Mergi la conţinutul principal

Muzeul la raport

* muzeografi, cercetători, conservatori și restauratori, coordonați de dr. Costin Croitoru, manager interimar, și-au dat întâlnire, zilele trecute, în Sala "Regele Ferdinand I și Regina Maria" * preț de mai multe ore, secțiile muzeului și-au prezentat activitatea, începând cu specialiștii în Restaurare-Conservare și terminând cu specialiștii Secției Arheologie și ai Științelor Naturii

 

Muzeul Brăilei "Carol I" și-a prezentat, recent, realizările obținute în anul 2021, în cadrul Sesiunii anuale de rapoarte de activitate a personalului de specialitate - Ediția a II-a, desfășurată în Sala "Regele Ferdinand I și Regina Maria".

Evenimentul a început la ora 9.00, cu o prelegere susținută de conf. dr. Costin Croitoru, manager interimar al Muzeului Brăilei "Carol I". Prezent la dezbateri, vicepreședintele CJ, Ionuț Ciprian Dobre, le-a mulțumit muzeografilor și celorlalți specialiști pentru bogata activitate desfășurată.

Enuța Năstase, conservator la Secția Memoriale, a vorbit despre "Modalități de conservare și expunere a bunurilor culturale mobile în cadrul expoziției permanente "Ana Aslan", iar Liliana Gâță, conservator la Secția Artă a prezentat etapele parcurse în conservarea ancadramentului ceramic al unei inscripții. Au prezentat rapoarte de activitate, de asemenea, Emanuela Enache și Vladimir Smaznov, neobosiți restauratori la Secția Artă, și Cristian Lalu, conservator la Secția Științele Naturii (despre folosirea criogeniei în conservarea pieselor colecției de ornitologie).

A doua parte a sesiunii de comunicări - Secțiunea Muzeologie-Cercetare, a fost moderată de Elena Ilie, șef Secția Memoriale (care a prezentat raportul "Perpessicius. Prietenii literare") și Alina-Ruxandra Mircea, șef Secția Artă. Au prezentat rapoarte/comunicări: Roxana Serea, muzeograf la Secția Memoriale, dr. Valentin Popa, muzeograf, și Camelia Hristian, șef Serviciul Relații Publice. "Marketing pentru cartea de istorie în vreme de pandemie (2020-2021)" a fost titlul comunicării prezentate de Geta Șerbănescu, muzeograf, iar Alina-Ruxandra Mircea a prezentat informații relevante despre participarea la Expoziția și proiectul de cercetare "Cold Revolution".

Ghena Pricop, șef Secția Istorie Modernă și Contemporană, a prezentat Donația "Eduard Daniel Dianescu", iar Niculina Dinu, muzeograf, a vorbit despre "Necropole în date istorico-arheologice pentru topografia Brăilei la sf. sec. XVIII". După raportul Vioricăi Preda, muzeograf, au prezentat comunicări Gabriela Cloșcă, șef Secția Etnografie și dr. Nicolae Onea, șef Secția Științele Naturii.

În ultima parte a sesiunii, dr. Viorel Mortu a prezentat comunicarea "Revista Colocvii dunărene - între certitudine și aventură", iar dr. Zamfir Bălan a vorbit despre "Articole de Panait Istrati rămase în presa vremii". Totodată, dr. Adrian Trifan a prezentat "Patrimoniul industrial al județului Brăila", cu referire la întreprinderea Laminorul SA, iar muzeograful Viorel Stoian a relatat despre Campania 2021 de cercetări arheologice preventive, cu referire la uimitoarele descoperiri de la Siliștea despre care a relatat, pe larg, și cotidianul nostru.

"Noblețea suferinței eroilor neamului 1948-1964" a fost titlul comunicării prezentate de muzeograful Cătălina Mârza. Dr. Mirela Vernescu, de la Secția Arheologie, a vorbit despre "Cercetările sistematice preventive și supraveghere arheologică în anul 2021". Conf. dr. Costin Croitoru și dr. Stănică Pandrea au relatat despre Proiectul de cercetare Hilands (campania 2021), iar dr. Nicolae Onea despre "Distribuția avifaunei limicole în Lunca Dunării de pe teritoriul jud. Brăila".

Concluziile finale au fost formulate de managerul interimar al Muzeului Brăilei "Carol I", dr. Costin Croitoru, care le-a mulțumit colegilor pentru munca depusă și pentru realizările obținute în anul 2021.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro