• celebra statuie, care străjuia, cândva, Regimentul 38 Infanterie „Neagoe Basarab”, de pe Calea Călărașilor, a fost turnată în bronz în anul 1927 și dezvelită în anul 1931 • sculptura îl reprezintă pe eroul caporal Mușat, din Regimentul 2 Grăniceri, rănit în luptele de la Oituz, în decembrie 1916
Monumentul lunii iunie, desemnat de către Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”, este celebra Statuie „Caporal Erou Constantin Mușat”, înregistrată pe Lista Monumentelor istorice din România (cod LMI BR-III-m-B-02139).
Potrivit dr. Adrian Trifan, cercetător în cadrul Secției Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei, unul dintre monumentele reprezentative ale municipiului și județului Brăila este dedicat eroului caporal Constantin Mușat. „Monumentul este amplasat într-un mic parc din zona Călărași IV. Este format din sculptura ronde-bosse, realizată din bronz turnat și patinat și amplasată pe un soclu de zidărie și ciment fără inscripții. Sculptura îl reprezintă pe eroul caporal Constantin Mușat, din Batalionul 1 al Regimentului 2 Grăniceri, care a fost rănit în luptele pentru cota Momâia, de lângă Oituz, în decembrie 1916. Acesta este reprezentat în momentul în care, cu un ultim efort, aruncă o grenadă cu singurul braț pe care îl mai avea. În pofida infirmității sale, Mușat nu părăsește linia frontului, însă moare în lulie 1917, într-un bombardament de artilerie de pe dealurile Cioșurile, de lângă Cașin”, precizează dr. Adrian Trifan.
Sculptura „Caporal Erou Constantin Mușat” a fost realizată de către sculptorul Ion Dumitriu-Bârlad, turnată în bronz la Turnătoria București, în anul 1927, și dezvelită în anul 1931, chiar în fața Regimentului 38 Infanterie Neagoe Basarab, din Brăila. Ulterior, aici avea să fie înființată o unitate de artilerie brăileană. În perioada interbelică, au fost comandate trei asemenea statui, la Bârlad, Brăila și Bușteni, toate în memoria Caporalului Mușat, eroul din Primul Război Mondial.
Tot în perioada interbelică, la Brăila, a fost instalat și grupul statuar dedicat sublocotenentului erou Ecaterina Teodoroiu, „Eroina de la Jii”, care se află în prezent în stânga Palatului Administrativ, lângă Colegiul Național „Gh. Munteanu Murgoci”.