Muzeul de pictură al lui Vâlcov | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Muzeul de pictură al lui Vâlcov

Procurorii DNA au găsit 94 de tablouri care i-ar aparţine fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov, acesta având intenţia de a-şi deschide o galerie de artă în Bucureşti cu scopul de a spăla banii luaţi drept mită. Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că procurorii au identificat picturile în patru locaţii din Bucureşti şi Olt, la patru persoane de încredere pentru Darius Vâlcov. Tablourile sunt semnate de pictori străini, printre care Pablo Picasso şi Jean Renoir, sau artişti români precum Corneliu Baba şi Nicolae Grigorescu. Operele de artă ar fi fost achiziţionate de la două case de licitaţii din Bucureşti, dar şi din străinătate.
Vâlcov luase şi un spaţiu în Bucureşti pentru amenajarea unei galerii, însă, după începerea anchetei procurorilor, el a luat măsuri urgente de depozitare a tablourilor şi ascundere a lor la patru persoane de încredere. Graba cu care au fost ascunse tablourile este demonstrată şi de faptul că ele au fost găsite în locuri improprii, pe sub paturi sau prin dulapuri, ori chiar în pereţi falşi, relatează Agerpres.
Cele mai multe dintre tablouri au fost cumpărate pentru Vâlcov de Lucian Petruţ Suşală (fost şofer al lui Darius Vâlcov, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina).
Anchetatorii consideră că Darius Vâlcov nu era un cunoscător de artă, însă a identificat în cumpărarea de tablouri o posibilitate de a ascunde provenienţa banilor primiţi ca mită, care ar fi devenit «curaţi» odată cu deschiderea galeriei de artă.
Aceste opere de artă se adaugă bunurilor găsite anterior într-un seif şi atribuite tot lui Vâlcov: 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur în greutate totală de trei kilograme, un tablou inscripţionat «Renoir», evaluat la 120.000 de euro, un tablou inscripţionat «Jean Cocteau» şi o pictură pe lemn inscripţionată «Aurel Acasandrei».
Procurorul-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Călin Nistor, a precizat că tablourile se află la sediul DNA, însă trebuie predate imediat unei instituţii de profil care să aibă condiţii de păstrare. DNA a început vineri procedura de identificare şi certificare a tablourilor, o echipă de muzeografi şi alţi specialişti în domeniul artei, de la Ministerul Culturii, urmând să facă evaluările.

Şpaga, mărunţiş pe lângă colecţia de tablouri

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis joi ca fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov să fie cercetat în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă. Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).
În urma acestor înţelegeri, Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro