Mergi la conţinutul principal

Municipalitatea are în plan reabilitarea a patru clădiri - cămine sociale

Primarul Aurel Simionescu a anunţat recent că au fost demarate patru proiecte prin care se urmăreşte reabilitarea, consolidarea sau modernizarea unor imobile din municipiu cu scopul de a fi folosite ca centre sociale. Potrivit edilului şef, proiectele au o valoare de 12 milioane de lei, sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013 şi vin ca urmare a diverselor economii de la alte proiecte realizate pe bani europeni. Concret, este vorba despre extinderea Centrului multifunţional din Lacu Dulce, realizarea unui Centru Comunitar "Bunici şi nepoţi" pe Str. Anghel Saligny nr. 17, reabilitarea unui imobil situat pe Str. Ancorei nr. 12 şi renovarea căminului de pe str. Râmnicu Sărat nr. 115. "Cele patru proiecte au o valoare undeva spre 12 milioane de lei, o să vedem la licitaţie ce va ieşi. Ele sunt urmare a diverselor tipuri de economii, fie că a fost vorba de economii prin licitaţie - adică suma respectivă cu care s-a adjudecat lucrarea a fost mai mică -, fie că este vorba de diverse tipuri de corecţii care s-au întâmplat la nivel naţional, fie că este vorba de diverse alte formule de redistribuire de fonduri. Noi am avut aceste proiecte, Brăila este un municipiu pilot din acest punct de vedere. Eu sper că cei care vor veni la licitaţie să fie şi firme din Brăila, aşa cum spuneam, pentru că nu mai sunt lucrări foarte mari pentru care le-ar trebui o cifră mare de afaceri ca să se poată înscrie. Sunt lucrări de o dimensiune mai mică şi cred eu că firmele brăilene ar putea să le acceseze astfel încât banii aceia să rămână în Brăila", a declarat Simionescu. Totodată, edilul şef a ţinut să prezinte în linii mari în ce va consta fiecare dintre cele patru proiecte. "În zona Lacu Dulce înseamnă o extindere a centrului multifuncţional care acum există acolo şi care vine în întâmpinarea dorinţelor comunităţii respective, în mod deosebit comunitatea de romi, dar nu numai. Dumneavoastră aţi fost în zona aceea, aţi văzut ce se întâmplă acolo inclusiv când a fost Ziua Internaţională a Romilor. Dorim să extindem acel spaţiu care să permită funcţionarea în continuare a unei formule de after school, partea de asistenţă medicală, planning familial, pentru copii o anumită formulă de acces la informatică. Deci, o chestiune care să ne conducă la îmbunătăţirea problemei de educaţie în zonă", a completat sursa citată.

Se încearcă schimbarea aspectului clădirilor în zone cu potenţial turistic

Aurel Simionescu a mai precizat că un al doilea motiv pentru care aceste proiecte au fost demarate constă în faptul că multe dintre imobilele amintite se află în zone cu un real potenţial turistic. "Noi dorim ca pe Anghel Saligny, strada care coboară de la ÎmpăratulTraian până în faţa portului, unde avem Agenţia de Dezvoltare Regională şi Zona Liberă să reabilităm două clădiri. Una dintre ele este aproximativ o ruină, cea pe care o numim noi «clădirea roz» şi care are ca destinaţie un centru «Bunici şi nepoţi», i-am spus noi. De asemenea, o clădire care până acum adăpostea pe o formulă de locuinţe sociale (n.r. Str. Ancorei nr. 12.), care va fi destinată tot unor astfel de locuinţe, dar într-un alt sistem. Mai rămâne o singură clădire de reabilitat pe strada respectivă până la Împăratul Traian. Ne dorim să avem o structură astfel încât atunci când se vine din toată ţara la Agenţia de Dezvoltare Regională sau la Zona Liberă, să avem nişte clădiri care sunt moderne, aşezate aşa cum trebuie. Să nu stăm cu rufele atârnate la fereastră între doi pomi, aşa cum se mai întâmplă în momentul acesta", a declarat edilul şef. În aceeaşi ordine de idei, Simionescu a amintit şi de imobilul de pe str. Râmnicu Sărat nr. 115, a cărei reabilitare, spune acesta, va conta în momentul realizării pieţei de gross în cartierul Obor. "Cel de-al patrulea proiect este legat de, aşa cum îi spunem noi, «Căminul Braicar», cel de pe Râmnicu Sărat, de pe lângă Obor, care va fi reabilitat. Este vorba tot despre un sistem de locuinţe sociale dar va fi altceva decât ce este acum. Nu vreau să calific ce este dar aţi mai fost şi dumneavoastră pe acolo şi aţi mai văzut. Este un spaţiu în care se locuieşte, dar el nu corespunde cu ceea ce ar trebui. Vrem asta şi din perspectiva în care discutăm de mai multă vreme - şi eu sper să începă să se facă ceva -, vizavi de piaţa de gross din Obor. Atunci zona respectivă va fi frecventată de mult mai multă lume şi ne dorim ca acea clădire să nu mai apară aşa cum se întâmplă în momentul acesta", a conchis sursa citată.
Potrivit Iulianei Neagu, directorul executiv al Direcţiei Strategii, Programe şi Proiecte de Dezvoltare, Relaţii Internaţionale, imobilele din apropierea portului vor cuprinde 41 de locuinţe sociale. De asemenea, spune aceasta, Centrul din Lacu Dulce se va extinde cu 126 mp şi tot acolo se va realiza o spălătorie. În ceea ce priveşte Centrul "Bunici şi nepoţi", acesta va beneficia de spaţii destinate unui proiect after school, precum şi unor cursuri de educaţie şi dezvoltare profesională, urmărindu-se calificarea persoanelor care vor frecventa centrul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro