Pare greu de crezut, însă e o realitate cruntă. Morga brăileană nu numai că nu a fost modernizată de zeci de ani, dar nici măcar igienizată, ultima activitate de gen făcându-se în 2005. Şi, ca şi cum asta nu ar fi de ajuns, lucrătorii nu se pot feri de microbii din încăperi pentru că nu au echipament de protecţie.
Clădirea în care funcţionează morga, acolo unde sunt duse cadavrele pentru efectuarea necropsiei, nu a mai fost igienizată de 11 ani. Angajaţii nu se pot proteja de microbi pentru că nu au un echipament de protecţie corespunzător. Brancardierii şi femeile de serviciu nu au uniforme speciale, ci poartă la muncă hainele cu care se îmbracă de acasă.
Totuşi, conducerea Serviciului de Medicină Legală speră ca aceste lipsuri să fie rezolvate măcar acum, în 2016. De menţionat că acest serviciu se află în subordinea Spitalului Judeţean Brăila, iar banii pentru investiţii de acolo vin. Sau ar trebui să vină.
"În 2016, prioritar pentru noi este să asigurăm personalului echipament de protecţie, mă refer la brancardieri şi la îngrijitorii de curăţenie. Apoi, sperăm să modernizăm şi igienizăm morga. O altă nevoie a noastră este centrala telefonică. Cea veche s-a defectat, iar acum abia funcţionăm cu un telefon fix. Şi nu în ultimul rând, trebuie rezolvată neapărat problema lipsei termostatului pentru laboratorul de histopatologie. E esenţial acest termostat! Nu putem face mai nimic în laborator, dacă nu deţinem acest lucru", ne-a declarat dr. Gina Ilie, şefa Serviciului de Medicină Legală.
După ce s-au făcut "aprovizionări" în luna decembrie, cu materialele primite, atât de necesare în morgă, dar şi la birouri, Medicina Legală poate funcţiona până pe la jumătatea lunii februarie a acestui an, apoi lista cu nevoi se va încărca iar.