Mergi la conţinutul principal

Municipalitatea ar putea impune un operator unic la Dezinsecţie, Dezinfecţie şi Deratizare

• subiectul a fost dezbătut în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, însă a sfârşit prin a fi amânat, după ce a stârnit o serie de nemulţumiri • consilierul municipal independent Lucian Căprariu a acuzat faptul că delegarea acestui serviciu către SUPAGL reprezintă un monopol • atât Marian Fusea (PNL) cât şi Sorin Boşneag (PSD) s-au arătat total deranjaţi de faptul că proiectul va afecta şi societăţile private, care vor fi obligate să renunţe la actualii colaboratori şi să încheie contract cu operatorul unic • subiectul va fi dezbătut din nou, mâine, în cadrul şedinţei ordinare a CLM Brăila din această lună

 

Se pregătesc schimbări ale regulilor de joc în ceea ce priveşte intervenţiile pentru dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare la nivelul Municipiului Brăila. Mai exact, în viitorul foarte apropiat, municipalitatea ar putea prelua complet acest domeniu de activitate prin intermediul Serviciului de Utilitate Publică de Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL). Subiectul s-a dezbătut în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, însă nu a picat tocmai pe placul unora dintre consilieri, care au comentat că decizia va afecta şi firmele brăilene, astfel că punctul a fost amânat până la proxima şedinţă.

Mai exact, consilierii aveau de aprobat un studiu de oportunitate privitor la modalitatea de gestiune a serviciului de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare, precum şi un regulament de funcţionare al acestui serviciu. Potrivit proiectului de hotărâre, studiul care sublinia oportunitatea preluării acestui serviciu în gestiune directă de SUPAGL a avut la bază prevederile Legii nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităţilor, republicată, precum şi cele ale Legii 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, Legea 99/2014 care aduce unele modificări Legii 101, printre care şi faptul că: “Atribuirea activităţii de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare se efectuează distinct de celelalte activităţi specifice serviciului de salubrizare”.

Cu alte cuvinte, decizia aparţine CLM, care are de ales între gestiunea directă (atribuirea unui serviciu propriu) şi gestiunea delegată (prin licitaţie).

Ei bine, tocmai acest aspect a stârnit agitaţie în rândul consilierilor, deoarece fie că serviciul va fi preluat de SUPAGL, fie că va fi scos la licitaţie şi va câştiga o singură firmă sau un grup de societăţi (pe modelul serviciului de salubritate unde sunt 3 operatori), problema rămâne una destul de gravă pentru restul societăţilor din Brăila care au acest domeniu de activitate, care riscă să fie lăsate pe tuşă. De asemenea, o altă nemulţumire a consilierilor a vizat faptul că şi agenţii economici privaţi, nu doar Primăria, vor fi obligaţi să accepte serviciile operatorului unic, chiar dacă au deja contracte cu alte firme care se ocupă de domeniul dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare.

Problema va fi reluată, mâine, în cadrul şedinţei ordinare din această lună a CLM Brăila.

 

Căprariu: «Este monopol! Vă rog să aveţi grijă ce faceţi!»

 Primul care a ridicat problema a fost consilierul municipal independent Lucian Căprariu, care a criticat faptul că se va crea un monopol prin acceptarea ca SUPAGL să preia întreaga activitate privind dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea în Municipiu. 

“La articolul 38 din proiect scrie foarte clar că se consideră contravenţie refuzul sau neîncheierea de către utilizatori, persoane fizice sau juridice, din municipiul Brăila de contracte de prestare a serviciilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie pentru suprafeţele pe care le deţin, cu SUPAGL, în conformitate cu prezentul regulament. Adică asociaţiile de proprietari, proprietari de gospodării, instituţii publice, agenţi economici, cam toată lumea trebuie să încheie contract cu acest serviciu. Adică la revedere pentru celelalte firme. Le spunem: «Închideţi-vă afacerea!». Părerea mea este că se interpretează greşit ultimele modificări aduse Legii 101. Eu le atrag atenţia colegilor mei că propunem un monopol şi vă rog frumos să aveţi mare grijă ce faceţi! Regulamentul ar trebui să stabilească o modalitate de acreditare a agenţilor care fac asta, să fie piaţa liberă şi echitabilă”, a declarat Căprariu, vizibil iritat de situaţie.

De cealaltă parte, atât reprezentanţii SUPAGL, viceprimarul Doiniţa Ciocan şi PND-istul Bogdan Botea au explicat că subiectul a fost deja dezbătut în Consiliul Concurenţei şi că a primit aviz favorabil, aşa că nu există variantă de mijloc: fie serviciul va fi prestat de serviciul municipalităţii, fie se face licitaţie şi se deleagă o firmă sau un grup de firme acredidate care vor presta apoi.

“În privinţa discuţiei referitoare la poziţia de monopol, atât Legea 51 cât şi Legea 101/2007 prevăd doar două modalităţi de satisfacere a acestei nevoi a populaţiei. Fie printr-o delegare a activităţii. Şi aici vorbim despre licitaţie şi atribuire unui sau unor operatori privaţi. Respectiv, modalitatea realizării serviciului în mod direct de către autoritatea locală. Dumneavoastră aveţi în discuţie un studiu de oportunitate care declară că ar fi optimă soluţia, ca noi, municipalitate prin serviciul nostru de specialitate să satisfacem această nevoie a populaţiei. Aceste servicii sunt în felul acesta reglementate de lege. Sunt de utilitate publică. La fel cum iluminatul stradal nu îl poate face decât o singură societate, sau ce se întâmplă la salubritate. Avem două variante: să existe din partea autorităţii de reglementare - că este ANR, ANRPC -, avizul respectiv. Iar a doua condiţie este ca operatorul respectiv să fie delegat de către autoritatea locală pe teritoriul căreia acţionează”, a completat Ion Drăgan, secretarul municipiului.

 

Boşneag şi Fusea au făcut front comun, supăraţi că firmele lor vor fi obligate să accepte un operator unic

 Nu doar Lucian Căprariu s-a arătat îngrijorat de această situaţie. Şi liberalul Petrică Popa a întrebat membrii consiliului ce se va întâmpla cu societăţile comerciale care funcţionează pe această linie economică, însă nu a primit niciun răspuns. De asemenea, colegul acestuia de la PNL, Marian Fusea a cerut lămuriri concrete despre modul în care societăţile comerciale vor fi obligate să efectueze dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare strict cu acest serviciu, sau dacă vor putea apela şi la alte firme.

“Doar cu acest serviciu. Este o prevedere din legea serviciilor publice care defineşte şi acest serviciu de deratizare, dezinfecţie, dezinsecţie. Dacă vreţi,  pentru că este coordonat tot de SUPAGL, este asemănător serviciului de salubrizare. Şi el trebuie să aibă tarife şi se vor încheia contracte de către operatorul autorizat. Sunt două variante: să atribuim către serviciul nostru specializat sau să lăsăm ca acest lucru să se facă prin alţi operatori. Printr-o procedură de licitaţie, efectiv. Propunerea noastră a fost şi este către dumneavoastră să se desfăşoare această activitate prin delegarea acestui serviciu direct către SUPAGL. Am prevăzut şi în organigrama respectivă, activitatea, cu suportul şi pe resursă umană pentru acest lucru”, a răspuns imediat Doiniţa Ciocan.

Chiar şi aşa, răspunsul nu a picat pe placul tuturor PSD-iştilor. De exemplu, Sorin Boşneag s-a arătat nemulţumit de o asemenea decizie şi chiar a încercat să propună un amendament.

“Din punctul meu de vedere şi domnul Căprariu şi domnul Fusea au dreptate. Propun ca SUPAGL să se ocupe de această activitate în sensul de a stabili un sistem de criterii de agreere a unor firme care să poată face activitatea asta şi să nu fie o singură firmă pentru toată lumea. Eu zic că este mai corect aşa. Fiecare are contracte încheiate cu firme distincte, care îndeplinesc condiţiile. Dacă sunt agreate de către SUPAGL atunci nu mai este nicio problemă. (...) Eu am schimbat patru firme până am ajuns la cea cu care lucrez acum şi care, într-adevăr, mi-a oferit cele mai bune condiţii. Acasă e altceva. Dar la firmă nu pot să spun treaba asta. Depinde dacă e cel mai bun, dacă e cel mai rău, ce preţ are? Plătesc ce licitează altul?”, a afirmat Boşneag.

În cele din urmă, primarul Marian Dragomir a reuşit să calmeze spiritele şi a propus amânarea proiectului până la proxima şedinţă.

“Solicit SUPAGL să depună în documentaţia aferentă cadrul legal care prevede aceste obligativităţi pentru studiul consilierilor şi pentru clarificare absolută. Ca principiu, nici eu nu sunt de acord să mi se impună o societate, dar suntem în aceeaşi situaţie ca la salubritate stradală sau ca la serviciul de transport. Şi atunci, dacă există o prevedere legală, chiar dacă îmi convine sau nu, va trebui să o punem în practică. Vă propun amânarea”, a conchis Dragomir.

Propunerea edilului-şef a fost aprobată în unanimitate. Rămâne de văzut însă ce decizie vor lua acum consilierii, când vor dezbate acest proiect de hotărâre, privind “aprobarea studiului de oportunitate a modalităţii de gestiune a Regulamentului şi Caietului de sarcini, aferente activităţii de Dezinsecţie, Dezinfecţie şi Deratizare”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro