• pe vremuri una dintre cele mai mari şi mai frumoase arene din România, Stadionul Municipal din Parcul Monument a ajuns într-o situaţie dezastruoasă • în special tribuna a doua şi peluzele se află într-o stare de degradare totală, nemaiputând să fie folosite de suporteri • hoţii de fier vechi acţionează ca nişte adevărate termite şi asupra acestui obiectiv pe care autorităţile locale îl tratează cu dezinteres • “Stadionul Municipal arată ca un obiectiv turistic din antichitate” spun membrii Asociaţiei Suporterilor Dacia Unirea Brăila (A.S.D.U.B.)
Fotbalul din oraşul Brăila, nu demult respectat în ţară pentru numărul foarte mare de fani şi de echipe performante, are în acest moment arene de lumea a treia. Practic, în oraşul nostru infrastructura în domeniul sportului rege este zero. Există trei stadioane, Municipal, Progresul şi Chimia, însă niciunul dintre acestea nu poate fi omologat nici măcar pentru Liga a III-a. Din trei stadioane cochete nu a mai rămas nimic. Nu numai că nu au fost menţinute într-o stare cât de cât acceptabilă pentru a putea fi folosite de echipa din Liga a III-a, Dacia Unirea, sau de copiii care deprind tainele sportului rege la cluburile private, bineînţeles contra cost, nici măcar nu au fost păzite de hoţii de fier vechi. Mai mulţi brăileni ne-au trimis sesizări prin care reclamă faptul că de la stadionul Municipal se fură tot ceea ce este făcut din fier. Stadionul arată jalnic: bănci smulse pentru ca hoţii să poată fura cadrele metalice de prindere a scaunelor. S-au furat şi plasele cu stâlpii de susţinere cu tot de la gardul care despărţea suporterii brăileni de la tribuna a doua de cei veniţi în deplasare cu echipele lor. Totul arată ca după război. Se vede la tot pasul lipsa interesului pentru păstrarea acestui bun al Brăilei, inclusiv în zidul care înconjoară stadionul şi prin care hoţii de fier vechi au făcut spărturi mari, ca să poată ajunge la prada din interior.
Faptul că de la Municipal fură fiecare ce doreşte ne-a fost confirmat şi de Asociaţia Suporterilor Dacia Unirea Brăila (A.S.D.U.B.): “La stadionul Municipal se fură de ani de zile. Şi ni se pare incredibil că nu a sesizat nimeni până acum. A dispărut cu totul poarta dinspre linia de tren (Lacu Dulce) şi astfel, oricine şi oricând poate pătrunde atât pe terenul de joc, cât şi în orice parte a stadionului. În urmă cu vreo doi ani, a fost sudat un gard la peluza din stânga, pentru a delimita zona rezervată suporterilor echipelor oaspete. Acel gard a fost furat într-o singură noapte. Vă daţi seama că o astfel de activitate s-a desfăşurat după o pregătire prealabilă, pentru că a fost nevoie de grup electric pentru aparatul de tăiat, maşină de transport etc. Am aflat zilele trecute că s-au furat cadrele metalice pe care erau prinse scaunele la tribuna a doua. Ramânem fără cuvinte la nepăsarea celor care ar trebui să administreze patrimoniul public, al comunităţii”, se specifică în comunicatul emis de A.S.D.U.B.
Discuţii despre o arenă modernă există de ani de zile. Însă mai mult de montarea unor scaune în tribunele Stadionului Municipal, nu s-a făcut nimic. Scaune care acum sunt rupte sau smulse din postamentele lor pentru ca hoţii să poată lua nestingheriţi barele de fier.
Pentru că nu a mai putut fi omologat de federaţia Română de Fotbal pentru Liga a III-a, deoarece nu numai tribunele sunt dezolante ci şi suprafaţa de joc, Dacia Unirea Brăila îşi dispută meciurile de acasă la Însurăţei. Iar iubitorii de fotbal din Brăila trebuie să parcurgă 52 de km ca să ajungă la Însurăţei unde, într-adevăr, există un teren excelent. Dar nu numai la Însurăţei se găseşte o suprafaţă de joc ca de biliard ci şi la Râmnicelu, Tudor Vladimirescu sau Plopu. Numai la Brăila nu s-a găsit încă acea cale legală pentru a se reabilita cele două stadione.
“Stadionul Municipal arată ca un obiectiv turistic din antichitate”
Membrii Asociaţiei Suporterilor Dacia Unirea Brăila susţin că au încercat prin diverse acţiuni să determine administraţia locală să facă ceva, ca Stadionul Municipal să nu mai arate ca “un obiectiv turistic din antichitate”. Însă potrivit spuselor membrilor acestei asociaţii totul a fost tratat cu indiferenţă de cei care au drept de decizie şi care de altfel ar trebui să administreze cum se cuvine această bază sportivă.
“Bazele sportive din Municipiul Brăila se află într-o stare de degradare avansată şi ne întrebăm dacă nu cumva ar trebui să existe sau chiar există sancţiuni pentru lăsarea în paragină şi, prin urmare, diminuarea valorii acestor proprietăţi publice. Nu putem înţelege resortul pentru care, pur şi simplu, sunt nepăsători faţă de tot ceea ce înseamnă sport în Brăila, exceptând echipa de handbal. În ultimii ani, am încercat, prin diverse acţiuni, să determinăm administraţia locală să facă ceva pentru ca stadionul Municipal să nu mai arate ca un obiectiv turistic din antichitate, însă dumnealor au considerat că nu e nevoie să facă ceva, atât timp cât fac voluntarii. Şi noi, A.S.D.U.B., dar şi cei care s-au ocupat de scoaterea la lumină a ceea ce a fost odată stadionul de atletism am irosit resurse materiale şi fizice, însă administraţia a rămas impasibilă. Ramânem fără cuvinte la nepăsarea celor care ar trebui să administreze patrimoniul public, al comunităţii. Ştim cu toţii cum arată suprafaţa de joc. Gazonul lipseşte cu desăvârşire, terenul este denivelat. Sunt peste 200 de copii, ai căror părinţi sunt plătitori de taxe şi impozite locale, care nu au unde să se antreneze în Municipiul Brăila, n-au unde să-şi desfăşoare competiţiile. Dacia Unirea este nevoită să-şi dispute meciurile de acasă doar ...în deplasare, la Însurăţei, fiind lipsită astfel de suportul publicului local. Ne întrebăm, dacă echipa ar promova în Liga a II-a în sezonul următor, unde ar putea juca? La Galaţi? La Buzău? Dacă stadionul nu a fost omologat pentru meciuri de Liga a III-a, este clar că nu va putea fi omologat pentru eşalonul secund”, spun membrii A.S.D.U.B.
Petiţie către Primărie
Aceeaşi asociaţie ne-a informat că a încercat să primească sprijin din partea autorităţilor locale, însă fără succes. “În luna octombrie 2019, am solicitat Primăriei acordul pentru a încerca o reabilitare a suprafeţei de joc, însemnând montarea unui sistem de irigat subteran automatizat şi însămânţarea terenului cu gazon, astfel încât să putem aduce echipa de fotbal acasă. Sprijinul consta în permiterea accesului unui utilaj pentru efectuarea lucrărilor dar şi asigurarea pazei şi interzicerea accesului tuturor pe suprafaţa însămânţată, pentru o corectă instalare a gazonului, pe o perioadă de 2 luni. Se pare că a deranjat pe cineva solicitarea noastră, pentru că ceea ce au înţeles dumnealor a fost că dorim să nu mai folosească nimeni terenul, decât echipa de fotbal. Noi nu putem condiţiona pe nimeni, nu este proprietatea noastră, am dorit doar ca donaţia noastră către comunitate să fie făcută în cele mai bune condiţii. Răspunsul primit din partea S.U.P.A.G.L. ne trimitea la Consiliul Local, să obţinem acceptarea donaţiei şi ne spunea foarte clar că refacerea suprafeţei de joc nu dă dreptul echipei de fotbal să joace la Brăila. Dacă cineva nu a observat încă, ne numim Asociaţia Suporterilor Dacia Unirea Brăila! Dacă nu joacă Dacia Unirea Brăila, atunci cine? Pentru ce am fi făcut această cheltuială? Mai este cumva o altă echipă în oraş? Au afirmat că vor depune proiect pentru un stadion nou la Brăila, însă nu am văzut în bugetul de anul acesta alocată vreo sumă pentru măcar studiul de fezabilitate”, spun reprezentanţii A.S.D.U.B.
“Salvaţi stadionul municipal de la vandalizare!”
Aşa suna încă din 2015 semnalul de alarmă pe care îl tragea un cititor, într-o sesizare scrisă adresată redacţiei Obiectiv-Vocea Brăilei. “Un bun al municipalităţii a ajuns ţinta hoţilor de fier vechi. S-a ajuns până acolo încât gardurile de BCA care împrejmuiesc arena să fie sparte din dorinţa persoanelor certate cu legea de a sutrage balustrade, componente din fier (...) Îmi pun întrebarea cine răspunde, sau dacă mai răspunde cineva de integritatea şi paza anumitor bunuri aflate în incinta arenei (...) Chiar nu mai interesează pe nimeni din Primărie de starea jalnică în care se găseşte stadionul municipal?”, se întreba în martie 2015 Ana-Maria C.
Nimic semnificativ privind renovarea bazei sportive nu s-a realizat, iar Municipalul poate fi catalogat drept o ruină, în adevăratul sens al cuvântului.
Municipalul – stadionul cu cea mai mare medie de spectatori din ţară
Stadionul Municipal din Brăila a fost inaugurat pe 21 august 1974, fiind construit pe locul unde existase un mic stadion denumit “Vasile Roaită”. Iniţial, capacitatea stadionului era de 30.000 de locuri însă, după numeroase aşa-zise îmbunătăţiri, montări de bănci sau scaune, capacitatea s-a redus la 20.000 de locuri.
Zeci de mii de spectatori asistau în anii '90 la partidele Daciei Unirea. Municipalul, spuneau sursele oficiale din sport ale vremii, era unul dintre stadionele cu media de spectatori cea mai ridicată din ţară. De exemplu, la partida Dacia Unirea – Steaua încheiată la egalitate, 1-1, de pe 10 mai 1991 au asistat 23.000 spectatori, pe 19 mai în acelaşi an Dacia Unirea – Dinamo Bucureşti scor 2-1 pentru brăileni, pe Municipal au venit 20.000 de spectatori. Pe 22 septembrie 1991, Dacia Unirea, cu brăileanul Ionel Iuga antrenor, câştiga cu 1-0 meciul cu Rapid în faţa a peste 20.000 de suporteri. Şi exemplele pot continua. Astfel, pe 15 martie 1992 la Dacia Unirea – Steaua 0-0, au asistat 25. 000 de brăileni, pe 3 noiembrie 1992 la meciul din Cupa Oraşelor Târguri, Dacia Unirea - Etar Velico Târnovo scor 0-0 au fost 20.000 de spectatori, acelaşi număr înregistrându-se pe 13 aprilie 1994 la Dacia Unirea – Dinamo Bucureşti, scor 0-0. 26. 000 de iubitori ai sportului rege au fost prezenţi pe Municipal pe 1 decembrie 2004 la partida Dacia Unirea – Dinamo Bucureşti 0-2, 25.000 la meciul de pe 28 februarie 2005 dintre echipa brăileană şi Steaua Bucureşti, scor 1-2. Însă atunci Dacia Unirea nu mai era în Divizia A. La amicalul Dacia Unirea – Steaua Bucureşti, 1-0, din 23 martie 2013, au asistat 15.000 de spectatori, iar la partida din Cupă, Dacia Unirea – Dinamo 2-3, din 17 septembrie 2015 la stadion au fost 10 000 de brăileni. În 1981, pe stadionul Municipal s-a disputat şi un meci amical între naţionalele României şi RDG la care au asitat 25.000 de spectatori.
În prezent, pe Stadionul Municipal nu se mai dispută decât meciuri ale Daciei Unirea 2 din Liga a IV-a.
Fotbalişti şi antrenori de renume au fost pe Municipal
Dintre fotbaliştii care au scris istorie pe Municipal pentru echipele brăilene putem aminti pe Trofin, Bulancea, Petrache, Trifina, Pascu, Mihalache, Panţuru, Neicu, Prepurgel, Rontea, Traian, Iuga, Costel Brătianu, Vasile Brătianu, Darie, Paraschiv, Baldovin, Minciu, Marius Stan, Negoiţă, Marius Şumudică şi lista ar putea continua. La Dacia Unirea a jucat şi un albanez, Arben Minga. Iar dintre antrenorii care s-au perindat pe la formaţiile brăilene îi amintim pe Bujor Hălmăgeanu, Vasile Grosu, Ian Sdrobiş, Vasile Simionaş, Dumitru Dumitriu, Oţet Ionel Iuga.
“Ce vremuri erau atunci... când intrai pe stadion şi vedeai tribunele pline simţeai că eşti fotbalist! Acum, Municipalul arată deplorabil. În ultima perioadă, când Dacia Unirea era în Liga a II-a, au fost câteva meciuri televizate, iar unii dintre foştii antrenori m-au sunat şi m-au întrebat ce se întâmplă cu acest stadion. Grosu a fost ultimul care m-a sunat, nu-i venea să creadă în ce hal a ajuns Municipalul”, ne-a declarat Ionel Iuga.
Dintre marii fotbalişti ai României, pe Municipal au evoluat Bumbescu, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Tudorel Stoica de la Steaua, Selimeşi, Mihali sau Dorinel Munteanu de la Dinamo, Emil Săndoi, Craioveanu, Papură sau Pavel Badea de la Universitatea Craiova.