Mergi la conţinutul principal

Mult mai firave, protestele au continuat şi în weekend la Brăila

Brăilenii au continuat să iasă în stradă şi în weekend, însă într-un număr mult mai mic faţă de seara de miercuri, când peste 1.000 de persoane au mărşăluit prin municipiu. Fenomenul s-a produs în întreaga ţară, protestatarii care cereau schimbarea clasei politice subţiindu-şi semnificativ rândurile, mai ales după ce preşedintele Klaus Iohannis a chemat la negocieri reprezentanţii maselor.

Startul a fost dat de bucureşteni, marţi seară, când mii de oameni au blocat arterele importante ale capitalei şi au cerut înlăturarea corupţilor de la putere. Miercuri dimineaţă s-a lăsat cu demisii: premierul Victor Ponta, primarul Sectorului 4 Cristian Piedone şi ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, de altfel şi cei mai aclamaţi de popor în ultimele zile, au cedat presiunii străzii şi şi-au depus mandatele. Însă pentru români nu a fost suficient. Seara, peste 15.000 de bucureşteni au protestat din nou în stradă.
Seara de miercuri a fost şi cea în care peste 1.000 de brăileni au mărşăluit prin municipiu, cerând curăţarea clasei politice şi mulţumind în acelaşi timp medicilor, pompierilor, poliţiştilor şi jandarmilor pentru felul în care au acţionat în cazul incendiului din clubul „Colectiv" din Capitală.
În serile ce au urmat, din ce în ce mai puţini brăileni au ieşit în stradă: joi - puţini peste 600, vineri - în jur de 500, iar sâmbătă - nu mai mult de 50 de oameni s-au strâns pe platoul din Piaţa Independenţei. Nici incidentele nu au încetat să apară. Vineri a fost seara violenţelor atât în Brăila, cât şi în celelalte oraşe mari din ţară. Grupuri de huligani s-au infiltrat între protestatari şi au încercat să provoace forţele de ordine la lupte de stradă.
Câţiva tineri s-au adunat în faţa Crucii de pe platou şi au cântat la chitară în memoria victimelor „Colectiv", având o pancartă pe care scria „Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi". Brăilenii s-au împărţit în două tabere: unii s-au alăturat celor care protestau paşnic, iar alţii au urmat grupul vocal şi violent al huliganilor pe străzile municipiului, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor, care au oprit deplasarea acestora spre domiciliul primarului Aurel Simionescu.
Sâmbătă seară, doar 50 de persoane au mai ieşit pe platoul din faţa Prefecturii pentru a protesta. Aceştia au fost paşnici, au aprins lumânări pentru cei care şi-au pierdut viaţa în clubul „Colectiv" şi s-au încălzit cu ceai fierbinte. Nu au mai scandat, ci au socializat între ei.
Pe reţelele de socializare au existat însă persoane care au creat evenimente pentru a mobiliza brăilenii şi a-i scoate în stradă în număr mare şi în seara de duminică.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro