• asta au descoperit inspectorii de muncă din cadrul ITM Brăila în urma verificărilor efectuate la asociaţia patronată de Aura Udrea • din cei 25 de voluntari care îşi desfăşoară activitatea în cele 8 centre, 11 persoane au recunoscut în faţa poliţiştilor şi a inspectorilor că primeau bani pentru munca prestată, iar alte 2 persoane au fost găsite fără nicio formă legală de angajare • ITM Brăila a înaintat plângere penală Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila şi a sancţionat “AURA 2010” cu amenzi contravenţionale în valoare de 4.500 lei, pentru alte abateri la legislaţia muncii
Neregulile legate de activitatea desfăşurată de Asociaţia “AURA 2010” încep să se confirme. Recent, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a constatat că aproape jumătate dintre voluntarii din cele 8 centre de îngrijire pentru bătrâni primeau de fapt bani pentru orele prestate. În felul acesta era mascată munca la negru şi taxele la stat evitate. Mai mult, alte două persoane au fost găsite fără absolut nicio formă de angajare. Practic, în urma controalelor, inspectorii au descoperit că 13 persoane munceau “la negru”. “AURA 2010” s-a ales cu o plângere penală şi cu amenzi contravenţionale de 4.500 lei pentru alte încălcări ale legislaţiei muncii. În astfel de situaţii, în care se constată că într-o firmă există mai mult de 5 persoane fără un contract individual de muncă, angajatorii riscă închisoare de la 1 la 2 ani sau amendă penală. Munca “la negru” sub umbrela voluntariatului este prima suspiciune confirmată de autorităţi. Reamintim că Asociaţia patronată de Aura Udrea, văduva lui “Costel Frizeru”, este cercetată pentru deturnare de fonduri, obţinere ilegală de fonduri, fals, uz de fals şi abuz în serviciu.
Plângere penală şi amendă de 4.500 lei
Voluntariat pe bani la Asociaţia “AURA 2010”. Asta este concluzia ITM Brăila în urma controalelor ce au vizat activitatea desfăşurată în cele 8 centre de îngrijire pentru persoane vârstnice.
“În datele de 03.05-05.05.2017, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Brăila, împreună cu reprezentanţi ai I.P.J. Brăila au efectuat controale la Centrele de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice aparţinând SC AURA 2010 SRL. Au fost idenţificaţi/cate prestând activitate 76 persoane, din care 49 persoane care aveau încheiate contracte individuale de muncă, 2 persoane care nu aveau nicio formă legală de angajare, precum şi 25 persoane care erau înscrise în registrul de evidenţă a voluntarilor. Din cele 25 persoane, 11 persoane au declarat că primesc salariu, şi astfel, pentru 13 persoane (2 persoane fără nicio formă legală de angajare şi 11 voluntari care primeau bani) a fost înaintată plângere penală Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila”, se arată într-un comunicat remis redacţiei noastre de către ITM Brăila.
Aşadar, în schimbul orelor petrecute în centre voluntarii primeau bani, adică efectuau o muncă disimulată. Asta deşi, la declanşarea controalelor în centrele de îngrijire, Aura Udrea dezminţea total o astfel de practică. “Nu este adevărat! Într-adevăr, lucrez cu mulţi voluntari dar dacă astăzi vine un nou voluntar eu nu pot să îi fac contract de muncă începând de astăzi pentru că acea persoană trebuie să se poată acomoda cu bătrânii, cu condiţiile, să aibă grijă de bătrâni şi de asta nu le-a făcut contract de muncă. Toţi de acolo sunt voluntari şi nu sunt plătiţi”, declara Aura Udrea reporterilor noştri la începutul acestei luni.
Pentru toate neregulile constatate de inspectorii ITM Brăila, pe lângă plângerea penală, Asociaţia “AURA 2010” s-a ales şi cu amenzi în valoare de 4.500 lei.
“Firma a fost sancţionată contravenţional cu amenzi în valoare totală de 4.500 lei pentru întocmirea incorectă a evidenţei timpului de muncă, respectiv pentru prestarea de muncă suplimentară de către personalul angajat cu contract individual de muncă part-time”, se mai precizează în comunicat.
Ce pedeapsă riscă “AURA 2010”
Potrivit Codului Muncii, “primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penală”.
În astfel de situaţii, în Codul Muncii se stipulează că instanţa de judecată poate dispune şi aplicarea unor pedepse complementare, după cum urmează:
- pierderea totală sau parţială a dreptului angajatorului de a beneficia de prestaţii, ajutoare ori subvenţii publice, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene gestionate de autorităţile române, pentru o perioadă de până la 5 ani;
- interzicerea dreptului angajatorului de a participa la atribuirea unui contract de achiziţii publice pentru o perioadă de până la 5 ani;
- recuperarea integrală sau parţială a prestaţiilor, ajutoarelor ori subvenţiilor publice, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene gestionate de autorităţile române, atribuite angajatorului pe o perioadă de până la 12 luni înainte de comiterea infracţiunii;
- închiderea temporară sau definitivă a punctului ori a punctelor de lucru în care s-a comis infracţiunea sau retragerea temporară ori definitivă a unei licenţe de desfăşurare a activităţii profesionale în cauză, dacă acest lucru este justificat de gravitatea încălcării.
De asemenea, în cazul în care se constată că angajatorul a primit la muncă mai mult de 5 salariaţi, fără a le încheia un contract de muncă, acesta mai este obligat să plătească şi sumele reprezentând:
- orice remuneraţie restantă datorată persoanelor angajate ilegal;
- cuantumul tuturor impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale pe care angajatorul le-ar fi plătit dacă persoana ar fi fost angajată legal, inclusiv penalităţile de întârziere şi amenzile administrative corespunzatoare.
Se aşteaptă concluziile în urma controlului de la Ministerul Muncii
În luna aprilie, mai exact în perioada 24-28 aprilie, înainte ca “AURA 2010” să intre în atenţia autorităţilor locale, o echipă a Ministerul Muncii a fost trimisă la Brăila pentru a verifica modul în care au fost respectate drepturile beneficiarilor de servicii sociale asigurate de furnizorii de servicii sociale publici/privaţi acreditaţi în perioada ianuarie 2014 - aprilie 2017. În urma unei solicitări oficiale, redactorii “Obiectiv” au aflat că verificările au vizat în principal organizarea şi funcţionarea furnizorului de servicii sociale, asigurarea siguranţei şi securităţii beneficiarilor, precum şi a condiţiilor de locuit ale acestora, respectarea drepturilor şi calitatea îngrijirii beneficiarilor, precum şi modul de realizare a activităţii zilnice. De asemenea, controlul a urmărit şi modul de gestionare a fondurilor provenite din subvenţiile primite de la stat.
Suspiciuni de deturnare de fonduri, obţinere ilegală de fonduri, fals, uz de fals şi abuz în serviciu
Reamintim că pe 3 mai, la câteva zile de la controlul efectuat de Ministerul Muncii, au intrat pe fir şI poliţiştii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Brăila. Sub coordonarea procurorului de caz şi împreună cu specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, poliţiştii au descins în toate cele 8 locaţii ale ONG-ului şi au pus în aplicare mandate de aducere, în vederea probării activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de deturnare de fonduri, obţinere ilegală de fonduri, fals, uz de fals şi abuz în serviciu.
“Poliţiştii brăileni, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat 13 percheziţii şi au pus în aplicare 10 mandate de aducere, în vederea probării activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de obţinere ilegală de fonduri. Din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada 2013 - 2016, asociaţia în numele unor centre de îngrijire persoane vârstnice ar fi solicitat şi beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat, care trebuiau să fie utilizate în exclusivitate pentru serviciile de asistenţă socială. Aceasta ar fi obţinut fondurile respective folosindu-se de documente fictive, dar şi de sprijinul unui angajat al unei instituţii publice din domeniu. Pe lângă cele 2 mandate de aducere puse în aplicare iniţial, pe parcursul cercetărilor, au mai fost emise şi puse în executare alte 8 mandate. De asemenea, poliţiştii au ridicat mai multe documente şi înscrisuri, în vederea continuării cercetărilor”, se preciza la acea dată într-un comunicat al IPJ Brăila.
Până în prezent, două persoane au fost aduse pe bază de mandat la audieri: reprezentantul Asociaţiei “AURA 2010”, Aura Udrea şi Adrian Ritzinger, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Brăila, instituţia responsabilă cu acordarea subvenţiilor de la stat pentru centrele de asistenţă socială.