Potrivit datelor furnizate de reprezentantii AJOFM, la sfirsitul lunii septembrie numarul total al somerilor a fost de 5047 de persoane dintre care 3539 sint din mediul rural (70,1) si 1508 din mediul urban (29,9%). Din totalul somerilor din mediul urban, 25,7% sint persoane care au sub 25 de ani. Din punct de vedere al studiilor situatia se prezinta astfel: studii superioare - 19,4%, scoala postliceala - 2,6%, liceu - 46,3%, scoala profesionala sau invatamint complementar si de ucenici - 15 %, scoala generala - 9%, scoala generala incompleta - 4,7%, fara studii - 3,1%.
Cu toate ca in primele luni ale acestui an au intrat in evidenta AJOFM nu mai putin de 600 de absolventi, foarte putini dintre acestia s-au incadrat prin intermediul "Bursei locurilor de munca pentru absolventi", actiune in cadrul careia agentii economici braileni au oferit aproximativ 800 de locuri de munca. Specialistii din cadrul AJOFM au precizat ca in comparatie cu anii anteriori s-a inregistrat o crestere a ofertei autohtone de locuri de munca si o descrestere a numarului de absolventi prezenti la aceasta actiune.
"In urma organizarii “Bursei locurilor de munca pentru absolventi” au fost incadrate 273 persoane dintre care, 65 au fost absolventi. Dintre absolventii incadrati 62 % sint absolventi de invatamint profesional, complementar si de ucenici, 17 % sint absolventi de studii superioare, 14 % sint absolventi de invatamint liceal si postliceal, 4% sint absolventi de scoala generala iar 3 % sint absolventi de invatamint special", se precizeaza intr-un raport al AJOFM.
Specialistii din cadrul AJOFM au spus ca, la bursa locurilor de munca din 2007 prezenta tinerilor absolventi a fost mai scazuta, comparativ cu cea din anii anteriori. "In evidenta institutiei noastre numarul absolventilor care solicita un loc de munca este semnificativ mai scazut comparativ cu anii precedenti. Astfel, daca in primele 9 luni ale anului 2005 au intrat in evidenta agentiei 1149 de absolventi, in primele 9 luni ale anului 2006 au intrat in evidenta 745 de absolventi, iar in primele 9 luni ale acestui an au intrat in evidenta agentiei doar 600 absolventi. De asemenea, in rindul absolventilor se manifesta o mobilitate mai crescuta pe piata muncii, comparativ cu alte categorii de solicitanti de loc de munca. Tinerii sint mai receptivi la ideea flexibilitatii pe piata muncii, ei acceptind mult mai usor un loc de munca in alta localitate, daca acesta le ofera conditii de dezvoltare a carierei si/sau se ofera un salariu motivant", ne-a declarat Simona Ely Chioibas, director executiv al AJOFM Braila.
Tinerii care au ales Braila au fost angajati in special in comert, industrie alimentara, constructii si confectii
Principalele domenii de activitate in care au fost incadrati tinerii, din evidenta AJOFM Braila, in primele 10 luni ale acestui an au fost: comert, industrie alimentara, fabricarea imbracamintei, constructii, activitati de investigatie si protectie a bunurilor si persoanelor, sanatate si asistenta sociala. Pe linga facilitatile care sint acordate angajatorilor daca incadreaza absolventi, legislatia prevede si acordarea de bani din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru agentii economici care angajeaza tineri pe perioada vacantei. "Ca urmare a aplicarii Legii nr.72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor au fost incadrati pe perioada vacantei 20 de tineri, din care 10 studenti si 10 elevi, in domeniile: industrie alimentara, comert, constructii, sanatate si asistenta sociala", au mai spus reprezentantii AJOFM.
In urma sedintelor de consiliere realizate conform Protocolului de colaborare incheiat intre AJOFM Braila si Inspectoratul Scolar Judetean Braila, specialistii au constatat ca multi dintre liceeni opteaza pentru: o cariera militara, studii economice, inginerie, medicina, educatie, asistent medical, drept, jurnalism, psihologie, informatica s.a.
Tinerii nu sint prea optimisti in ceea ce priveste accesul la posturile foarte bune de pe piata muncii. Conform studiului realizat de Observatorul National al Ocuparii si Formarii Profesionale a Fortei de Munca, pentru ca un tinar sa reuseasca in viata, in Romania, cea mai importanta conditie este ca acesta sa provina dintr-o familie instarita. Urmeaza apoi avantajele legate de calificari si de cunoasterea oamenilor cit mai bine situati. Cele mai vinate functii la nivel national sunt in IT, marketing, vinzari, resurse umane si proiectare/design.
Tinerii intre 18 si 24 de ani sint cei mai dornici sa lucreze in alte tari
Potrivit aceluiasi studiu, populatia tinara se reduce numeric din cauza natalitatii scazute si a imigratiei. In ceea ce priveste lucrul in strainatate, unul din 4 tineri (27%) ia in considerare cautarea unui post in strainatate in urmatorii 3 ani. Doar 21% dintre tineri considera ca se pot realiza mai usor in Romania decit in strainatate. Mirajul muncii in strainatate afecteaza aproximativ un sfert dintre tinerii profesionisti. In general, acestia considera ca au mai multe oportunitati in spatiul european decit in Romania. Cei mai dornici sa lucreze in alte tari sint tinerii cu virste intre 18 - 24 de ani. Astfel, 40% dintre cei care lucreaza in alte tari au apelat la rude pentru a pleca, 36% - la alte pers din strainatate si doar 24% la firme private sau la stat.
Avantajele lucrului in strainatate sint: obtinerea veniturilor care asigura cheltuiala familiei, sporirea capacitatii de economisire si de investitii fie in bunuri de folosinta indelungata fie in afaceri pe cont propriu, schimbarea mentalitatii in ceea ce priveste cultura muncii, in sensul ca persoana in cauza are deprinderi, comportamente de tip capitalist si respecta disciplina muncii. La acestea se adauga dezvoltarea spiritului civic, de implicare in viata comunitatii. Dezavantajele persoanelor care lucreaza in afara tarii sint: discriminarea, riscul de nerespectare, din partea angajatorului, a contractului de munca incheiat, tensiuni in relatiile cu forta de munca autohtona, acestea putind degenera in conflicte, protectie sociala mai redusa.
In ceea ce-i priveste pe romanii scoliti in afara tarii, studiul arata ca se diferentiaza de cei ramasi in tara prin relaxare si optimism, au siguranta cunostintelor dobindite si abordeaza capitalist provocarile din mediul privat balcanic.