"Cultura unui popor reprezintă emblema identităţii sale profunde. Pentru poporul român, cultura a însemnat continuitatea unui patrimoniu de tradiţii şi spiritualitate şi, în acelaşi timp, premiza fundamentală a evoluţiei sale în modernitate. Această zi dedicată Culturii Naţionale omagiază personalitatea remarcabilă a poetului Mihai Eminescu, prin a cărui întreagă creaţie limba şi cultura română au dobândit un loc de cinste în Europa şi în lume. Mai mult decât atât, Mihai Eminescu a fost, prin clarviziunea şi patriotismul său vibrant, un spectator angajat ("spectator angajat" este o sintagmă ce aparţine scriitorului francez Raymond Aron, care şi-a intitulat şi o carte astfel, n.r.) al epocii sale şi prin aceasta el reprezintă un model pentru generaţia de astăzi, pentru tinerii în care a crezut şi cărora le-a insuflat idealurile înalte ale creaţiei sale: erudiţia, autenticitatea, dorinţa de a dezvolta cultura naţională printr-un dialog fecund cu marile culturi europene", se arată în mesajul lui Traian Băsescu.
Şeful statului susţine că România are un potenţial cultural extraordinar, a dat şi continuă să dea lumii elite în toate domeniile, "fapt pentru care trebuie să investim în educaţie, pentru o cultură de performanţă".
"Cu toate că traversăm o perioadă dificilă economic, cultura trebuie să rămână o cale privilegiată de comunicare, o punte între cei care împărtăşesc dialogul, care respectă pluralismul, diversitatea tradiţiilor şi mai ales, care încurajează fidelitatea cetăţenilor faţă de naţiunea lor, pentru binele comun", mai spune preşedintele.
"Mihai Eminescu a crezut în capacitatea românilor de a fi solidari cu ţara lor. (...) Suntem datori să ne întrebăm împreună: ce semnificaţie păstrează, pentru contemporani, opera lui Mihai Eminescu? Este adevărat că fiecare generaţie îşi găseşte propriile modele, dar va exista întotdeauna o matrice a valorilor clasice care conferă perenitate identităţii unui popor. Cu siguranţă, creaţia eminesciană este o moştenire vie, expresie a străduinţei sale de a da românilor o limbă şi o cultură universală prin care să devină cu adevărat cetăţeni ai Europei spiritului. Fie ca acest moment de bilanţ, desfăşurat sub auspiciile celui care a fost numit <omul deplin al culturii române>, să stimuleze o reflecţie rodnică pentru viitorul culturii naţionale", conchide şeful statului.