Muzeu etnografic în gospodăria unui localnic de toată isprava din comuna Viziru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Muzeu etnografic în gospodăria unui localnic de toată isprava din comuna Viziru

* pasionat de tradiții și obiceiuri, Virgil Burcuș a adunat zeci de obiecte vechi de la locuitorii comunei Viziru, reunite într-o colecție muzeală * totul va fi expus într-o magazie veche de 100 de ani * asta după ce a pus bazele Corului Nectar din cadrul Parohiei Viziru de Jos și Șezătorii de la Viziru, ajunse la a III-a ediție * Virgul Burcuș dirijează, de asemenea, Corul "Crromatic" al romilor și Corul bărbătesc din comuna Viziru 

 

Colecție muzeală etnografică inedită, amenajată într-o veche magazie ridicată la început de secol XX de gospodarii din comuna Viziru. Inițiativa aparține inimosului dirijor al Corului "Nectar" de la Viziru, Virgil Burcuș, cântăreț bisericesc în cadrul Parohiei Viziru de Jos și mare iubitor al locurilor natale, care și-a pus la dispoziție casa pentru depozitarea zecilor de obiecte vechi - de la ștergare și scoarțe țesute la război și până la furci, pluguri și alte asemenea unelte agricole uitate de vreme, descoperite prin podurile caselor vechi.

"Cele mai multe obiecte provin din colecția doamnei Claudia Cojocaru, de 80 de ani, fost cadru medical în comuna Viziru, care le-a adunat în propria gospodărie toată viața. Dumneaei mi le-a înmânat, cu rugămintea de a le expune într-o colecție muzeală, ceea ce și intenționez să fac. Încă de anul trecut, am lansat un apel către locuitorii comunei, pentru realizarea unui astfel de așezământ", ne-a spus Virgil Burcuș.

Până la ora actuală, dirijorul Corului "Nectar" a adunat peste 50 de astfel de obiecte de uz casnic și gospodăresc, precum și țesături vechi, unele moștenite de la părinți și bunici. A făcut demersuri pentru găsirea unui spațiu - în calitate de membru activ al Asociației Grupul de Inițiativă Viziru - însă, nefiind sprijinit în niciun fel, s-a decis să transforme o veche magazie, clădită de înaintașii săi, pe la 1900, în colecție muzeală etnografică. Clădirea are peste 10 metri lungime. Dacă va fi amenajată așa cum se cuvine, va putea fi transformată în "muzeu" dar și în sală de evenimente, unde s-ar putea organiza, spre exemplu, șezători.

În vârstă de 43 de ani, Virgul Burcuș este membru activ al Asociației Grupul de Inițiativă Viziru (creat în anul 2019), ONG care și-a făcut un țel din promovarea tradițiilor și obiceiurilor din comuna brăileană și din toată zona Bărăganului. Pe lângă Corul "Nectar" al Parohiei Viziru de Jos (biserica "Adormirea Maicii Domnului"), unde activează ca și cântăreț bisericesc, Virgil Burcuș mai dirijează două coruri din localitate. Este vorba de Corul "Crromatic" al romilor (format din copii și tineri romi care interprează cântece țigănești vechi, în limba romani) și Corul bărbătesc al comunei Viziru, format din vizireni cu vârste între 25 și 70 de ani.

Sâmbătă, 6 martie 2021, Asociația Grupul de Inițiativă Viziru a organizat, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Centrul de Creație) o "Șezătoare de primăvară" la care a evoluat și Corul "Nectar", eveniment aflat la a III-a ediție. În 2019 și 2020, au fost organizate primele ediții ale Șezătorii de la Viziru, însă pandemia a făcut ca evenimentul de anul acesta să se desfășoare la Brăila, mai precis în Sala ProArte a Centrului de Creație.

"Anul acesta, am mai organizat «minișezători» acasă la membrii Corului «Nectar», constând în confecționarea de mărțișoare care, ulterior, au fost expuse la sediul Centrului de Creație (1 martie 2021). Am organizat, de asemenea, vizite la muzee și drumeții, în limitele impuse de pandemie, desigur", a mai spus inimosul dirijor de cor și promotor al culturii tradiționale autentice de la Viziru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro