Motiunile pe final de mandat sint necesare, desi este posibil sa nu aiba nici un efect | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Motiunile pe final de mandat sint necesare, desi este posibil sa nu aiba nici un efect

Parlamentarii PSD de Braila au dificultati in a explica rostul avalansei de motiuni simple depuse acum, pe ultima suta de metri a mandatului Guvernului, in conditiile in care si daca sint adoptate, executivul le poate ignora cu desavirsire. Senatorul Ion Rotaru si deputatul PSD Mihai Tudose spun ca situatia in unele domenii este atit de grava, incit nu se mai poate sta cu miinile in sin si trebuie tras un semnal de alarma. Mihai Tudose a exemplificat cu domeniul agricol: "Sint o multime de norme ale UE care ne impiedica sa facem o multime de lucruri in agricultura, nu putem subventiona tot ce vrem, cum vrem, in schimb avem o multime de posibilitati de a ajuta agricultura, incepind cu energie ieftina - si nu vorbesc numai de motorica, ci de tot ce inseamna energie, pentru ca in agricultura se foloseste si curent electric foarte mult, la statiile de pompare, iar energia care se cumpara este din acel cos comun si nu livrata de catre Nuclearelectrica sau Hidroelectrica, care este mai ieftina. Vorbim de motorina pentru agricultura numai pentru arat si semanat, nu si pentru transport, pentru ca si acolo inseamna o multime de lucruri si la uscatoare inseamna o multime de costuri. Privim lucrurile atit de simplist si nu vrem sa intelegem ca agricultura inseamna in Romania nu numai a creste griu de dragul de a creste griu, sau porumb, de dragul de a creste porumb, ca un hobby, ci ca este vorba si despre materie prima pentru zootehnie, panificatie, industria laptelui, a carnii, pentru produsul finit. Am ajuns ca Ministerul de Finante sa schimbe incadrarile unor IMM-uri, sa le incadreze la societati mari, doar pentru ca au depasit 1.000 de angajati si in acest mod, nu mai au acces la o multime de programe de finantare pentru IMM-uri. Si dupa aceea ne plingem ca nu absorbim fonduri comunitare, dar nu le absorbim numai din cauza a ceea ce ne facem singuri".

"Asta-i viata, mai mult nu putem sa facem..."

Senatorul PSD Ion Rotaru, la rindul sau, a precizat ca PSD-ul a mai incercat in citeva rinduri sa traga semnale de alarma pe agricultura: "Pe cei patru ani de mandat ai guvernarii de dreapta, PSD-ul a depus cinci motiuni simple pe agricultura si patru motiuni de cenzura, deci semnale s-au dat extrem de multe".
Intrebat de ce depun motiuni pe banda rulanta pe ultima suta de metri, in conditiile in care oricum, in circa trei luni, Guvernul se schimba si de ce n-au facut acest lucru in ultimii ani, in care PSD-ul a ajutat liberalii sa ramina la guvernare, Tudose a explicat ca ei ar fi vrut, dar s-au abtinut din cauza presei, care le tot cerea sa nu faca astfel de gesturi politice, pentru ca nu era momentul: "Conform deciziei Curtii Constitutionale, adoptarea motiunii simple obliga Guvernul sa puna in practica recomandarile din aceasta, iar ultima motiune care a trecut si ale carei recomandari au fost puse in practica a fost legata de subventia la lapte. In vacanta parlamentara nu se pot depune motiuni, iar adoptarea motiunii pe agricultura in aceasta saptamina poate determina o miscare, un efect, de saptamina viitoare. Daca noi faceam o motiune in februarie, o faceam pe motivul “Stim noi sigur ca n-o sa ploua”? Adevarul este ca nici vremea nu i-a ajutat pe baietii astia de la Guvern, in ultimii trei ani a fost niste schimbari climatice fabuloase. Pe de alta parte, tineti minte semnalele presei “Vai, nu depuneti motiune de cenzura acum, inainte de raportul de tara”, “Vai, nu depuneti motiune de cenzura acum, inainte de summitul NATO, e un mesaj important pentru tara, nu putem sa ne mai facem de ris o data!”. Dupa aia, “Nu depuneti motiune, ca aruncati tara in aer inainte de alegerile parlamentare!” si apoi au venit locale si acum, uitati mesajele din presa “Nu depuneti motiune de cenzura acum, inainte de alegerile parlamentare, ca ce rost mai are?!”".
Intrebat, mai apoi, ce pateste Guvernul daca nu va pune in aplicare recomandarile din motiunile cu care se mindresc PSD-istii ca vor schimba lucrurile urgent, deputatul brailean a admis ca, de fapt, executivul poate foarte bine sa le ignore complet, pentru ca, oricum, nu i se poate face nimic: "Nu pateste nimic, dar este obligat, conform Constitutiei. Asta-i viata, mai mult nu putem sa facem..."

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro