„Cel puţin 95.000 de persoane au trecut ilegal graniţa în Ungaria până la finalul săptămânii trecute, iar închiderea temporară a frontierei ar putea fi o modalitate eficientă de gestionare a acestui flux migratoriu", a precizat Kovacs. Ungaria face parte din spaţiul Schengen, devenind atractivă pentru imigranţii care vin prin Balcani. Mulţi dintre imigranţi provin din ţări sărace sau care se confruntă cu conflicte, precum Siria, Afganistan şi Irak. Construcţia gardului, cu o lungime de 175 km, care a întâmpinat proteste din partea Serbiei şi a agenţiei ONU pentru refugiaţi, a începutul la începutul acestei luni.
Parlamentul Ungariei a adoptat, în pofida criticilor ONU, o legislaţie privind diminuarea timpului de procesare a cererilor de azil şi respingerea cererilor venite din partea imigranţilor care au trecut prin terţe ţări, considerate sigure, unde ei nu au solicitat azil.
Valul de imigranţi ilegali ajunşi în Ungaria a provocat o criză după ce, la 23 iunie, Budapesta a notificat Comisia Europeană că nu mai primeşte „solicitanţi de protecţie internaţională".