Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mort in Vrancea, viu in Braila

Este batrin si suferind. Arterita nu ii da pace. A fost internat in spital, dar din cauza faptului ca nu are asigurare de sanatate si ca boala sa este cronica (deci nu constituie o urgenta), dupa trei zile de spitalizare, medicul care l-a ingrijit s-a vazut nevoit sa-l externeze. In consecinta, s-a intors in casuta unde soba face mai mult fum, decit caldura.
In toamna anului 1989, Gheorghe Ciocan (70 ani), originar din comuna Valea Sarii, judetul Vrancea, s-a angajat la CAP-ul din comuna Romanu, unde a lucrat pina in 1992, an in care CAP-ul a fost desfiintat. Primaria i-a donat omului materiale de constructie provenite din dezafectarea unor cladiri ale Cooperativei, cu care acesta si-a ridicat o casuta la marginea comunei. Cum omul este cunoscut in sat ca fiind serios si muncitor, primarul Dumitru Vasilache a vrut sa il ajute acum, cind este batrin si bolnav, sa isi intocmeasca dosar pentru obtinerea ajutorului social, pentru a-si putea duce traiul. "Primaria Romanu a dorit sa-i intocmeasca dosarul de ajutor social. Cind am luat actele la verificat, am constatat ca nu putem intocmi dosarul, deoarece omul nu avea mutatie pe raza comunei noastre. Am luat legatura cu secretara Primariei comunei Valea Sarii, pentru a solicita eliberarea unei adeverinte pe numele lui Gheorghe Ciocan" a declarat primarul comunei Romanu, Dumitru Vasilache. Raspunsul primit l-a lasat insa pe primar fara cuvinte: omul era declarat decedat, din anul 2002. Nimeni nu a putut da lamuriri in ceea ce priveste existenta unor acte care sa dovedeasca ca barbatul este mort. Contactata telefonic de Primaria Romanu, fiica ce mica a batrinului a aflat cu stupefactie ca tatal sau locuieste de 16 ani in Romanu, la aproximativ 140 km distanta de localitatea in care locuieste familia sa. In urma discutiei purtate cu femeia, primarul a aflat ca batrinul are trei fiice (dintre care insa, nici una nu a venit sa isi revada tatal, dupa ce au aflat ca acesta este in viata), iar sotia este recasatorita.
Batrinul le-a povestit reporterilor nostri ca a plecat de acasa din cauza felului in care se purta sotia lui: "Eu am lucrat ani de zile in mina. Apoi, am avut mai multe locuri de munca. Am trei fete, si la toate le-am luat cite un apartament si cite doua rinduri de mobila. Am muncit pentru copii si pentru sotie. Dar m-am inteles tare rau cu nevasta. Am plecat de acasa fiindca ma saturasem sa se poarte urit cu mine. Ma huiduia, ma vorbea de rau in sat, nu reuseam sa-i intru in voie cu nimic. De cind am plecat de acasa, nu am mai cautat-o. (...) Pe fete nu vreau sa le deranjez. Ele sint tinere, au viata lor. Nu vreau sa le fiu o povara, cu batrinetea si cu boala mea". Batrinul nu stie ca familia l-a declarat mort. In prezent, primarul Vasilache se straduieste sa il "readuca la viata" pe Gheorghe Ciocan, si sa il repuna in drepturi, mai ales ca omul ar putea beneficia si de pensie pentru limita de virsta si, implicit, de asigurare sociala de sanatate.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii