Mergi la conţinutul principal

Munca la negru, "vedeta" amenzilor date de Inspecția Muncii Brăila anul trecut

• în total, inspectorii de muncă brăileni au sancționat, anul trecut, 439 de angajatori pentru nereguli constatate în domeniul relațiilor de muncă (RM), aplicând amenzi de 3,5 milioane de lei • tot anul trecut, au fost înregistrate la ITM Brăila aproape 400 de sesizări ale brăilenilor, aproape jumătate dintre acestea vizând drepturile salariale neacordate salariaților de către angajatori

 

Angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila au tras linie și au făcut bilanțul activității lor pe anul 2022, iar rezultatele obținute vorbesc de la sine: sute de angajatori verificați, zeci de persoane depistate că lucrează „la negru” și amenzi de milioane de lei aplicate pentru nerespectarea legislației muncii.

„Prin acțiunile întreprinse și prin evaluările periodice ale rezultatelor obținute, s-a urmărit creșterea rolului și eficienței inspectoratului în determinarea angajatorilor de a respecta legislația în domeniul relațiilor de muncă, precum și aplicarea unitară a prevederilor legale”, a precizat inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire, referindu-se la activitatea instituției.

În anul 2022, inspectorii de muncă brăileni au sancționat, pentru nereguli constatate în domeniul relațiilor de muncă, nu mai puțin de 439 de angajatori din totalul de 1.294 controlați, aplicând amenzi în valoare totală de 3.558.700 lei.

Din totalul de 3.558.700 lei, pentru muncă nedeclarată au fost aplicate amenzi de 2.790.000 lei, fiind depistate 169 de persoane care lucrau fără forme legale de angajare sau ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise la ITM, persoane depistate la muncă în perioada în care au contractul individual de muncă (CIM) suspendat, persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității sau persoane depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul CIM cu timp parțial).

Potrivit ITM Brăila, urmare a controalelor efectuate, au fost constatate următoarele neconformități: primirea la lucru fără a avea încheiat contract individual de muncă (CIM) în formă scrisă; persoane depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul CIM cu timp parțial; persoane depistate ale căror CIM nu au fost transmise în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității; negarantarea în plată a salariului minim brut pe țară; persoane depistate la muncă în perioada în care au CIM suspendat; neevidențierea în pontaje a timpului de lucru prestat de către salariați; nerespectarea prevederilor legale referitoare la durata programului de lucru, compensarea cu timp liber plătit sau plata cu spor a orelor suplimentare; neînmânarea unui exemplar al CIM salariatului; nerespectarea timpului legal de lucru și odihnă; neînregistrarea în termen a modificărilor intervenite în registrul general de evidență a salariaților; primirea la muncă fără întocmirea certificatului medical privind aptitudinea în muncă; angajatorul nu a făcut dovada plății drepturilor salariale prin semnarea statelor de plată ori prin alte documente justificative; angajatorul nu a stabilit durata și repartizarea programului de lucru pentru salariații încadrați cu fracțiune de normă; necompensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neefectuate la încetarea raporturilor de muncă; angajatorii nu au eliberat adeverințe pentru certificarea perioadei lucrate foștilor salariați; neîndeplinirea măsurilor obligatorii dispuse în controalele anterioare.

Pe de altă parte, potrivit bilanțului instituției, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022, a notificat ITM Brăila un număr de șase angajatori care își desfășoară activitate în domeniile: activități de transport distribuție energie electrică, creșterea animalelor și activități bancare. Aceste societăți își au sediul în alte județe și au efectuat, anul trecut, concedieri colective la nivel național.

Tot în anul 2022, a fost înregistrat la ITM Brăila un număr de 393 de sesizări ale brăilenilor, din care au fost soluționate 381. Majoritatea sesizărilor înregistrate, respectiv 98 %, fac obiectul relațiilor de muncă, iar aspectele semnalate sunt legate de nerespectarea de către angajatori a drepturilor derivând din calitatea de angajat. În funcție de problematică, reclamațiile adresate ITM se referă, cu precădere, la drepturi salariale neacordate (42%), muncă „la negru” (10%) și ore suplimentare (5%).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro