Mergi la conţinutul principal

Muncă la negru. 11 brăileni depistați în luna aprilie

* Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a verificat aproape 200 de angajatori și a aplicat amenzi de 200.000 de lei, cele mai multe pentru munca la negru * deficiențe constatate: angajatorul nu a ținut evidența orelor de muncă prestate de salariați și nu le-a eliberat acestora adeverințe care să ateste salariul și vechimea în muncă * în aceeași perioadă, la nivel național, au fost depistate peste 500 de persoane care munceau "la negru"

 

Continuă războiul declarat de inspectorii de muncă patronilor care încalcă legea angajând lucrători "la negru" în detrimentul statului dar și al lucrătorilor care sunt, astfel, lipsiți de drepturi și care nu vor beneficia de vechime în muncă în momentul împlinirii vârstei de pensionare.     

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, în luna aprilie a.c., instituția a desfășurat acțiuni de control la un număr de 193 angajatori din municipiu și județ. În urma controalelor efectuate de inspectorii ITM, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 197.000 lei (pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă-RM, al securității și sănătății în muncă-SSM), cele mai consistente pentru "munca la negru".

"Au fost depistate 11 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fiind aplicate amenzi în valoare de 160.000 lei. Din cele 11 persoane identificate prestând muncă nedeclarată, șapte nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă. De asemenea, pentru două persoane contractele individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidență a salariaților (Revisal-n.r.) cel târziu în ziua anterioară începerii activității, cum prevede legea, iar două persoane au fost depistate la muncă în perioada în care aveau contractul individual de muncă suspendat", ne-a precizat inspectorul șef ITM, Liviu Arhire.

Iată și deficiențele frecvent constatate în timpul controalelor: angajatorul nu ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru; neacordare CO la încetarea raporturilor de muncă; angajatorul nu a eliberat adeverințe care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate; angajatorul nu a atașat la fișele individuale de instructaj SSM copiile ultimelor fișe de aptitudine medicală; semnalizare de securitate necorespunzătoare; neutilizarea echipamentului individual de protecție din dotare.

Potrivit sursei citate, pentru deficiențele constatate, au fost dispuse măsuri de remediere cu termene de raportare la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Mai trebuie precizat faptul că, în toate controalele efectuate, reprezentanții ITM Brăila au urmărit conștientizarea angajatorilor și a lucrătorilor asupra importanței și necesității respectării legislației în domeniile de competență.

Pe de altă parte, în perioada 1-28 aprilie 2022, la nivelul întregii țări, inspectorii de muncă au efectuat sute de controale în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare totală de 9,2 milioane de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Au fost, de asemenea, aplicate 4.370 avertismente și au fost dispuse peste 10.000 de măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Cât privește munca "la negru", în luna aprilie a.c., au fost identificate, la nivel național, nu mai puțin de 524 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată. Dintre acestea, 331 nu aveau întocmit contract individual de muncă, 122 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, opt prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 63 persoane prestau activitate în afara programului de lucru din contractul part-time.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro