Municipalitatea propune trei variante pentru subvenţionarea energiei termice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Municipalitatea propune trei variante pentru subvenţionarea energiei termice

Municipalitatea a identificat trei variante pe care s-ar putea merge în cursul iernii, în ce priveşte acoperirea costului energiei termice furnizate în sistem centralizat către populaţie şi, în special, către categoriile considerate defavorizate.
Astfel, conform declaraţiilor primarului Aurel Simionescu, prima variantă se referă la acordarea unei subvenţii tuturor celor care sunt racordaţi, cuprinsă între 10 şi 15% din preţul Gcal. "Din punctul meu de vedere, am indentificat 3 variante care ar putea fi puse în aplicare în perioada următoare, în iarna asta. Acordarea, tuturor celor care sunt racordaţi, a unei subvenţii, pe procedura care a fost şi până acum. Între 10 - 15%. Trebuie să vedem câţi ar putea beneficia şi cum ne încadrăm în buget. Asta e varianta relativ simplă procedural. Adică ştim câţi primesc energie termică prin CET, ştim cantitatea de Gcal care e livrată, e un calcul relativ simplu. Discuţia pe varianta asta e însă că toată lumea primeşte astfel de sume şi de ce unii care au venituri mari primesc subvenţie", a punctat primarul despre prima opţiune. Legat de cea de-a doua, edilul-şef a spus că ea se află la extrema cealaltă, fiind vorba, mai precis, despre acordarea unor ajutoare, însă numai celor defavorizaţi. "A doua variantă este să nu dăm deloc subvenţii, ci să dăm ajutoare pe formula guvernamentală. Intenţia mea e să propun ca ele să meargă la cei care au până la 10 milioane de lei vechi net/membru de familie/lună. Practic, cei care au un venit situat cam la 5 milioane de lei vechi/mb familie/lună, cu ajutorul de la noi şi ajutorul de la guvern, ar plăti exact cât au plătit şi până acum", a precizat primarul.
Referitor la cea de-a treia variantă care va fi propusă spre dezbatere publică, aceasta este o combinaţie între primele două: "A treia variantă ar fi cam aşa - dăm o subvenţie de 10% pentru toată lumea, iar pentru categoriile defavorizate dăm şi un ajutor, dar va fi mai mic, pentru că o să scădem subvenţia". Aşa cum a informat edilul-şef, toate aceste variante au fost prezentate şi reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari din Brăila, aceştia având la dispoziţie 2 săptămâni pentru a le discuta, la rândul lor, cu cetăţenii. "Oricum, în toate variantele, suma pe care noi o putem aloca e de 10 - 12 miliarde de lei vechi/ lună. Am discutat şi cu organizaţiile de asociaţii de proprietari, le-am zis şi lor aceste propuneri. O săptămână - două vom discuta, că în luna octombrie va trebui să intrăm cu propunerea respectivă în CLM, ca în noiembrie să avem formula reglementată, bugetul aprobat, sumele alocale, astfel încât lucrurile să se întâmple corespunzător", a mai explicat Simionescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro