Fenomenul astronomic de Lună plină la perigeu - cunoscut în ultimii ani sub denumirea pompoasă de "Super Lună" -, când satelitul natural al Pământului s-a aflat la o depărtare de 356.896 de kilometri de Terra, a putut fi observat în noaptea de duminică spre luni. La Brăila, spectacolul nu a putut fi văzut chiar de la răsăritul Lunii (ora 19:52), ci abia spre miezul nopţii, cerul fiind acoperit temporar de nori. Totuşi, brăilenii mai au astăzi o şansă, chiar dacă discul selenar începe să intre în umbră. În această seară, Luna va răsări la ora 20:30.
"Super Luna" reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină/ Lună nouă cu poziţia satelitului la perigeul - punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului - traiectoriei sale circumterestre.
"Super Lună" este un termen nou introdus în astronomia modernă şi a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979. Termenul, foarte pompos, a devenit foarte popular în ultimii ani. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur şi simplu "Lună plină la perigeu", respectiv "Lună nouă la perigeu".
Potrivit definiţiei date de Richard Nolle, o "Super Lună" este o Lună nouă sau una plină care se află la punctul cel mai apropiat de Terra pe orbita satelitului. Fenomenul este considerat banal din punct de vedere astronomic, pe parcursul unui an putând fi observate, în medie, aproximativ 4-6 "Super Luni".
În ceea ce priveşte anul 2014, potrivit definiţiei lui Nolle, se pot observa cinci "Super Luni". Prima din 2014 a fost pe 1 ianuarie, iar ultima va fi pe 9 septembrie.
Astronomii spun că nu se poate sesiza o diferenţă cu ochiul liber între o "Super Lună" şi o Lună plină/ Lună nouă obişnuită. Potrivit cercetătorului Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic din Bucureşti, nu va exista o diferenţă foarte mare între Luna plină de duminică şi cea din celelalte luni ale anului. "Va fi doar puţin mai strălucitoare decât celelalte", a declarat pentru Mediafax Adrian Sonka.
Ploaie de stele, mâine şi poimâine noapte
Pe de altă parte, Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, între orele 11.00 şi 05.00 (ora României), după cum a declarat pentru Mediafax Valentin Grigore, preşedinte al Societăţii Astronomice Române de Meteori.