Muzeul Ianca are acum un tur virtual, grație unui proiect susținut de Transgaz | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Muzeul Ianca are acum un tur virtual, grație unui proiect susținut de Transgaz

* expozițiile pot fi acum admirate cu un simplu click * peste 1.500 de vizitatori, atât din România, cât și din străinătate, au făcut până acum turul virtual al muzeului *  “Aducem sincere mulțumiri acestei societăți, consiliului de administrație, domnului director general Ion Sterian, brăilean cu multă dragoste de meleagurile noastre”, declară directorul muzeului Ion M. Bărbuceanu

 

Muzeul din orașul Ianca poate fi acum vizitat virtual! Pe site-ul www.muzeulianca.ro, toate cele patru secții - Etnografie, Artă, Aviație și Casa țărănească - pot fi vizitate printr-un singur click, proiectul fiind posibil printr-o finanțare oferită de Transgaz S.A.

Profesorul Ion M. Bărbuceanu, fondatorul instituției care a împlinit anul trecut 22 ani de la înființare, ne-a oferit mai multe detalii despre acest nou serviciu oferit vizitatorilor.

“Din cauza pandemiei, activitatea muzeului, la fel ca alte activități, a intrat într-un con de umbră. Așa că am încercat să aplic metoda școlară, să transform muzeul real într-un muzeu virtual. Dar pentru aceasta era nevoie de fonduri. După cum se știe, muzeul din Ianca nu este bugetat, el se află în subordinea unui ONG numit Asociația cultural-istorica Muzeul și își asigură finanțarea prin cotizațiile membrilor, sponsorizări, donații și a accesării, prin concurs, a proiectelor cu finanțare nerambursabilă. Am căutat sponsori în zonă, dar suma fiind destul de mare nu am reușit să găsim posibili finanțatori”, susține Ion M. Barbuceanu.

Au găsit însă rapid deschidere la societatea Transgaz S.A., cu care de altfel Muzeul a mai colaborat în trecut. Iar de la primirea finanțării totul a mers ca pe roate.

“Proiectul nostru, bine motivat și documentat, a primit aprobarea conducerii, a consiliului de administrație. Spre norocul nostru am găsit în București o societate de specialitate care a venit la noi la muzeu și a înțeles mai bine dorința noastră, cât și puterea noastră financiară. Astfel, în pași mărunți, de la jumătatea anului trecut, cu sprijinul celor două societăți, azi Muzeul din Ianca are un «TUR VIRTUAL» și toate secțiile muzeului pot fi vizitate acum și online”, ne-a precizat sursa citată.

Pagina web a muzeului a fost lansată în martie 2021, când s-au sărbatorit 103 ani de la unirea Basarabiei cu România. Numărul de vizitatori virtuali a crescut de la o lună la alta, site-ul www.muzeulianca.ro fiind accesat de vizitatori unici din România și din străinatate. Cei mai mulți vizitatori au fost interesați să acceseze galeria foto, dar și date despre istoria muzeului.

“Transgaz a salvat practic Muzeul Ianca. Aducem sincere mulțumiri acestei societăți, consiliului de administrație, domnului director general Ion Sterian, brăilean cu multă dragoste de meleagurile noastre și un manager apreciat atât în țară, cât și peste hotare. Îi invităm pe toți brăilenii, și nu numai, să acceseze site-ul www.muzeulianca.ro, iar apoi să vină să vadă, real, muzeul”, transmite fondatorul Muzeului din Ianca, profesorul Ion M. Bărbuceanu.

 

Despre Muzeul Ianca

Muzeul Ianca a fost înființat la 1 decembrie 1999 de către muzeograful Ion M. Bărbuceanu, fiind găzduit într-o casă construită în perioada interbelică.

Acest muzeu este unic în județul Brăila prin secția Aviație în care se găsesc mărturii privind “pionieri brăileni ai aeronauticii românești”. Vorbim de uniforme militare, un scaun de catapultare, o parașută, mai mute piese componente al unor avioane militare, cât și mai multe documente și fotografii de epocă. Secția găzduiește și documente și fotografii cu “primul zbor, în simpla comandă, a unui avion militar cu reacție”, ce a avut loc pe 26 iunie 1951 pe Aerodromul de la Ianca.

Tot unică este și Casa țărănească, specifică zonei de câmpie a Brăilei, veche de peste 100 de ani, unde găsim “șopronul de unelte al țăranului”, cu plugul, carul și renumita căruță brăileană.

În cadrul muzeului se găsesc și expozițiile permanente “Tradiția locală”, cu caracter etnografic, “Școală de altădatăși “Biserica strămoșească”, în care se găsesc mărturii ale primelor începuturi ale veacului  al XIX-lea, ale primei biserici, distrusă în Primul Război Mondial, a primei școli organizată, cu sprijinul  administrației locale, la o casă țărănească.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro