Mergi la conţinutul principal

Monumentul lunii mai. Statuia sublocotenentului erou Ecaterina Teodoroiu

• monumentul, realizat în anul 1928, prin subscripție publică, la inițiativa prof. Parascheva Dumitru, directoarea Școlii de Fete nr. 4 Brăila, și a generalului Ion Macri, s-a aflat, inițial, vizavi de Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, de pe Calea Galați • statuia „Eroinei de la Jii” a fost mutată de două ori în perioada dictaturii comuniste, ca să facă loc proiectelor de sistematizare a orașului

 

Inițiat, anul acesta, de muzeografii Secției Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”, proiectul „Monumentul lunii” aduce în atenția brăilenilor Statuia sublocotenentului erou Ecaterina Teodoroiu (1928), amplasată în Piața Independenței, în vecinătatea Palatului Administrativ și a Colegiului „Gh. M. Murgoci”. Desemnată drept „Monumentul lunii mai” la Muzeul Brăilei „Carol I”, statuia de bronz a „Eroinei de la Jii” străjuiește, astăzi, zona de promenadă a municipiului, însă puțini brăileni știu că, inițial, aceasta a fost amplasată în Piața Nordului, vizavi de Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, de pe Calea Galați, apoi în Parcul Monument. 

„La întretăierea drumurilor, în zona de promenadă, aproape de Dunăre, veghează de pe soclul de piatră impunătorea statuie a tinerei sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, înfățisată dinamic, cu sabia în mână, în timpul atacului. Monumentul impresionează prin dimensiuni și structura de ansamblu, fiind un simbol de proslăvire a Armatei Române din timpul Războiul Întregirii. La baza statuii, la piciorul stâng, personajul are o cască, parte a echipamenentului militar, iar în spatele piciorului drept se află un vultur cu aripile desfăcute pentru zbor, simbolizând eroismul ostașilor români în lupta pentru libertate”, precizează Viorica Preda, muzeograf  în cadrul Secției Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”.

Despre Ecaterina Teodoroiu, tânăra învățătoare care s-a înrolat și a luptat pe front, iar mai apoi și-a dat viața pentru eliberarea pământului strămoșesc, după ce toți cei patru frați ai săi au fost uciși în lupte, au aflat generații întregi de români. Povestea statuii ridicată de brăileni Ecaterinei Teodoroiu este, însă, una mai puțin cunoscută, după cum precizează muzeografii și istoricii urbei dunărene.

Fost cercetaș, asistent medical, iar mai apoi combatant (comandant de pluton) în marea bătălie de la Mărășești, Ecaternia Teodoroiu a fost ucisă la începutul lunii septembrie 1917, lângă Panciu (Vrancea), pe când se afla în fruntea camarazilor săi, comandând un pluton de infanterie al Armatei Române. Sacrificiul tinerei învățătoare, originară din Oltenia, avea să fie pildă pentru toate adolescentele din România Mare, dar, mai ales pentru elevele Școlii de Fete nr. 4, de pe Strada Ștefan cel Mare, din Brăila, care, împreună cu profesoarele școlii, s-au hotărât să-i ridice un monument.

Potrivit sursei sursei citate, directoarea Școlii de Fete nr. 4, prof. Parascheva Dumitru, a făcut demersuri la Ministerul Instrucțiunii Publice de la acea vreme și, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila, a primit, în anul 1924, aprobare ca instituția de învătâmânt să poarte numele „Ecaterina Teodoroiu”. Atunci s-a înființat și un mic muzeu dedicat eroinei căzute pe câmpul de luptă.

Mai apoi, la inițiativa aceleeași prof. Parascheva Dumitru, și a generalului Ioan Macri, s-a ridicat, în anul 1928, prin subscripție publică, în Piața Nordului (vizavi de Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul”, de pe Calea Galați, Monumentul Ecaterinei Teodoroiu, în amintirea marilor bătălii duse de Armata Română în vara lui 1917 și a celor care s-au jertfit pentru Patrie.

„Festivitățile de dezvelire a monumentului au avut loc la 25 noiembrie 1928, în prezența generalilor Rudeanu și Negrescu, precum și a peste 2.000 de brăileni. Lucrarea a înfrumusețat zona din fața Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” până la aprobarea noilor planuri urbanistice din perioada comunistă, care prevedeau micșorarea parcurilor și a grădinilor și construirea unor spații locative. Ca urmare a acestor decizii, statuia-simbol a fost mutată în Parcul Monument”, precizează muzeograful Viorica Preda.

Din anul 1974, în contextul unor noi lucrări edilitare aprobate de regimul comunist, statuia sublocotenentului-erou Ecaterina Teodoroiu a fost mutată din nou, ea fiind amplasată în capătul Bulevardului Independenței, unde se află și astăzi, în vecinătatea Colegiului „Gh. Munteanu- Murgoci”.

Monumentul Ecaterinei Teodoroiu, din Piața Independenței, se compune din sculptura ronde-bosse din bronz turnat și patinat și un soclu din zidărie și ciment. Având o dimesiune de 190 x 201 x 85 centimetri, realizată din bronz, cu dimensiunile soclului turnat în ciment de 541 x 430 x 430 centimetri, lucrarea este semnată e în partea de jos „Ionescu Varo 1928”, fiind executată în Turnătoria Fraților Guran, având pe soclu, la bază, o placă de bronz de 130 x157cm, cu inscripția „Sublocotenentul erou ECATERINA TEODOROIU căzut în luptele de la Mărășești august 1917.”

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro