Înainte ca preşedintele Boris Elţin să-l numească prim-ministru, funcţie pe care o ocupă timp de câteva luni, din septembrie 1998 până în mai 1999, Primakov a fost director al serviciilor de informaţii externe din 1991 până în 1996, an în care a devenit şef al diplomaţiei ruse.
Născut la 29 octombrie 1929 la Kiev, Primakov a fost un apreciat om de stat, diplomat, academician al Academiei de Ştiinţe a Rusiei, un bun cunoscător al situaţiei din Orientul Mijlociu. El a condus în anii 80 Institutul de Studii Orientale şi Institutul de Economie şi Relaţii Internaţionale de la Moscova. În politica externă a fost iniţiatorul multipolarităţii, notează newsru.com.
A marcat ruptura dintre Rusia şi SUA
În perioada în care a deţinut funcţia de premier, Primakov a marcat într-un mod foarte simbolic ruptura dintre Rusia şi SUA, ordonând în martie 1999 piloţilor avionului ce îl transporta la Washington, pentru o vizită în SUA, să facă, deasupra Atlanticului, cale întoarsă spre Moscova, după ce i s-a comunicat că NATO a început bombardarea Iugoslaviei. Ales deputat al Dumei în 1999, Primakov s-a aliat cu primarul Moscovei, Iuri Lujkov, pentru a forma o coaliţie de opoziţie de centru-stânga şi a candida la prezidenţiale, dar în cele din urmă el s-a retras, lăsând cale liberă lui Vladimir Putin.
În 2011, Primakov a abandonat toate funcţiile şi s-a retras din viaţa publică. Cu toate acestea, la începutul anului 2015, el s-a pronunţat în privinţa situaţiei din Rusia, în contextul crizei economice cu care se confruntă această ţară. Evgheni Primakov sublinia la acea dată că principalele mijloace de ieşire a Rusiei din criză sunt, între altele, descentralizarea puterii, un real federalism, diversificarea rapidă a economiei. În acelaşi timp, Primakov cerea autorităţilor ruse să dezvolte relaţii cu toate ţările, şi din Vest, şi din Est. El aprecia totodată că, în pofida sancţiunilor occidentale, nu trebuie să fie vorba de nicio izolare a Rusiei.