Prevederile OUG 44/2015 - Ordonanţa privind amnistia fiscală (act normativ publicat, zilele acestea, în Monitorul Oficial al României) deschid larg uşa autorităţilor locale pentru acordarea unor facilităţi fiscale şi în cazul contribuabililor cu restanţe către bugetele locale. Articolul 12 din actul normativ amintit spune foarte clar că "În cazul obligaţiilor de plată datorate bugetelor locale, prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică dacă consiliul local stabileşte, prin hotărâre, aplicarea acestor prevederi. În acest caz, anularea vizează o cotă de până la 73,3% din majorările de întârziere, datorate ca urmare a neachitării la termen a obligaţiilor de plată restante datorate bugetelor locale. Prin hotărârea prevăzută la alin. 1 Consiliul Local aprobă şi procedura de acordare a anulării cotei din majorările de întârziere".
Iată, aşadar, cadrul legal de care municipalitatea şi, de ce nu, şi Consiliul Judeţean, se pot folosi pentru o aministie fiscală locală, cu condiţia însă ca restanţierii să-şi achite integral datoria de bază către bugetul local, până la 31 martie 2016 pentru a scăpa de accesoriile generate de neplata la termen a obligaţiilor. OUG 44/2015 se adresează tuturor contribuabililor, atât persoane fizice cât şi persoane juridice, ce înregistrează obligaţii fiscale restante la data de 30 septembrie 2015, cu condiţia, aşa cum am spus, să achite baza până la finele primului trimestru din anul viitor.
De menţionat că astăzi este programată şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal, având pe ordinea de zi un proiect vizând stabilirea taxelor şi impozitelor locale aferente anului 2016. Ar fi cadrul perfect în care consilierii municipali să poată deschide o discuţie privind o eventuală amnistie fiscală în condiţiile stabilite prin OUG 44/2015.