• în perioada 8 - 15 iunie 2023, inspectorii de muncă brăileni au efectuat 25 de controale la angajatori din domeniul construcțiilor, pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată • în total, ITM Brăila a aplicat sancțiuni de peste 100.000 de lei, cele mai multe pentru „munca la negru”
Campanie națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor (cod CAEN 41, 42, 43) - parte integrantă din Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2023. Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, acțiunile de control s-au desfășurat în perioada 8 - 15 iunie 2023, campania fiind motivată de faptul că „munca nedeclarată constituie un fenomen nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce”.
Astfel, în perioada menționată, inspectorii de muncă brăileni au efectuat 25 de controale la angajatori din domeniul construcțiilor - atât în municipiu, cât și în județ - și au aplicat 18 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 112.500 lei, pentru neconformitățile constatate în domeniul relațiilor de muncă. În acțiunile de control, inspectorii de muncă au fost însoțiți de lucrători ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila (IJJ) și ai Biroului pentru Imigrări al Județului Brăila.
Din totalul sancțiunilor aplicate, pentru muncă nedeclarată au fost sancționați trei angajatori. Asta după ce, pe parcursul controalelor, au fost identificate patru persoane fără contract individual de muncă (CIM) încheiat anterior începerii activității, potrivit legii. Cei trei patroni au fost sancționați contravențional cu suma totală de 80.000 lei.
Obiectivele urmărite de inspectorii de muncă pe parcursul desfășurării campaniei au fost: identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfășoară activități în domeniul construcțiilor, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL și de a le transmite la ITM; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea, de către angajatori, a prevederilor legale menționate; eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.
Pentru nerespectarea prevederilor legale și a neconformităților constatate, inspectorii de muncă din cadrul ITM Brăila au dispus măsuri pentru remedierea acestora, cu termen concret de realizare.