Monumentele istorice, evidenţiate prin plăcuţe cu însemne specifice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Monumentele istorice, evidenţiate prin plăcuţe cu însemne specifice

Direcţia pentru Cultură a demarat, recent, etapa a doua a proiectului de semnalizare cu însemne specifice a clădirilor de patrimoniu din municipiu. Practic, în ultimele zile, majoritatea construcţiilor din centrul vechi au fost evidenţiate cu plăcuţe de culoare maro, menite a atrage atenţia trecătorilor asupra lor. Astfel, de acum înainte, oricine trece prin Brăila va şti ce clădiri, ce ansambluri arhitecturale şi ce situri fac parte din categoria monumente istorice. Fiecare imobil este semnalat cu trei plăcuţe, cu însemne specifice, respectiv un romb într-un pătrat, inscripţia "Monument istoric" în română, engleză şi franceză şi denumirea imobilului. Tot cu asemenea plăcuţe sunt semnalizate şi toate intrările în ansamblurile arhitecturale şi siturile arheologice. Toate acestea au fost realizate de Direcţia pentru Cultură, proiectul fiind început în 2008. În prima etapă s-au fixat pe câteva clădiri de patrimoniu plăcuţele amintite. "Am vrut să încercăm să sensibilizăm autorităţile locale. Montarea acestor plăcuţe nu era neapărat treaba noastră, ci a Primăriei. La început am vrut să le aratăm ce trebuie făcut, să le demonstrăm că nu e mare lucru, se poate face cu cheltuieli minime, însă nu a reacţionat nimeni, aşa că am continuat cu etapa a doua, am aşezat astfel de plăcuţe pe toate casele din lista cu imobile de patrimoniu şi acum, în etapa a III-a am început să montăm plăcuţele pentru ansamblurile arhitecturale şi siturile istorice. Astăzi, de exemplu, se vor monta plăcuţele pentru situl arheologic Brăiliţa", a spus directorul Direcţiei pentru Cultură, Ana Hărăpescu. În ansamblurile arhitecturale fiecare parte componentă este semnalizată printr-o plăcuţă cu un romb într-un pătrat.
De cele mai multe ori, proprietarii sau chiriaşii nu se bucură atunci când specialiştii de la Direcţia pentru Cultură le montează plăcuţele pe case. Ei sunt, de altfel, obligaţi să accepte montarea acestor plăcuţe, conform legii. Directorul Ana Hărăpescu spune că cei mai mulţi nu ştiu şi ce avantaje pot avea din locuirea într-un imobil de patrimoniu şi că în momentul aşezării plăcuţelor conştientizează doar obligaţiile ce le revin şi se întristează deoarece nu mai pot spune că au făcut anumite modificări fără aprobări, pe motiv că nu au ştiut. Alţii însă, ce-i drept puţini, se bucură atunci când li se fixează pe casă astfel de plăcuţe indicatoare. Până acum s-au realizat 268 de astfel de plăcuţe indicatoare, pentru care Direcţia pentru Cultură a plătit, din fonduri proprii, 6.000 de lei. Lucrarea a fost realizată de firmă specializată din Otopeni, Vesta Investement.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro