Mergi la conţinutul principal

A murit Nicolae Ţino, decanul de vârstă al avocaţilor brăileni

Devenit avocat în septembrie 1945, Nicolae Ţino i-a cunoscut pe Nicolae Iorga şi Panait Istrati, aceştia fiind oaspeţii obişnuiţi ai ilustrei familii brăilene. În sufrageria avocatului Ţino se află la loc de cinste portretul în mărime naturală, realizat în ulei pe pânză, al marelui istoric şi om politic Nicolae Iorga. 

Descendent al unei ilustre familii de avocaţi cu rădăcini aromâne, regretatul avocat brăilean a luptat în Războiul din Răsărit, unde a fost rănit de două ori, şi a fost membru al Partidului Naţional Liberal înainte de venirea comuniştilor la putere. Tatăl său, avocatul Traian Ţino, a fost primar şi prefect al Brăilei, senator de Trei Scaune, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi lider al "partidului iorghist". Acesta a fost motivul pentru care, în anii 50, a fost marginalizat şi îndepărtat din avocatură. Străbunicul lui Nicolae Ţino, Gheorghe, a particpat la revoluţia de la 1848, iar bunicul său, Nicolae, a studiat dreptul la Paris, fiind printre primii fondatori de publicaţii periodice la Brăila.
În calitate de primar al Brăilei, Traian Ţino, tatăl lui Nicolae Ţino, a înfiinţat cantine muncitoreşti; a fost fondator şi membru activ al Ligii Culturale, al Societăţii Avântul şi al Bibliotecii Armencea din Brăila.
Deşi marginalizat de către comunişti din pricina convingerilor politice, avocatul Nicolae Tino a excelat în profesie. A îndrumat nenumăraţi jurişti din Brăila şi din toată ţara şi a donat sute de cărţi Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati". A făcut, de asemenea, donaţii Arhivelor Naţionale şi a fost membru activ al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADO).

Citeste mai mult: adev.ro/nwgtno

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro