Muzeografii și restauratorii la raport. Bilanțul Muzeului Brăilei „Carol I” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Muzeografii și restauratorii la raport. Bilanțul Muzeului Brăilei „Carol I”

* luni, 5 decembrie, Sala „Regele Ferdinand I și Regina Maria” a găzduit cea de a treia ediție a Sesiunii anuale de rapoarte de activitate a personalului de specialitate din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I” * muzeografii au vorbit despre noile colecții și despre expozițiile organizate în 2022, restauratorii despre munca și pasiunea lor de o viață, iar arheologii au prezentat cele mai noi descoperiri arheologice

 

 

 

 

Sala „Regele Ferdinand I și Regina Maria” a găzduit, în ajunul sărbătoririi ocrotitorului spiritual al Brăilei, cea de a treia ediție a Sesiunii anuale de rapoarte de activitate a personalului de specialitate din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I”.

Preț de câteva ore, cercetătorii, șefii de secție, muzeografii, restauratorii și conservatorii prestigioasei instituții de cultură brăilene au prezentat bilanțul muncii lor în anul care tocmai se încheie, evidențiind cele mai importante aspecte ale activității lor, înmănuncheate în rapoarte de activitate.

Deschiderea oficială a sesiunii anuale a fost făcută de conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”. Prima parte a manifestării a fost dedicată activității specialiștilor în conservare și restaurare. Cami Manuela Istrate și Manuela Dumitrescu au prezentat „Microclimatul în expoziția permanentă și depozitul Secției Arheologie”, iar Daniela Adelina Puia a vorbit despre „Conservarea colecțiilor Documente Ion Ionașcu în depozitul Secției de Istorie a Muzeului Brăilei „Carol I”. „Tehnicile de conservare aplicate colecției de sculptură aflate în patrimoniul Secției Artă” a fost tema raportului prezentat de Rodica Liliana Gâță. Colega sa de secție, Emanuela Laura Enache - adevărat „doctor al pânzelor vechi pictate” - a prezentat activitatea Laboratorului de restaurare a picturii.

Deosebit de captivante au fost relatările Constanței Vâlcu, restaurator metal, cea care, în prag de pensionare, a finalizat restaurarea armelor de bronz și fier descoperite în mormintele străvechi de la Siliștea. Domnia sa a restaurat, de asemenea, statuia de bronz a lui Mihai Eminescu, din Grădina Publică - proiect de suflet pe care l-a prezentat cu multă însuflețire. Cristian Lalu a prezentat raportul despre „Reorganizarea spațiului de depozitare pentru colecția vertrebrate a Secției de Științele Naturii”, iar Ionelia Țaruhidis pe cel referitor la „Etapele integrării unei piese din depozit în spațiul expozițional”.

Raluca Tănăsache, neobositul restaurator de carte, din cadrul Secției Etnografie, a vorbit despre restaurarea unei cărți în limba slavonă, de 1.300 de pagini, din secolul XIX. Un an a durat procesul de restaurare, iar rezultatele obținute de domnia sa au întrecut toate așteptările. Fotografiile realizate înainte și după restaurare vorbesc de la sine. Alina Mocuță a prezentat raportul de activitate al Secției de Etnografie, în patrimoniul căreia se află, printre altele, peste 700 de ștergare vechi, adunate din tot județul Brăila, icoane vechi și ii cusute cu multă măiestrie de bunicile și străbunicile noastre.

Au mai prezentat, tot luni, rapoarte de activitate Liliana Șerban, (Secția Memoriale), Alina-Ruxandra Mircea (Secția Artă), Viorica Preda (Secția Istorie), Elena Nicoleta Albu (Secția Artă), Fatme Nistoroi (Secția Artă), Gabriela Cloșcă (Secția Etnografie), Roxana Serea (Secția Memoriale), Camelia Hristian (Serviciul Relații Publice) Geta Șerbănescu (Serviciul Relații Publice), Rozalia Pârlitu (Serviciul Editura Istros), Nicolae Onea (Secția Științe ale Naturii), Viorel Stoian (Secția Istorie), Niculina Dinu (Secția Istorie), Cătălina Mârza (Secția Istorie), Adrian Trifan (Secția Istorie), Ghena Pricop (Secția Istorie), Mirela Vernescu, Vasile Vernescu (Secția Arheologie), Costin Croitoru, Stănică Pandrea (Secția Arheologie), Zamfir Bălan (Secția Artă), Georgiana Papurică (Secția Științe ale Naturii). E imposibil de redat în cuvinte munca acestor oameni dedicați pasiunii și profesiei lor de o viață. Se simt în largul lor pe teren, în praful șantierelor arheologice sau în laboratoarele de restaurare, nu prezentând rapoarte de activitate.

Concluziile de la închiderea Sesiunii anuale de rapoarte de activitate au fost formulate de managerul instituției, conf. dr. Costin Croitoru, care le-a mulțumit colegilor pentru eforturile depuse și pentru rezultatele deosebite obținute în anul 2022.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro