• RNMR este cea mai mare organizație profesională dedicată instituțiilor de profil, cu peste 70 de membri • organizația s-a înființat pentru a contribui la rezolvarea numeroaselor probleme cu care se confruntă muzeele și profesioniștii acestora din România • înființat prin Înalt Decret Regal la 23 august 1881, Muzeul Brăilei poartă numele Regelui Carol I din anul 2015
Muzeul Brăilei „Carol I” a revenit după (prea) mulți ani în Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RMNR), cea mai mare organizație profesională dedicată instituțiilor de profil, este anunțul postat de conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul instituției de cultură brăilene, pe pagina sa de Facebook. „Mulțumim Consiliului Director RNMR care a acceptat în unanimitate cererea noastră de adeziune”, a precizat conf. dr. Costin Croitoru.
Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor, cu peste 70 membri instituționali și membri individuali. În termeni generali, RNMR se definește prin împărtășirea de informații și idei, prin învățarea din experiența celorlalți, prin reflecție la nevoile și politicile culturale din sector, prin parteneriate, proiecte și activitãți comune, prin expertize asupra abordărilor din domeniul managementului muzeal și al proiectului.
RNMR s-a înființat pentru a contribui la rezolvarea numeroaselor probleme cu care se confruntă muzeele și profesioniștii acestora din România, pentru a acoperi nevoile operatorilor muzeali în relația cu autoritățile locale, regionale și naționale, în dezvoltarea vieții acestora și în structurarea unor politici culturale eficiente în domeniu, pentru a contribui la dezvoltarea profesională a membrilor comunității muzeale. Organizația exploatează unul dintre cele mai mari avantaje competitive - munca într-un context național și internațional, construirea flexibilității, difuzarea de informații și dezvoltarea unui know-how colectiv în interiorul unei rețele de largă acoperire. Ea este afiliată la una dintre cele mai mari și influente rețele pan-europene a muzeelor, Nerwork of European Museum Organisations.
Înființat prin Înalt Decret Regal la 23 august 1881, Muzeul Brăilei poartă numele Regelui Carol I al României (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen, Baden-Württemberg, Germania - d. 1914, Sinaia) din anul 2015. Instituția are mai multe sedii în Municipiul Brăila și mai multe secții în care își desfășoară activitatea cercetători, muzeografi, conservatori și restauratori pasionați de munca pe care o desfășoară: Secția Istorie Modernă și Contemporană, Secția Arheologie și Istorie Veche, Secția Artă, Secția Etnografie și Artă Populară, Secția Memoriale și Secția Științele Naturii. Fiecare secție a Muzeului Brăilei „Carol I” are organizată propria expoziție și deține sute, dacă nu mii de obiecte vechi, de patrimoniu.