Mergi la conţinutul principal

Monumentul lunii la muzeu: „Monumentul Biruinței” ridicat de Nedelcu Chercea și vandalizat în anul 2012

• dezvelit la 1 noiembrie 1936, monumentul aflat lângă Biserica „Sf. Mare Mucenic Mina”, ctitoria filantropului Chercea, era închinat „eroilor din comuna N. P. Chercea căzuți în Războiul pentru Întregirea Neamului 1916-1919” • în urmă cu un deceniu, monumentul a fost vandalizat de hoții de fier vechi, care au furat acvila de bronz din vârful obeliscului

 

Monumentul lunii octombrie la Muzeul Brăilei „Carol I” a fost desemnat cunoscutul „Monument al Biruinței”, aflat la intrarea în fosta comună Nedelcu P. Chercea, lângă ctitoria marelui filantrop și industriaș brăilean, dedicat eroilor din Războiul de Reîntregire a României, 1916-1919 (și înregistrat pe Lista Monumentelor Istorice, cod LMI BR-IV-m-B-02153).

Potrivit dr. Adrian Trifan, cercetător în cadrul Secției Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”, în anul 1936, industriașul și filantropul brăilean Nedelcu P. Chercea a ridicat monumentul din granit și bronz reprezentând „Victoria”, în memoria eroilor care au căzut pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial.

„Monumentul Biruinței” a fost amplasat pe terenul din fața Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Mina și Sfântul Nicolae” (de asemenea, ctitorie a familiei Ana și Nedelcu P. Chercea ) în urma Deciziei nr. 6 a Consiliului Municipal Brăila, din 27 mai 1935. Obeliscul monumentului plătit de Nedelcu P. Chercea avea suprafața de 31 mp. Monumentul a fost dezvelit la data de 1 noiembrie 1936, în prezența oficialităților și a fiilor comunei. La acea vreme, grupul statuar purta în vârf o splendidă acvilă din bronz. Pe latura din față, era gravat semnul crucii, iar pe placa de marmură neagră era inscripționat mesajul „Vouă eroilor din comuna N. P. Chercea căzuți în Războiul pentru Întregirea Neamului 1916-1919”.

„Pe latura stângă a monumentului erau menționate următoarele: „În memoria generalului Butoianu St. Mihail, fiu al acestei comune și nepotul meu, fost inspector general sanitar al armatei, născut 1877 - decedat 1935”. Dimensiunile monumentului sunt: 300 x 136 x 63 cm. A fost folosită Turnătoria V. V. Rășcanu, din București, în anul 1936, purtând semnătura „G. Vivante, Galați, 1936”. Nicio inscripție însă nu menționează autorul bronzului”, precizează dr. Adrian Trifan.

Obeliscul din cartierul Nedelcu P. Chercea, care a fost vandalizat în anul 2012, furându-i-se acvila de bronz, are gravat următorul mesaj: „Ridicat eroilor din comuna Nedelcu P. Chercea căzuți în Războiul pentru Întregirea Neamului 1916 - 1919. Acest monument s-a ridicat cu ajutorul lui Dumneazeu, de mine Nedelcu P. Chercea, în anul 1936, sub domniea Majestății Sale Regele Carol II”. Din păcate, acvila de bronz a „Monumentului Biruinței”, ridicat de filantropul Nedelcu P. Chercea, un patriot și un creștin desăvârșit, nu a mai fost recuperată nici în ziua de astăzi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro