Un episod din seria „Povestea noastră”, realizată de National Geographic și avându-l ca protagonist pe actorul american Morgan Freeman, a provocat furie în rândul sârbilor bosniaci din Republica Srpska.
Motivul nemulțumirii lor? Abordarea partinitoare, susțin ei, a două subiecte incomode: asediul asupra capitalei bosniace Sarajevo (cel mai lung asediu din istoria modernă – 1.425 de zile) și genocidul musulmanilor din Srebrenița, de care se fac responsabile trupele militare sârbe bosniace aflate sub comanda generalului Ratko Mladici.
În episodul difuzat recent, starul hollywoodian discută cu doi jurnaliști ai televiziunii bosniace, Senad Hadzifejzovic și fiul său, despre asediul Sarajevoului și vinovăția fostului lider sârb Slobodan Miloșevici.
SRNA, agenția oficială de știri a sârbilor din Bosnia-Herțegovina, a publicat mai multe reacții furioase ale unor analiști și scriitori din Republica Srpska, care acuză National Geographic de propagandă anit-sârbă, transmite Balkan Insight.
„Am văzut în ultimii 25 de ani multe încercări similare de a-i prezenta pe sârbi drept criminali de război în fosta Iugoslavie, așa că acest lucru nu ne surprinde”, a declarat un scriitor din Banja Luka, capitala Republicii Srpska, Vladimir Kecmanovici, citat de SRNA.
Alte voci s-au plâns de faptul că realizatorii seriei nu prezintă și victimele de cealaltă parte a baricadei, populația sârbă, și că oferă doar o „perspectivă unilaterală” asupra războiului din Bosnia.
Zlatiborka Popov Momcinovici, o activistă pentru pace din Sarajevo, consideră acuzațiile sârbilor bosniaci drept o dovadă de negaționism.
„De fiecare dată când este adusă în disucție responsabilitatea liderilor sârbi, veți găsi reacții similare, ceea ce ne arată că eforturile de a face față trecutului trebuie să fie mult mai puternice”, a precizat Momcinovici pentru Balkan Insight.
În noiembrie 2017, fostul general al sârbilor bosniaci Ratko Mladici a fost condamnat la închisoare pe viață de către judecătorii Tribunalului Internațional ONU pentru fosta Iugoslavie de la Haga, fiind găsit de vinovat de genocid, crime de război, crime împotriva umanității, terorizarea populației din Sarajevo și luare de ostatici din rândul trupelor ONU de menținere a păcii.
În vara anului 1995, peste 8.000 de bărbați și băieți musulmani din Srebrenița au fost uciși cu sânge rece de Armata Republicii Srpska. Masacrul de la Srebrenița a fost considerat cea mai mare atrocitate petrecută pe continentul european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
În luna decembrie a anului trecut, procuratura bosniacă a luat o decizie în premieră: 14 foști luptători bosniaci sunt acuzați de crime împotriva umanității, pentru uciderea, torturarea și detenția ilegală a etnicilor sârbi din Konjic și în satele din împrejurimi în 1992 și 1993.
Procuratura de stat din Bosnia i-a pus acuzare pe frații Esad și Agan Ramici, Sefik Niksici, Adnan Alikadici, Mitko Pirkici, Redzo Balici, Hamed Lukomirko, Safaudin Cosici, Muhamed Cakici, Ismet Hebibovici, Alimir Padalovici, Enes Jahici, Senadin Cibo și Sead Iusufbegovici.
Potrivit procuraturii, aceștia sunt foști comandanți și membri ai armatei bosniace, ai forțelor teritoriale de apărare locală, ai Consiliului croat al Apărării, ai poliției și ai grupărilor paramilitare care au participat la un atac sistematic asupra populației sârbe din zona Konjic, un oraș situat în nordul Herțegovinei, la 50 de kilometri de capitala Sarajevo.