"In fiecare an am ales un alt traseu geografic si istoric, cautind latura culturala. Ca intotdeauna, am gasit prietenia, atit a elevilor, cit si a profesorilor", spune prof. Pascu Gabriel. Traseul din acest an a fost unul bogat cultural : Viena, Lindau, Laussane, Cannes, Monaco, Venetia.
"Schimbul de experienta cu prietenii din Franta a fost o oportunitate unica. Am savurat gustul traditiilor, al firii oamenilor. Ne-am duelat in arena culturii generale si totodata am descoperit povesti, locuri ascunse si uitate sub pinza grea a veacurilor", marturiseste Cristina Mindrila, eleva in clasa a IX-a.
"A fost interesant sa particip la acest schimb de experienta, sa observ cultura altui popor. Mi-a placut faptul ca au fost amabili, dar probabil ca la fel ne-am fi comportat si noi cu un strain primit intr-o asemenea situatie. In ceea ce priveste cultura franceza, pot spune ca am invatat citeva lucruri pe care probabil nu le-as fi aflat intr-un alt mod. Cu siguranta, Franta este o tara care si-a pastrat traditiile de-a lungul timpului, un popor “incapatinat”, dar care a stiut sa nu se lase influentat de ce vede la vecini. Poate ar trebui sa meditam asupra acestui aspect si sa fim mai nationalisti, sa ne ajutam tara, nu sa o condamnam", povesteste Marilena Hapca, eleva in clasa a X-a.
"Acest schimb ne-a ajutat pe toti sa cunoastem mai bine traditiile unui loc putin cunoscut de noi pina acum. Mi-a placut atmosfera creata intre noi, elevii care am realizat acest schimb, pot spune ca s-au infiripat adevarate prietenii. In ceea ce-i priveste pe tinerii din Franta, sunt bineveniti oricind la noi", spune Ciobanu Victoria.
O experienta unica in cadrul cultural al liceului nostru, o relatie de durata intre cele doua institutii ale invatamintului, intre elevii si profesorii romini si cei francezi sau irlandezi. Datorita eforturilor profesorilor organizatori, dar si a elevilor care s-au adaptat rapid, acest schimb a dat roade, reprezentantii Murgociului reprezentind liceul la scara europeana.