Mergi la conţinutul principal

Multimilionari arestaţi preventiv

Tribunalul Prahova a confirmat, ieri după-amiază, mandatul de arestare emis în luna mai a anului trecut pe numele lui Florian Walter, acesta ieşind după aproximativ trei ore din sediul instituţiei. Şedinţa de judecată pentru confirmarea mandatului de arestare a început la ora 10.00, iar magistraţii s-au pronunţat la ora 13.00, confirmând mandatul de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, emis pe numele lui Florian Walter.
Unul dintre avocaţii lui Walter, Lucia Muşat, a declarat, la finalul şedinţei de judecată, că decizia privind confirmarea mandatului de arestare va fi contestată de către clientul său.
Omul de afaceri Florian Walter a fost adus, duminică dimineaţă, cu o dubă a Poliţiei şi flancat de mascaţi, la Tribunalul Prahova, unde magistraţii urmau să îi confirme mandatul de arestare emis pe numele său.

Anchetă a DIICOT ajunsă la DNA

Aceeaşi instanţă a emis pe numele lui Florian Walter mandat de arestare în lipsă în luna mai a anului trecut, la acel moment procurorii DIICOT fiind cei care au formulat propunerea, între timp dosarul fiind disjuns şi declinat procurorilor DNA.
Potrivit unor surse judiciare, DIICOT, care a instrumentat în primă fază dosarul în care Florian Walter şi apropiaţi ai acestuia au fost cercetaţi pentru constituire de grup infracţional, a disjuns cauza legată de Walter, iar ulterior şi-a declinat competenţa în ceea ce priveşte dosarul disjuns, trimiţându-l la DNA Ploieşti.
De la DNA Ploieşti, cauza a fost preluată de către structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dosarul fiind conexat cu un altul în care Florian Walter este cercetat de către DNA.
În data de 29 mai 2015, DIICOT Ploieşti a trimis spre judecare la Tribunalul Prahova un dosar în care au fost inculpate 18 persoane pentru constituire de grup infracţional, iar SC Compania Romprest Service, controlată de Florian Walter, a fost deferită justiţiei ca parte responsabilă civilmente.

Era în Emiratele Arabe

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, o escortă formată din poliţişti ai Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române l-a adus în ţară, sâmbătă seară, pe Florian Walter din Emiratele Arabe Unite.
Walter a fost găsit în această ţară pe 2 iunie anul trecut, fiind dat în urmărire internaţională din 22 mai, după ce Tribunalul Prahova a emis pe numele lui mandatul de arestare în lipsă.
Florian Walter a plecat din ţară la sfârşitul lunii aprilie 2015 cu puţin înainte ca procurorii DIICOT să înceapă urmărirea penală împotriva sa.

Prejudiciu de 20 de milioane de euro

Walter era bănuit că a constituit şi coordonat un grup infracţional organizat, ce acţiona în mai multe judeţe şi în Bucureşti, care ar fi desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, prin reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale tip „fantomă". Prejudiciul constatat în acest dosar este de aproximativ 20 de milioane de euro.
Unele dintre firmele implicate în lanţul comercial fictiv erau administrate de unul dintre finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, şi de soţia acestuia, Cristina Capră.
La sfârşitul lunii mai, 18 persoane, printre care şi Nicolae Capră, au fost trimise în judecată de către procurorii DIICOT Ploieşti în acest dosar.

Carabulea şi fiul

Într-un alt dosar, omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său Oprea-Nicolae Carabulea şi trei dintre reţinuţii în dosarul Carpatica Asig au fost arestaţi preventiv, iar alte două persoane au fost plasate în arest la domiciliu, a decis, sâmbătă seară, Tribunalul Sibiu.
Astfel, Tribunalul Sibiu a admis propunerea procurorilor Biroului Teritorial Sibiu al DIICOT privind arestarea preventivă a cinci dintre inculpaţi, între care Ilie Carabulea şi fiul său şi a respins propunerea de arestare în cazul altor două persoane, în cazul cărora magistraţii au dispus măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile.
Tribunalul Sibiu a amânat de două ori pronunţarea în cazul arestării celor şapte persoane inculpate în dosarul de,constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani, ultima oară din cauza volumului mare de documente şi pentru că apărătorii au depus târziu concluzii scrise la dosar.
Gruparea constituită de fiul lui Ilie Carabulea este acuzată că a produs un prejudiciu de aproximativ 70 de milioane de lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro