• în luna decembrie 2022, inspectorii de muncă brăileni au efectuat 155 de controale la tot atâția angajatori, fiind aplicate amenzi de aproape 200.000 de lei, cele mai mari pentru muncă nedeclarată • în timpul controalelor, au fost identificați opt lucrători care desfășurau activitate fără a avea contract legal de muncă • cele mai multe nereguli au fost descoperite la societăți comerciale din domeniile pază, baruri și restaurante
Amenzi usturătoare aplicate angajatorilor care folosesc, încă, munca la negru.
Astfel, potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, în luna decembrie 2022, instituția a derulat 155 de acțiuni de control la tot atâția angajatori din municipiu și județ. 83 de controale au vizat respectarea legislației din domeniul realațiilor de muncă (RM), iar 72 de controale au vizat securitatea și sănătatea în muncă (SSM).
„În urma controalelor efectuate, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 197.300 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. La un număr de șase angajatori, au fost depistate 8 persoane care desfășurau muncă nedeclarată („muncă la negru” - n.r.), fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 140.000 lei. Cele 8 persoane identificate fie nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă fie nu aveau contracte transmise în registrul general de evidență a salariaților (REVISAL - n.r.) cel târziu în ziua anterioară începerii activității, potrivit legii. Ele prestau activități în domeniiile: pază, baruri, restaurante și fabricarea articolelor din material plastic”, a precizat sursa citată.
Deficiențele constatate de inspectorii ITM au vizat, printre altele: primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare; netransmiterea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității; nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară; neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați; nerealizarea măsurilor dispuse prin procesele verbale de control încheiate anterior; neutilizarea echipamentului individual de protecție din dotare; neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securității și sănătății pentru toți lucrătorii; neefectuarea controlului medical periodic; neefectuarea verificării ISCIR la termenul scadent; semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzătoare.
Pentru deficiențele constatate în timpul controalelor din luna decembrie 2022, inspectorii de muncă au dispus măsuri de remediere, cu termene de raportare la ITM Brăila. Totodată, aceștia le-au explicat angajatorilor și lucrătorilor despre importanța și necesitatea respectării legislației în domeniile în care își desfășoară activitatea.