Municipalitatea doreşte să producă energie termică prin arderea gunoaielor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Municipalitatea doreşte să producă energie termică prin arderea gunoaielor

deoarece utilajele folosite în acest moment de către CET vor ceda în următorii doi ani, iar preţul Gcal va creşte necontrolat. Necula a precizat că, în acest sens, a vizitat o uzină aflată la 40 de km de Paris, uzină ce produce energie termică ieftină, prin arderea deşeurilor din oraş. "Trebuie să luăm o decizie, în cel mult o lună, legată de încălzirea celor 19.000 de apartamente branşate în acest moment la CET. În orăşelul pe care l-am vizitat, Les Ulis, la uzina respectivă se produce enegie termică din gunoaiele colectate din oraş, tot în afară de fier şi deşeuri inerte provenite de la construcţii. Aceasta era singura preselectare. Gunoiul vegetal era pus în pungi de hârtie biodegradabile şi era dus în altă parte, unde era transformat într-un compost utilizat în agricultură, iar restul gunoaielor - hârtie, plastic, sticlă, mâncare, era dus la uzină unde era ars. Noi trebuie să ne mişcăm repede, deoarece nu mai putem păstra actualul preţ la Gcal, dacă gazul s-a scumpit, iar utilajele nu o mai duc mai mult de 2 ani. Surse de finanţare putem găsi pe managementul deşeurilor şi pe echipamente termice, prin programul naţional de reabilitare termică", a explicat vicele. Necula a mai adăugat că o astfel de uzină ar funcţiona 100% pe arderea deşeurilor şi că numai municipiul produce în acest moment 50.000 de tone de gunoi anual, suficient pentru încălzirea celor 19.000 de apartamente şi a încă 30% dacă ar fi nevoie. Viceprimarul a mai adăugat că deja se gândeşte să le propună primăriilor comunelor din jurul municipiului să predea gunoiul oraşului, pentru a fi folosit precum combustibil, dacă se va merge pe această variantă. Stănel Necula a subliniat faptul că aceasta este una dintre variantele gândite de Primărie pentru termoficare, o alta reprezentând-o amplasarea de motoare termice în punctele termice din oraş. Legat de preţul cu care s-ar putea vinde Gcal produsă de uzina pe deşeuri, acesta ar fi de numai 20 euro, mai mic de 3 - 4 ori faţă de actualul preţ.

"Noi trebuie să decidem dacă mai mergem pe producţia în pierdere de acum, care va duce la închiderea CET-ului sau pe schimbarea echipamentului. Eu spun că varianta cea mai bună este cea a uzinii care să ardă deşeuri. Cu timpul, aceasta poate fi dotată cu echipament necesar ca să producă şi energie electrică, pe care am putea-o vinde în sistemul naţional şi am avea un profit uriaş. Acum construirea unei astfel de uzine ar costa cam cât amplasarea motoarelor termice prin oraş", a punctat Necula. Acesta a mai adăugat că, cel mai probabil, analiza asupra acestei propuneri se va finaliza la începutul săptămânii viitoare şi că, personal, va susţine varianta uzinei, care i se pare cea mai bună din perspectiva raportului cost - beneficii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro