România nu a mai avut costuri de finanţare atât de scăzute ca în prezent, atât datorită reducerii dobânzilor pe plan internaţional, cât şi a scăderii semnificative a primelor de risc, a declarat, ieri, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul evenimentului de lansare a emisiunii numismatice „150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand I", relatează agerpres.ro.
„Efectul benefic se resimte atât la nivelul bugetului, cât şi la nivelul economiei, în general. Acest proces nu este, însă, ireversibil şi depinde de păstrarea macrostabilităţii. Dacă bazele unei economii performante le reprezintă elementele de stabilitate macroeconomică, vârfurile ei sunt rezultatul spiritului antreprenorial, inovator, al celor care cred în virtuţile unei economii sănătoase. Nu putem spera să fim competitivi în contextul actual al unei economii globalizate fără o infrastructură adecvată şi fără un sistem de învăţământ performant. Trebuie să fim bine pregătiţi pentru perioada următoare atât din perspectiva consolidării integrării europene, a aderării la moneda unică, dar şi a capacităţii noastre de a face faţă unui context economic şi politic european liniştit", a spus Isărescu.
Măsuri cu consecinţe temporare
În context, Guvernatorul BNR a adăugat că, la ora actuală, băncile din România sunt solide şi bine capitalizate, fiind nevoie de creşterea economisirii interne, dar şi a intensificării creditării. „Băncile din România sunt acum solide, bine capitalizate şi dispun de o lichiditate corespunzătoare, ceea ce poate consolida încrederea în sistemul bancar. Din această perspectivă, suntem preocupaţi de creşterea economisirii interne, pentru intensificarea creditării adevărate cu accent pe calitatea creditelor, precum şi pentru pregătirea personalului pentru analizele de risc şi de creditare", a menţionat oficialul.
În opinia lui, ar fi o eroare să ignorăm lecţiile crizei internaţionale, cedând tentaţiei pentru măsuri cu consecinţe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung.
„Eforturile perseverente de după 2009 de restabilire a echilibrelor macroeconomice derulate împreună cu partenerii internaţionali au fost dureroase, ca orice proces de ajustare, dar au dat roade", a spus Guvernatorul BNR.