Monumentul lunii mai la muzeu: Templul Coral al Comunității Israelite | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Monumentul lunii mai la muzeu: Templul Coral al Comunității Israelite

• ridicat în același an cu Biserica Greacă (1863), pe locul unei mai vechi sinagogi evreiești, Templul Coral de pe Strada Petru Maior, împodobit cu Steaua lui David, găzduiește, astăzi, cele mai importante evenimente din viața Comunității Evreiești

 

Secția Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I” a desemnat Templul Coral al Comunității Evreiești, de pe Strada Petru Maior - vechi de mai bine de un secol și jumătate - drept „Monumentul lunii mai”.

„În cadrul rubricii permanente a Secției de Istorie Modernă și Contemporană, „Monumentul lunii”, am ales, de această dată, unul dintre reperele importante ale Comunității Evreiești din Brăila, și anume Templul Coral. Situat pe Strada Petru Maior nr. 13, acesta a fost construit în anul 1863, pe locul primei sinagogi evreiești de la Brăila, Frankische Schul. Terenul provenea din trei loturi distincte: al sinagogii, al unei case pentru ritualul pâinii nedospite și al casei rabinului Iankel Margulies”, precizează dr. Adrian Trifan, cercetător în cadrul Secției Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”.

Clădirea în stil neogotic, cu o suprafaţa construită la sol de 234 mp, are zidăria din cărămidă și este ridicată pe o fundație de piatră. La interior, Templu Coral are un vestibul și o sală dreptunghiulară cu o turlă pe centru, element preluat de la bisericile ortodoxe, precizează dr. Adrian Trifan. Sala este flancată de tribune laterale susținute pe colonete din lemn. Totodată, în timpul oficierii slujbelor religioase, la parterul templului stăteau bărbații israeliți, iar la etaj femeile.

Fațadele monumentului sunt netede, dominate de ferestre înalte, arcuite, de formă semicirculară, astfel încât să integreze în decorația acestora cunoscuta Stea a lui David („Steaua lui David” sau „Magen David” - care înseamnă „Scutul lui David” - este o hexagramă alcătuită din două triunghiuri echilaterale, folosită ca simbol al evreilor și ca element emblematic la decorarea sinagogilor). Pe faţada din spate se află o construcţie ce aminteşte de cortul evreilor (descris în Scripturile evreiești).

„Pe lângă sala mare şi balcon, se află vestibulul de intrare şi câteva încăperi unde sunt păstrate diverse donaţii, obiecte de cult şi inscripţii. S-au păstrat atât tâmplăria veche, cât şi mobilierul sălii. Acoperișul este în două ape, iar intrarea se face prin curte, printr-o ușă cu două canaturi din lemn, suprapusă de o lunetă și protejată de o marchiză”, a mai precizat dr. Adrian Trifan.

Templul Coral de pe Strada Petru Maior găzduiește, astăzi, cele mai importante evenimente din viața Comunității Evreiești de la Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro