Munca la negru, fenomen ingrijorator in alimentatia publica | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Munca la negru, fenomen ingrijorator in alimentatia publica

In urma controalelor efectuate in cursul lunii trecute de catre inspectorii de munca au fost aplicate amenzi in valoare totala de aproape 140.000 lei, adica aproximativ 38.000 euro, din care majoritatea pentru sanctionarea abaterilor de la legislatia in domeniul relatiilor de munca. Potrivit raportului lunar de activitate, pe parcursul lunii iulie au fost efectuate 286 controale din care 178 in domeniul relatiilor de munca (RM) si 108 pe partea de sanatate si securitate in munca (SSM). In total au fost aplicate amenzi in valoare de 139.400 lei, din care 122.900 lei pe RM si 16.500 lei in domeniul SSM. De remarcat ca numai pentru sanctionarea cazurilor de munca fara forme legale amenzile s-au ridicat la 30.000 lei. Concret, au fost descoperite 13 societati care foloseau la munca 20 de persoane fara sa le intocmeasca documentatia aferenta angajarii. "Cele mai multe cazuri de munca la negru au fost inregistrate in domeniul alimentatie publica (5 societati), industrie alimentara (3 unitati) si comert (2 societati). De asemenea, au mai fost depistate abateri de acelasi gen pentru o societate de paza, una cu activitate in domeniul prestari servicii si inca una in sectorul agricol. Pentru fiecare dintre cele 20 de persoane depistate ca munceau fara forme legale de angajare a fost aplicata cite o amenda de 1.500 lei", ne-a declarat inspectorul sef al ITM Braila, Dumitru Vaduva.
In ceea ce priveste domeniul sanatate si securitate in munca, au fost controlate 108 unitati din sectoare de activitate cum ar fi constructii, industrie alimentara, agricultura, comert carburanti, activitati de publicitate, confectii PVC, precum si metalurgie. Printre deficientele frecvent constatate se numara neintocmirea tematicii de instruire, a planulului de prevenire si protectie, semnalizarea necorespunzatoare privind securitatea si/sau sanatatea la locul de munca ori neefectuarea evaluarii riscurilor de accidentare.
De mentionat este ca la capitolul accidente de munca ITM Braila a inregistrat 8 astfel de evenimente dintre care unul mortal in urma unui accident de circulatie, restul soldindu-se cu incapacitarea temporara in munca a victimelor.
Ca termen de comparatie, in cursul primului semestru al anului in curs, ITM Braila a aplicat amenzi in valoare totala de peste 151.000 lei numai pentru sanctionarea cazurilor de munca fara forme legale. In perioada respectiva au fost verificati 953 agenti economici, ocazie cu care au fost identificati 51 angajatori ce foloseau 101 persoane, muncitori la negru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro