Murgoci, la scara europeana | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Murgoci, la scara europeana

Inca din 1994, Colegiul National Gh. M. Murgoci a intretinut relatiile de prietenie cu Colegiul Saint Pierre din Courpiere, Franta. Si anul acesta, elevii braileni au reprezentat cu succes Murgociul. Grupul de 10 elevi, vorbitori de limba franceza, au fost insotiti de prof. Pascu Gabriel si prof. Lica Emilia, organizatorii acestui schimb de experienta, de 14 ani. Elevii au locuit timp de o saptamina alaturi de familiile elevilor francezi, au mers la scoala alaturi de ei, descoperind astfel o noua cultura, o noua civilizatie, profitind de frumusetile regiunii Auvergne. Elevii francezi, dar si cei irlandezi ( elevi ai Liceului Posbail Neasan- Dublin) ce au participat, de asemenea, la acest schimb de experienta, au ramas impresionati de programul artistic oferit de romani, prin prezentarea orasului Braila, dar si literatura romana, poezii de Mihai Eminescu recitate in 3 limbi.
"In fiecare an am ales un alt traseu geografic si istoric, cautind latura culturala. Ca intotdeauna, am gasit prietenia, atit a elevilor, cit si a profesorilor", spune prof. Pascu Gabriel. Traseul din acest an a fost unul bogat cultural : Viena, Lindau, Laussane, Cannes, Monaco, Venetia.
"Schimbul de experienta cu prietenii din Franta a fost o oportunitate unica. Am savurat gustul traditiilor, al firii oamenilor. Ne-am duelat in arena culturii generale si totodata am descoperit povesti, locuri ascunse si uitate sub pinza grea a veacurilor", marturiseste Cristina Mindrila, eleva in clasa a IX-a.
"A fost interesant sa particip la acest schimb de experienta, sa observ cultura altui popor. Mi-a placut faptul ca au fost amabili, dar probabil ca la fel ne-am fi comportat si noi cu un strain primit intr-o asemenea situatie. In ceea ce priveste cultura franceza, pot spune ca am invatat citeva lucruri pe care probabil nu le-as fi aflat intr-un alt mod. Cu siguranta, Franta este o tara care si-a pastrat traditiile de-a lungul timpului, un popor “incapatinat”, dar care a stiut sa nu se lase influentat de ce vede la vecini. Poate ar trebui sa meditam asupra acestui aspect si sa fim mai nationalisti, sa ne ajutam tara, nu sa o condamnam", povesteste Marilena Hapca, eleva in clasa a X-a.
"Acest schimb ne-a ajutat pe toti sa cunoastem mai bine traditiile unui loc putin cunoscut de noi pina acum. Mi-a placut atmosfera creata intre noi, elevii care am realizat acest schimb, pot spune ca s-au infiripat adevarate prietenii. In ceea ce-i priveste pe tinerii din Franta, sunt bineveniti oricind la noi", spune Ciobanu Victoria.
O experienta unica in cadrul cultural al liceului nostru, o relatie de durata intre cele doua institutii ale invatamintului, intre elevii si profesorii romini si cei francezi sau irlandezi. Datorita eforturilor profesorilor organizatori, dar si a elevilor care s-au adaptat rapid, acest schimb a dat roade, reprezentantii Murgociului reprezentind liceul la scara europeana.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro