Mergi la conţinutul principal

Motorina mai scumpa decit benzina, si in 2009

Motorina va continua sa fie mai scumpa in comparatie cu benzina si anul viitor, iar aceasta din cauza majorarii accizei, la 1 ianuarie, si a cursului de schimb la care este calculata. In plus, un cuvint greu de spus il va avea si introducerea normelor Euro 5, care ar putea scumpi toate tipurile de carburanti cu 3,8% pina la 10%, potrivit companiilor de distributie.
In Romania, pretul motorinei a ajuns sa fie mai mare decit cel al benzinei, pentru prima data, la inceputul acestui an, ca urmare a majorarii accizei cu 5,6%, de la 307,59 euro/tona la 325 euro/tona, si a cresterii cotatiilor internationale ale titeiului. Acciza la motorina va creste la 1 ianuarie 2009 la 336 euro/tona, urmind ca in 2010 sa ajunga la 347 euro/tona. In cazul benzinei cu plumb acciza va ramine la nivelul de 547 euro/tona, in timp ce pentru benzina fara plumb acciza va creste anul viitor de la 425,06 euro/tona la 436 euro/tona, iar in 2010 va urca la 452 euro/tona. Acciza este calculata la cursul leu/euro al Bancii Nationale a Romaniei din prima zi lucratoare a lunii octombrie. Astfel, pentru anul viitor cursul la care va fi calculata acciza este 3,7348 lei/euro, in timp ce pentru acest an nivelul a fost de 3,3515 lei/euro.
Totodata, introducerea standardului Euro 5, cumulata cu majorarile accizelor, ar putea duce la o crestere a pretului la pompa la carburanti cuprinsa intre 3,8% si 10%, potrivit companiilor din piata, dar impactul ar putea fi diminuat de o eventuala scadere a pretului barilului de petrol pe pietele internationale.
Introducerea standardului Euro 5 obliga companiile petroliere la o serie de investitii in unitatile de procesare, iar recuperarea acestor costuri se va face prin pretul la pompa al carburantilor. Standardul Euro 5, care are ca scop reducerea continutului de sulf din carburanti, va intra in vigoare la 1 ianuarie 2009 in toate statele membre ale Uniunii Euroepene. Totodata, normele Euro 6 vor fi aplicate din 2014 pentru toate cele 27 de tari din Uniune.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu