Muzeul Brăilei a sărbătorit, ieri, 130 de ani de la întemeiere, conform Decretului Regal nr. 2134 din 23 august 1881, dat de Regele Carol I la Sinaia. Evenimentul s-a constituit într-un triplu prilej de sărbătoare, întrucât Muzeul Brăilei marchează în acest an încă două aniversări importante, menţionate în cuvântul de deschidere de către directorul instituţiei, prof. univ. dr. Ionel Cândea: împlinirea a 530 de ani de la prima atestare documentară a judeţului Brăila, respectiv scrisoarea lui Ştefan cel Mare către brăileni, din 1481, şi 300 de ani de la prima carte despre istoria Brăilei, apărută la Hamburg, Berlin şi Dresda în 1711, sub forma unor broşuri. Cu această ocazie, au fost lansate trei volume dedicate istoriei oraşului Brăila, apărute în condiţii grafice de excepţie la Editura Istros a Muzeului Brăilei. Primul dintre acestea, "Brăila 1711. Noi documente otomane", aparţine prof. univ.dr. Mihai Maxim, turcolog român de renume internaţional, fondator în 1985 şi director al Centrului de studii turce "Dimitrie Cantemir" al Universităţii din Bucureşti, director al publicaţiei "Romano-Turcică", creator al unei noi şcoli româneşti de turcologie. În opinia lui Mihai Maxim, arhivele otomane de la Istanbul reprezintă o "mină de aur" pentru istoria românească, volumul publicat recent fiind o "micro-monografie" bazată exclusiv pe documente otomane noi, care astfel au fost introduse în circuitul ştiinţific. Al doilea volum intitulat "Brăila 1711. Documente şi studii", este semnat de Ionel Cândea, care aduce în atenţia cititorilor manuscrisele şi o broşură dintre cele trei publicate în Germania în 1711, traduse de către Radu Ştefănescu, directorul Muzeului de Istorie din Braşov. Volumul constituie o mărturie a momentului 1711 din istoria Brăilei când, în timpul războiului ruso-turc, cetatea a fost cucerită de către ruşi, însă după trei zile aceştia au fost nevoiţi s-o cedeze din nou otomanilor, iar prin publicarea în Germania a unui raport al cancelarului ţarului Rusiei, s-a încercat o explicaţie oficială a campaniei dezastruoase de pe Prut şi a înfrângerii de la Stănileşti. De asemenea, cartea conţine şi studii care privesc cetatea, realizate prin cercetarea arheologică şi coroborarea cu datele din documente, precum şi alte două elemente esenţiale în istoria Brăilei din secolul al 18-lea, Mănăstirea de la Măxineni şi Mitropolia Proilaviei. Cel de-al treilea volum lansat de Muzeul Brăilei este numărul 11, serie nouă, an XI, din Analele Brăilei, un număr bogat, ce conţine materiale diverse, cu referire la perioade din antichitate până în contemporaneitate, din domeniul economic, social şi politic.
La finalul manifestării, Ionel Cândea le-a înmânat celor doi colaboratori, Mihai Maxim şi Radu Ştefănescu, medalia "Lui Nicolae Iorga brăilenii recunoscători", bătută de Muzeul Brăilei pentru a marca 140 de ani de la naşterea marelui istoric.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.