații aștept o propunere de activitate culturală de la dânsul”

Redactorii ”Obiectiv” au luat legătura cu primarul Marian Dragomir pentru a-i solicita un punct de vedere vizazi de declarațiile făcute de Costel Pătrășcan în cadrul conferinței de presă. Edilul nu a dorit să comenteze acuzațiile privind plecarea caricaturistului din spațiul de la teatru, afirmând că este deschis în continuare să colaboreze cu acesta pentru organizarea de activități culturale.

”Îmi păstrez declarația și opiniile privind talentul domnului Pătrășcan Costel. Eu sunt primar de 6 ani și în această perioadă dânsul a stat la teatru. Acum grație diplomației domnului Constantin Teodorescu dânsul stă într-o clădire iar primarul (tot eu) este președintele de onoare al asociației respective. Și eu am zâmbit la multe caricaturi, pe altele le-am apreciat, inclusiv în momente în care eu am fost subiectul lor. Îl invit permanent pe domnul Pătrășcan Costel să participe la activitățile primăriei, îi punem la dispoziție spații în mod gratuit pentru expunerea caricaturilor, dacă dorește organizăm o activitate comună pentru promovarea tinerelor talente sau alte activități pe care le propune dânsul. Ca să nu mai existe alte speculații aștept o propunere de activitate culturală de la dânsul. Dacă nu o va face dânsul, o să îi facem noi o propunere și apoi vom vedea cine este dispus la colaborare și cine nu. Sper să răspundă pozitiv propunerilor noastre și să avem capacitatea de a nu cădea în capcana unor interpretări subiective. Cu respect, Marian Dragomir”, este mesajul transmis de edilul Brăilei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro