Proxeneţi cu dosar penal şi membri ai unei reţele de trafic de persoane spulberată, anul trecut, de procurorii DIICOT Brăila, Ducu Daniel Scarlat, 33 de ani, şi Vasilică Scarlat, de 32 de ani, din comuna Gropeni, au fost trimişi din nou în judecată, de data aceasta pentru furtul unei mari cantităţi de motorină de la SC "Marex" SA Brăila. Potrivit dosarului penal 489/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, prejudiciul reclamat de SC "Marex" SA Brăila - prin intermediul administratorului Marin Moraru - este de 150.402 lei, contravaloarea a peste 24 de tone de motorină furată în mai puţin de jumătate de an.
Expertiza tehnică efectuată a stabilit însă un prejudiciu (dovedit cu acte) de 81.701 lei, pentru că societatea nu a putut pune la dispoziţia expertului toate datele solicitate. Inculpaţi, alături de alţi trei proxeneţi, într-un dosar de trafic de persoane aflat pe rolul Tribunalului Brăila, Ducu şi Vasilică Scarlat au negat furturile de la "Marex".
Fraţii Scarlat au refuzat că dea declaraţii
Ducu şi Vasilică Scarlat au fost angajaţi cu carte de muncă la SC "Marex" SA Brăila, în funcţia de şoferi, începând cu 31 martie 2011. Ei au primit în folosinţă autoutilitara frigorifică B-58-PBO, închiriată de la SC "Vegetal Trading" SRL, precum şi un card în vederea alimentării cu carburanţi, în contul "Vegetal Trading". Procurorii PT Brăila precizează: "În urma verificării foilor de parcurs şi a punctării facturilor emise de SC «Vegetal Trading» SRL pentru SC Marex SA în legătură cu folosinţa vehiculului, s-a constatat că cei doi inculpaţi au depăşit consumul normal în perioada 1 septembrie 2012 - 20 martie 2013 cu cantitatea de 24.611 litri în valoare de 150.402 lei, conform sesizării SC «Marex» SA Brăila".
Pe 9 aprilie 2013, s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila sesizarea SC "Marex" SA Brăila, făcută prin reprezentantul legal al societăţii, administratorul Marin Moraru, îndreptată împotriva inculpaţilor Vasilică şi Ducu Daniel Scarlat, pentru săvârşirea infracţiunii de furt.
Fraţii Scarlat nu au recunoscut nici în ruptul capului prejudiciul produs societăţii, motiv pentru care s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice. Potrivit expertizei, alimentările efectuate de cei doi fraţi infractori, în perioada sus-menţionată, au depăşit cu mult consumurile reale. Cantitatea de carburanţi nici nu ar fi încăput în rezervorul autoutilitarei, ceea ce înseamnă că surplusul a fost externalizat, precizează anchetatorii.
Prejudiciul dovedit a fost de 81.701 lei, însă "Marex" SA Brăila le cere inculpaţilor să plătească despăgubiri de 150.402 lei. Mai trebuie precizat faptul că, atât la poliţie, cât şi la parchet, fraţii Scarlat au refuzat că dea declaraţii în legătură cu acuzaţiile care li s-au adus.
Au dus minore "la produs" în Grecia şi Spania
Reamintim că, în cursul lunii mai 2014, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Brăila, cu sprijinul ofiţerilor Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO), SRI şi al IPJ Brăila, au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Vasilică Scarlat, zis "Sia", Ducu Daniel Scarlat, Marian Zainea, Tudorel Sgîrcitu şi Fănel Brăgău, domiciliaţi în comuna Gropeni, judeţul Brăila, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de proxentism, trafic de persoane sau complicitate la aceste două infracţiuni. Faţă de primii patru inculpaţi a fost dispusă măsura controlului judiciar, cel de-al cincilea proxenet fiind trimis în judecată în lipsă. Infracţiunile au fost comise în perioada 2006-2010, iar oamenii legii au identificat mai multe victime exploatate prin prostituţie de reţeaua fraţilor Scarlat de la Gropeni. "Activitatea infracţională a avut şi o dimensiune transfrontalieră, desfăşurându-se şi în Spania, ţară în care câştigurile obţinute prin prostituţie erau mai consistente decât în România", precizează anchetatorii.
Lucrătorii SCCO Brăila s-au sesizat din oficiu încă din data de 15 mai 2008, declanşând cercetări faţă de fraţii Ducu Daniel şi Vasilică Scarlat care, în anul 2007, "au racolat prin promisiuni false de căsătorie mai multe tinere (din care unele minore) şi le-au determinat să practice prostituţia în beneficiul lor", iniţial pe raza municipiului Brăila, ulterior în Grecia şi în Spania. Una dintre localităţile menţionate de procurorii DIICOT este Benicarlo.
În timp ce erau în vizorul DIICOT, sfidând parcă legea, fraţii Scarlat s-au angajat la SC "Marex" SA şi au furat tonele de motorină.