Mostenirea Guvernelor Tariceanu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mostenirea Guvernelor Tariceanu

Ce s-ar mai putea spune acum, cind pe unii pesedisti ii maninca undeva sa bage motiune de cenzura in Parlament, dar pe ceilalti politicieni nu-i incinta deloc ideea de a-si parasi fotoliile caldute, mai ales ca se prevede o prelungire a mandatului cu citeva luni bune? Toata lumea a luat pozitia echer, aplecindu-se asupra a ceea ce ar putea iesi din capetele pesedistilor - ipotetic vorbind, pentru ca nu s-au vazut pina acum decit intentii si promisiuni. Nimic concret inca. Dincolo de parada curajului PSD, de vitejia PD, sau de indiferenta afisata de PNL si UDMR, trebuie remarcat ca momentul in care ne aflam este unul cheie. Desi s-au scurs doua treimi din mandat, obiectivele propuse de alianta PNL-PD in 2004 sint indeplinite in majoritate covirsitoare. Leafa medie pe economie a ajuns deja la nivelul propus de 321 de euro, cota de impozitare unica este inca in vigoare, ba chiar avem parte si de bonusuri, cum ar fi cresterea masiva a pensiilor. Mai sint citeva probleme legislative relativ usor de indeplinit - revizuirea codurilor din justitie, adoptarea votului uninominal, legea bugetului pe anul 2008 si cam atit. Un singur neajuns mare: legile proprietatii, care nu au facut altceva decit sa aduca si mai multa lume in instante.
Imediat dupa ce au pierdut alegerile in 2000, liberalii s-au apucat de strins semnaturi menite sa schimbe regimul proprietatii prevazut in Constitutie. PSD a subscris ideii, astfel ca, de la referendumul din 2003, proprietatea nu e doar "ocrotita" in legea fundamentala, ci garantata de stat. In consecinta, toti cei care isi revendicau proprietatile luate cu japca de comunisti s-au trezit cu un atu pe care insa nu stiau sa-l foloseasca. Modul de utilizare a venit in vara anului 2005, odata cu Legea 247 care completa celebra lege 1/2000 cunoscuta sub numele "Legea Lupu". Dar dupa ce au trecut si 2005, si 2006 si - iata - si mare parte din 2007, s-a vazut ca nici noul cadru legislativ nu a rezolvat mare brinza. In 2008 se fac 60 de ani de la vestita nationalizare si 45 de ani de la incheierea colectivizarii. Se vede treaba ca 18 ani, citi vor fi trecut de la impuscarea lui Ceausescu, n-au fost suficienti sa repare greselile trecutului si sa corecteze erorile prezentului. Ba mai mult, primariile tergiverseaza din motive birocratice retrocedarile - e suficient sa ne uitam pe fosta Strada Regala - fapt care a dat nastere unei noi categorii profesionale: cea a samsarilor imobiliari. Recent, presa a dat la iveala dimensiunile afacerii la nivelul Primariei Capitalei, unde casele de avocatura preiau la o treime din pretul real dosarele inghetate in birocratie si le rezolva in doar citeva zile. Profit: 200%. Pretul acestor achizitii facut de samsari este unic pe tara - respectiv o treime din valoarea reala a proprietatii revendicate. Urmare a dezvaluirilor din presa, Primaria Capitalei s-a grabit sa promita rezolvarea tuturor dosarelor pina in 2010. Ba insusi seful liberalilor, premierul Tariceanu, i-a promis indirect presedintelui Comisiei Europene ca va face acelasi lucru in agricultura. Suprafetele farimitate pun in pericol aplicarea programelor agricole convenite cu UE, astfel ca sectorul agricol este inca sub amenintarea aplicarii clauzei de salvgardare. Una dintre cauze o constituie tocmai faptul ca multe dintre terenuri inca nu au ajuns cu acte in regula la proprietarii de drept. Cind se va intimpla asta - doar Dumnezeu si samsarii imobiliari stiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro